Red Bull zou serieus met Alonso praten: 'Dat gaat he-le-maal niet goed' Opinie
Opinie

Red Bull zou serieus met Alonso praten: 'Dat gaat he-le-maal niet goed'

Red Bull zou serieus met Alonso praten: 'Dat gaat he-le-maal niet goed'

Volgens Erik van Haren, journalist bij De Telegraaf, hebben er eerste gesprekken plaatsgevonden tussen Red Bull Racing en Fernando Alonso. Of dat als teamgenoot van Max Verstappen zou zijn of als mogelijke vervanger van de Nederlander, is niet duidelijk. Mercedes maakt er geen geheim van dat het de wereldkampioen graag ziet komen, maar daar lijkt Verstappen voorlopig weinig reden voor te hebben.

Te midden van de onrust bij Red Bull is ook de toekomst van Verstappen ter discussie komen te staan. De Limburger dreigde in Saoedi-Arabië met een vertrek als teamadviseur Helmut Marko de laan uitgestuurd zou worden. Sinds de Oostenrijker zelf bekendmaakte dat hij voorlopig blijft, is de storm enigszins gaan liggen, maar Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft de jacht op de handtekening van Verstappen nog niet opgegeven.

De W15 én Hamilton komen tekort

Toch lijkt vooral de competitiviteit van de Duitse fabrikant momenteel een reden voor Verstappen om voorlopig bij Mercedes weg te blijven. Waar Red Bull het constructeurskampioenschap weer aanvoert, dreigde Mercedes in Australië terug te vallen naar de vijfde plek. Dankzij de straf van Alonso na de race wist Mercedes de vierde plek nog even vast te houden, maar het Duitse team lijkt dit jaar van de subtop richting het middenveld weg te zakken, en gezien het huidige vormpeil lijkt het onwaarschijnlijk dat Mercedes in 2025 wel voor de titel meedoet.

Mercedes gooide na twee teleurstellende auto's het roer om, maar dat lijkt voorlopig voor een stap terug te hebben gezorgd. Daar komt dan nog bovenop dat stercoureur Lewis Hamilton vooralsnog niet levert. 'Je merkt ook dat hij er qua race pace niet bij weet te komen', ziet oud-coureur Christijan Albers. 'De W15 heeft weer hetzelfde probleem als de auto van vorig jaar. In het midden van de bocht, bij hoge snelheid, krijgen ze constant momenten van overstuur. Je ziet dat Hamilton de controle meteen bij de eerste bocht verliest', zo wijst Albers op een fout van de voormalig kampioen, die uiteindelijk ook uitviel.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Red Bull zou serieus met Alonso praten: 'Een noodplan, voor als Verstappen vertrekt'
Lewis Hamilton en de W15: nog geen gelukkig huwelijk.

Albers meent dat Hamilton het momenteel toch aflegt tegen de nieuwe generatie, die ruim bezet is met talenten bij alle topteams. 'Die nieuwe generatie - dus George Russell, Lando Norris, Verstappen of Charles Leclerc - is daar toch wat beter in. Die rijden compleet anders met die auto's dan die oude generatie', luidt de mening van de voormalige teambaas.

Mercedes teerde op topmotor

Mercedes pakte tussen 2014 en 2021 acht constructeurstitels op rij, maar Albers meent dat dit weinig met het sterke chassis te maken had. 'Die hybride periode is gewoon voorbij, en dan zie je gewoon hoeveel overmacht Mercedes met die motor had.' Voor Mercedes is de hoop dus vooral weer op 2026 gevestigd. 'Je weet nooit wie het in 2026 het beste voor elkaar heeft, maar we weten wel dat er bij die motorenafdeling van Mercedes zóveel mensen weggekaapt zijn. De vraag is natuurlijk wie ervoor zorgt dat het team zo goed is, en dat is heel lastig om in te schatten.'

Alonso belangrijke pion in stoelendans

Op de rijdersmarkt ligt het nog behoorlijk open, en ook Alonso speelt daar een hoofdrol in. De 42-jarige Spanjaard begon in 2001 bij Minardi, werd vervolgens reservecoureur, om vanaf 2003 bij Renault te rijden. Daarna ging hij naar McLaren, terug naar Renault, naar Ferrari, weer terug naar McLaren, en via een tijdelijk pensioen weer daar het door Renault ondersteunde Alpine, om in 2023 naar Aston Martin te verkassen.

Van Haren deelt dan ook een belangrijk nieuwtje wat betreft de man uit Oviedo: 'Ik heb begrepen dat Christian Horner al een serieus gesprek heeft gevoerd met Alonso', aldus de journalist van De Telegraaf. 'Wat daar het interessante aan is, is dat Helmut Marko normaal die gesprekken voert, als het op het coureursbeleid aankomt.'

'Dit is gewoon een noodplan van Horner, voor als Verstappen weggaat', luidt de mening van Albers. 'Die twee kan je absoluut niet naast elkaar zetten. Dat komt he-le-maal niet goed', lacht Albers. 'Dan kan iedereen zeggen dat Alonso wat rustiger is geworden, maar dat komt helemaal niet goed. Die Alonso laat zich echt niet nog even afmaken in zijn laatste jaar Formule 1. Hij gaat dat nooit doen naast Verstappen.'

Albers denkt dan ook dat Alonso vooral als vervanger van de wereldkampioen overwogen wordt. 'Hier komen we terug op vorig jaar: dit is nog altijd die machtsstrijd. Dat houdt ook niet op. Dat gaat door tot het einde van het seizoen. Alonso kan alleen een optie zijn als Verstappen weggaat. Ik zie nooit Alonso naast Verstappen gaan rijden.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws