Saward deelt: 'Horner vloog meteen na Braziliaanse Grand Prix naar Thailand' Opinie
Opinie

Saward deelt: 'Horner vloog meteen na Braziliaanse Grand Prix naar Thailand'

Saward deelt: 'Horner vloog meteen na Braziliaanse Grand Prix naar Thailand'

Gerenommeerd Formule 1-journalist Joe Saward gaat in zijn Green Notebook regelmatig in op wat hij in de paddock qua geruchten hoort. Ditmaal ging de uit Londen afkomstige journalist uitgebreid in op de geruchten over een transfer van Fernando Alonso naar Red Bull Racing, en kwam een potentieel overnamebod en de toekomst van Audi ter sprake.

Na de Grand Prix van Mexico werd in de media het gerucht verspreid dat Alonso op weg zou zijn naar Red Bull om daar Sergio Pérez te vervangen. In São Paulo rekende de Aston Martin-coureur stevig af met die geruchten. 'Fernando kan nog steeds stekelig zijn, en dat toonde hij in Brazilië maar weer eens aan toen hij de media vertelde dat er consequenties zouden zijn voor degenen die schreven over de mogelijkheid dat hij in 2024 Sergio Pérez zou vervangen bij Red Bull', zo opent Saward.

Die negatieve instelling verbaasde Saward. 'Ik vond dit best onverstandig, omdat hij hiermee geen rekening hield met het feit dat het verhaal complimenteus bedoeld was. Niet veel coureurs worden op 42-jarige leeftijd beschouwd als kandidaten voor het topteam in de Formule 1. Misschien biedt Aston Martin Alonso nog een kans op een overwinning, maar als ik hem was, zou ik dat zitje bij Red Bull najagen, omdat het meer kans op succes biedt. Waarom was Alonso dus zo boos toen hij genoemd werd als mogelijke vervanger van Pérez, en waarom negeerde hij het verhaal niet gewoon als het niet waar was?' aldus Saward.

Saward ziet coureurswissel wel zitten

Saward haalt daarbij ook aan dat Red Bull blijft herhalen dat het contract van Pérez voor 2024 gerespecteerd zal worden, maar dat de Mexicaan erg zwak presteert: Verstappen heeft meer dan twee keer zoveel punten als Pérez. 'Red Bull is succesvol omdat het het maximale uit iedereen weet te halen. Het is dus heel logisch dat het haar opties zal overwegen', zegt de Brit. 'Het team kan er niet op vertrouwen dat Verstappen in 2024 net zo weet te domineren als hij dit jaar gedaan heeft. De kansen zijn aanwezig dat de andere teams dichterbij komen, en dan heeft Red Bull twee sterke coureurs nodig. Daarnaast verzwakt Red Bull Aston Martin behoorlijk als ze Alonso aantrekken, naast het versterken van Red Bull zelf.'

'Fernando is een slimme jongen, en weet dit ook allemaal. Hij had alle kaarten in handen in de onderhandelingen met Aston Martin in juli 2022', blikt de journalist terug. 'Aston Martin moest veel bewijzen, en Fernando ging op goed geluk daarnaartoe. Zou hij echt een deal getekend hebben zonder opties om na één jaar te kunnen vertrekken?' vraagt Saward zich af. De Brit denkt dat de irritatie van Alonso enkel verklaard kan worden door onbegrip over het feit dat Red Bull geen interesse in hem heeft.

Horner voor topoverleg naar Thailand

Een andere optie voor Red Bull is AlphaTauri-coureur Daniel Ricciardo. 'Hij is een redelijk reserveplan om Pérez te vervangen, maar ik kan me voorstellen dat de marketingmensen van Red Bull zullen aangeven dat Checo heel veel geld waard is voor Red Bull, dus misschien blijft hij wel.' Pérez neemt veel sponsorgeld mee, en zorgt in Mexico, een belangrijke markt voor Red Bull, voor veel populariteit. 'Na de Braziliaanse Grand Prix vloog Christian Horner naar Thailand om Chalerm Yoovidhya te ontmoeten, de man die 51 procent van Red Bull bezit, en dus de belangrijke beslissingen neemt. Het zou me verbazen als Pérez niet als onderwerp op de agenda stond.'

Saward gaat vervolgens in op de gestegen winstcijfers van de Formule 1. 'De waardestijging van de teams is misschien nog wel interessanter dan de inkomsten van de Formule 1. De verkoop van Alpine-aandelen in de zomer zorgden ervoor dat het team uit Enstone boven de 800 miljoen dollar gewaardeerd werd , maar mijn spionnen vertelden me dat een team uit de middenmoot in de afgelopen weken een bod van 1,2 miljard dollar heeft afgewezen, omdat de huidige eigenaren zien dat de waarde steeds verder stijgt.' Onder meer Aston Martin is de laatste tijd genoemd bij de overnamegeruchten.

'Audi ligt achter op schema'

Tot slot ging Saward in op de geruchten omtrent de deelname van Audi, waarvan recentelijk gezegd werd dat de twijfel bij het management toesloeg. 'Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat de geruchten dat Audi de stekker uit haar Formule 1-programma zou trekken niet serieus genomen moeten worden en dat het plan gewoon zoals gepland in zijn werk zal gaan. Ze liggen een beetje achter op schema, en er komen veranderingen in het management, maar het project gaat absoluut door', meldt Saward.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws