Opinie | Ferrari, Mercedes, Alpine en Alfa Romeo fonkelen als sterren aan de liveryhemel Opinie
Opinie

Opinie | Ferrari, Mercedes, Alpine en Alfa Romeo fonkelen als sterren aan de liveryhemel

Opinie | Ferrari, Mercedes, Alpine en Alfa Romeo fonkelen als sterren aan de liveryhemel

In aanloop naar de start van het seizoen 2022 presenteerden de deelnemende renstallen één voor één hun nieuwe livery. In de vorige editie hadden zes van de tien teams hun livery gepresenteerd, nu hebben ook Mercedes, Ferrari, Alpine en Alfa Romeo hun kleurtjes getoond; en hoe. Van klassiek rood en wit tot vurig donkerrood en van retrolook tot flitsend nieuw. Er zijn vier sterren toegevoegd aan de liveryhemel die 2022 voor de liefhebber in petto heeft.

De liveryregen zette zich voort met de presentatie van de nieuwe Ferrari F1-75. Ieder jaar vraag ik me af hoe de Italianen het voor elkaar krijgen om de rode livery weer een nieuwe draai te geven en daarmee de mooiste auto van de F1-grid presenteren. Ook dit jaar staat weer een prachtwerk op de planken. Gezien de eerste, voor Ferrari veelbelovende testdagen mogen de Tifosi deze keer hopen op niet alleen een mooie, maar bovenal snelle wagen.

Als een doorgerijpte rode wijn, de rode gloed bij zonsondergang, zo is de Ferrari F1-75. Het is een Italiaans genietersitem, een staaltje kunst. Dankzij de regelveranderingen verschillen de contouren enorm van team tot team en ook hierin heeft Ferrari de hoofdprijs te pakken. Het gave, elegante en bovenal oogstrelende sidepod-design is om van te smullen.

Mercedes terug als zilverpijl

De afgelopen jaren gingen de zogenaamde zilverpijlen als zwartpijlen door het leven, maar voor 2022 heeft Mercedes besloten terug te grijpen op de oude, vertrouwde zilveren kleurstelling. Oogstrelend als Ferrari is de W13 niet, maar de F1-fan staat te smullen en geniet. Tussen alle heisa en radicaliteit in, heeft Mercedes gekozen voor een op het oog simpele bolide. Dat ging de afgelopen jaren ook zo en we weten allemaal hoe dat is gelopen.

Alpine heeft goed onderhandeld

Toen de deal met BWT werd beklonken, vreesde de Formule 1-wereld weer voor een afgrijselijke roze livery, die zelfs de Haas van dit jaar nog zou overtreffen als lelijk eendje. Gespannen ogen richtten zich op de nieuwe Alpine, biddend en smekend dat hij niet volledig roze zou zijn. Tijd voor opluchting was er niet toen het doek van de A522 werd getrokken. Enkel ruimte voor applaus en enthousiasme, want wat een prachtwerk is deze nieuwe livery.

Het klassieke blauw van Alpine is gecombineerd met felroze plekken, maar op de een of andere manier ziet het er fantastisch uit. Dat de Fransen de eerste twee Grands Prix met een volledig roze livery rijden is alleen maar een herinnering aan hoe blij de F1-fan mag zijn met deze kleurtjes. Men kan wel stellen dat ze bij Alpine goed met BWT onderhandeld hebben over de kleurtjes. Niet alleen Alpine profiteert, maar BWT zelf ook nu het merk niet meer direct geassocieerd wordt met roze bagger.

Alfa Romeo had nog gaver kunnen zijn

Voor de eerste meters verscheen de C42 nog in camouflagestijl, waarop de fans smeekten om de livery niet meer te laten veranderen. Tevergeefs, maar niet getreurd, want de stijlvolle en traditionele kleurtjes staan de C42 ook prima. Op de banken krijg je me er niet mee, maar de wenkbrauwen fronsen er niet van. Gewoon een solide en herkenbare livery, die niet een exacte kopie is van de vorige. Daar kan Red Bull ook nog eens naar kijken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws