Update | Saoedi-Arabië ziet af van kledingvoorschrift na aanhoudende kritiek Formule 1
Formule 1

Update | Saoedi-Arabië ziet af van kledingvoorschrift na aanhoudende kritiek

Update | Saoedi-Arabië ziet af van kledingvoorschrift na aanhoudende kritiek

Dit jaar zal voor het eerst de Grand Prix van Saoedi-Arabië plaatsvinden, waarvoor maandag enkele kledingvoorschriften voor werknemers en bezoekers zijn uitgelekt. De uitlegfoto's waarop korte broeken, jurken, rokken en 'ripped jeans' worden bestempeld als 'verboden' worden met een hoop kritiek onthaald op sociale media. Daarbij lijkt ook Lewis Hamilton cryptisch zijn strijd voor gelijkheid voort te zetten.

Aanvankelijk was er veel kritiek op de toevoeging van de race in Jeddah aan de Formule 1-kalender van 2022. Veel fans konden de aanstelling van de Grand Prix niet rijmen met de campagne die de sport voert voor meer diversiteit en gelijkheid, onder andere onder de slogan '#WeRaceAsOne'. Door veel internationale organisaties, waar onder Amnesty International, wordt het land in het Midden-Oosten namelijk gezien als één van de meest ongelijke en vooral vrouwonvriendelijke landen, waarbij vrouwen als minderwaardig worden gezien.

Formule 1-CEO Stefano Domenicali reageerde niet inhoudelijk op de kritiek rondom de aankondiging van de Saoedische Grand Prix, alhoewel hij wel benadrukte dat de komst van de Grand Prix een goede kans is voor het land om zich op positieve wijze op de kaart te zetten. Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix, onderstreepte destijds het standpunt directeur van de Formule 1. 'Doordat Formule 1 naar Saudi-Arabië gaat, komen mensenrechten juist aan de orde. Nu er daar geracet wordt is er juist ruimte voor discussie en transparantie en daarom moet je daar dus juist wél naartoe', aldus de voormalig Formule 1-coureur in gesprek met de NOS enkele maanden geleden.

Gedeelde kledingvoorschriften gaan 'viral'

Maandag leek er een nieuw hoofdstuk geopend te worden aangaande de race in Jeddah, want op Twitter deelde Prema-teammanager Guillaume Capietto de kledingvoorschriften die hem werden toegestuurd vanuit de organisatie van het raceweekend. Het strenge Islamitische regime in het land werkt namelijk ook door tot in de paddock, waar werknemers zich aan strenge regels moeten houden, zo vertelt hij. Op de doorgestuurde foto's van Capietto is te zien dat vrouwen geen mouwloze kleding mogen dragen, noch rokken of jurken. Ook gescheurde jeans zijn een no-go in de paddock op het Jeddah Street Circuit.

Een pagina van de kledingvoorschriften die Formule 1-werknemers toegestuurd hebben gekregen voor de Grand Prix in Saoedi-Arabië
Een pagina van de kledingvoorschriften die Formule 1-werknemers toegestuurd hebben gekregen voor de Grand Prix in Saoedi-Arabië

Op hetzelfde sociale medium ontploft het nadat de Fransman de afbeeldingen van zijn personeelsmail deelde. Er wordt met veel verbazing en afschuw gereageerd op het nieuws, vooral in de combinatie met de campagne die de Formule 1 voert met betrekking tot gelijkheid. Opnieuw worden er vraagtekens gezet bij het 'WeRaceAsOne', zeker omdat de lijst van kledingvoorschriften van vrouwen twee keer zo lang blijkt als die van mannen.

Ook zijn de ogen al snel gericht op Lewis Hamilton. Het is geen geheim dat de regerend wereldkampioen zich bij dag en nacht inzet voor gelijkheid en diversiteit en de laatste tijd vooral voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De uitgesproken persoonlijkheid in de koningsklasse van de autosport lijkt één van de aangewezen personen om zich uit te spreken over de situatie in Saoedi-Arabië en maar liefst 45 organisaties vroegen hem al in een brief om actie te ondernemen.

Zelf lijkt Hamilton het inzicht van Domenicali en Lammers te delen. 'We moeten niet wegkijken, maar we moeten het ook niet vermijden. We moeten er naartoe om zaken bespreekbaar te maken en daarvoor is de Formule 1 ook een goed platform', zei Hamilton bij de persconferentie van de Turkse Grand Prix van 2020, toen het nieuws van een race in Saoedi-Arabië bekend werd gemaakt.

Hamilton reageert op zijn manier op ophef op Twitter

Toch heeft het er schijn van dat de beelden van de kledingvoorschriften ook niet aan Hamilton voorbij zijn gegaan. Nog geen twee uur na de tweet van Capietto deelt Hamilton op zijn beurt zijn waardering voor het Malala Fons, dat zich inzet voor educatie en emancipatie voor jonge vrouwen. Alhoewel de tweet niet rept over vrouwenrechten in Saoedi-Arabië, lijkt de timing van Hamilton veel te zeggen. Bovendien lijkt de positieve toon van de tweet te passen bij de manier waarop Hamilton het gesprek wil aangaan: open, zonder vingers wijzen en positief over de toekomst.

Al het laatste F1-nieuws binnenkrijgen op Instagram? Volg F1Maximaal.nl voor je dagelijkse updates!

Update 12.05u (30/10) | Saoedi-Arabië ziet af van kledingvoorschrift na aanhoudende kritiek

De organisatie van de Grand Prix van Saoedi-Arabië heeft na aanhoudende kritiek afgezien van de kledingvoorschriften die het recentelijk deelde met het F1-personeel. In eerste instantie mocht men geen kleding dragen waarbij veel huid getoond werd. Op Jeddah Street Circuit zullen deze restricties echter niet van kracht zijn.

De lokale autoriteiten zijn teruggekomen op het controversiële punt en hebben besloten dat er geen restricties meer zijn wat betreft de kleding die het F1-personeel mag dragen. Gazzetta dello Sport benadrukt dus dat het Midden-Oosterse land de gebruiken volgt die door de rest van de F1-kalender ook gevolgd worden: geen specifieke voorkeur qua kledingdracht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws