Stewart waarschuwt Verstappen en Hamilton: 'Die drang om te winnen moet niet te ver gaan' Opinie
Opinie

Stewart waarschuwt Verstappen en Hamilton: 'Die drang om te winnen moet niet te ver gaan'

Stewart waarschuwt Verstappen en Hamilton: 'Die drang om te winnen moet niet te ver gaan'

Jackie Stewart is van mening dat het incident tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton in Silverstone eerstgenoemde enkele decennia geleden fataal was geworden. Met 51 g raakte de Red Bull Racing-coureur de muur tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië, en dat kwam volgens de drievoudig wereldkampioen vooral omdat Verstappen en Lewis Hamilton veel te enthousiast de openingsfase in gingen. De veiligheid van de huidige F1 biedt een vangnet voor wanneer dit soort ongevallen gebeuren, maar moet niet voor lief worden genomen door de deelnemers.

'Vandaag de dag is de autosport zó veilig. In mijn tijd was Verstappen omgekomen in het incident op Silverstone', zo trapt The Flying Scot af in gesprek met Motorsport-Magazin. Stewart nam deel aan de koningsklasse van de autosport in de jaren '60 en '70. Een crash met een dergelijke impact moest een coureur in die periode van de sport bekopen met de dood.

'Soms gaat men te coulant om met de huidige veiligheidssituatie in de F1', is Stewart dan ook van mening. Omdat het gevaar minder groot is dan in het verleden zijn de coureurs geneigd roekelozer te rijden. 'Die drang om te winnen moet niet te ver gaan', benadrukt de oud Tyrrell-coureur. Hamilton en Verstappen zijn uiteraard verwikkeld in een zeer spannende titelstrijd. Dat is volgens Stewart helemaal prima, maar niet als het leidt tot dusdanig grote incidenten.

Het ging in Groot-Brittannië vooral mis bij de mentale instelling van de coureurs. 'Ze deden allebei dingen die je zo vroeg in de race niet moet doen. Ze waren daar te enthousiast. De sport is echter wel veranderd. Het is veiliger, en daardoor worden fouten in de F1 minder streng afgestraft. Dat moet voorkomen worden.' Tweemaal doet de 82-jarige dus een oproep om vooral met voorzichtigheid het huidige seizoen uit te rijden, en in de toekomst die voorzichtigheid vast te houden.

Stewart ziet voordeel voor Mercedes

Na zijn preek voor gecontroleerd racen in de F1 beantwoordt Stewart ook nog even de hamvraag van 2021: wie gaat de wereldtitel winnen? 'Het WK kan beide kanten opvallen. Uiteindelijk denk ik dat de ervaring van Mercedes en Hamilton ze de grootste kans biedt.' Het team dat al zeven jaar op rij wint, weet hoe het ook die achtste wereldtitel binnen moet slepen. Met name op die ervaring baseert Stewart zijn verwachting dus.

Hij denkt dat uitvalbeurten, zoals Verstappen ervoer in Silverstone, doorslaggevend gaan zijn in de eindstand van het coureursklassement in 2021. 'To finish first, first you must finish', zo beargumenteert hij deze suggestie met een bekende Britse uitspraak. 'Ik denk dat de hoeveelheid uitvalbeurten cruciaal zou kunnen zijn voor de titelstrijd van dit jaar. Allebei de coureurs rijden immers uitmuntend.' Het verschil tussen de twee titelrivalen is dus te klein om puur op kwaliteit van de rijder de titel mis te lopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws