F2 in Groot-Brittannië | Zhou wint overtuigend, Verschoor nét naast het podium F2 & F3
F2 & F3

F2 in Groot-Brittannië | Zhou wint overtuigend, Verschoor nét naast het podium

F2 in Groot-Brittannië | Zhou wint overtuigend, Verschoor nét naast het podium

De Formule 1 mag dan het hoofdgerecht zijn tijdens het Grand Prix-weekend in Groot-Brittannië, ook de Formule 2 zal er voor de nodige actie zorgen. Daar zullen onder meer de deelnemende Nederlanders Bent Viscaal en Richard Verschoor aan bijdragen, om over de grote hoeveelheid talenten die het veld opmaken maar niet te spreken. Middels F2 in Groot-Brittannië houden wij je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen van het Formule 2-raceweekend.

Zhou wint overtuigend, Verschoor nét naast het podium

In de Formule 2 is inmiddels ook de hoofdrace verreden in Groot-Brittannië. Guanyu Zhou wist de laatste race van het F2-weekend op Silverstone overtuigend te winnen. Met vier seconden voorsprong op thuisheld Dan Ticktum wist de Chinees in zijn Uni-Virtuosi op de hoogste trede van het podium te eindigen. Ticktum werd tweede en op de derde plek eindigde Oscar Piastri, die heel lang geteisterd werd door Richard Verschoor.

De Nederlander zat in de slotfase vast achter Piastri, die zich kranig weerde tegen de avances van de Nederlander. In de op één na laatste ronde gingen de heren zij-aan-zij door de derde sector, maar het was de Australiër die steeds nét aan het langste eind trok. Binnen een halve seconde van de Prema-coureur kwam Verschoor over de finish, die na zijn overwinning op zaterdag het podium dus net niet wist te halen. Wel bood hij de Britse fans in zijn MP Motorsport-bolide een prachtige strijd in de slotfase van de wedstrijd.

Dominante Piastri grijpt pole, derde plaats voor Verschoor

De regerend Formule 3-kampioen Oscar Piastri kent vooralsnog een prima debuutjaar in de Formule 2. De Australische coureur, die ondersteund wordt door Grand Prix-winnaar Mark Webber en onderdeel uitmaakt van de Alpine Academy, staat momenteel tweede in het klassement dankzij onder meer een overwinning en drie tweede plaatsen. Piastri mag daar vanaf vandaag ook een poleposition bijvoegen, want na een dominant optreden in de kwalificatie legt de Prema-coureur beslag op de eerste startplek voor de hoofdrace. Dit betekent dat de twintigjarige uit Melbourne de eerste sprintrace van het weekend vanaf plaats tien aan zal vangen.

Ook voor Richard Verschoor was het een alleraardigste sessie. De Nederlandse coureur, die uitkomt voor het eveneens Hollandse team van MP Motorsport, zag een laatste poging in de slotfase van de sessie uitmonden in een derde plek. Klassementsleider Guanyu Zhou komt daartussen te staan. Robert Shwartzman, teamgenoot van Piastri, was hard op weg een van de snelste tijden te noteren, maar ging de fout in en spinde en viel stil. Voor het incident werd de rode vlag uitgehangen, waarna de sessie met nog twee minuten op de klok werd afgebroken. Bent Viscaal was een van de slachtoffers: de Tukker was bezig aan een verbetering van zijn snelste ronde, maar kon deze niet afmaken en moet zodoende genoegen nemen met P17.

Shwartzman slaat terug met overwinning, top tien voor Verschoor

Robert Shwartzman heeft met een megastart de eerste Formule 2-race in Groot Brittannië op zijn naam geschreven. De jonge Rus, uit het jeugdprogramma van Ferrari, staat al lang bekend als groot talent en wist dit keer ook op zeer sterke wijze de race te winnen. Het is de tweede maal dat Shwartzman dit seizoen de hoogste trede van het podium beklimt, en deze komt nota bene een dag nadat hij een akelige fout maakte in de kwalificatie en teamgenoot Piastri met poleposition aan de haal zag gaan. De tweede en derde plaatsen gingen naar Jüri Vips en Christian Lundgaard.

Het was een productieve dag voor het team van Prema: de Italiaanse renstal pakte dankzij de prestatie van Shwartzman niet alleen de overwinning in race één van het weekend op Silverstone, maar claimde door het optreden van Piastri ook de leiding in het klassement. Guanyu Zhou kende een race om te vergeten vanwege een spin in de openingsronde en verloor zodoende de leiding in het kampioenschap. Sterker: de Chinese coureur, onderdeel van de Alpine Academy, zag ook Shwartzman langszij komen en bezet plaats drie. Na een sterk optreden in de kwalificatie van Verschoor eindigde de Nederlander op de tiende plaats in de reversed-grid race. Viscaal eindigde zestiende.

Verschoor scoort eerste overwinning in F2, Piastri versterkt titelkansen

Richard Verschoor heeft zijn eerste overwinning in de Formule 2 gepakt. Dankzij een tiende plaats in de eerste sprintrace van het raceweekend in Silverstone mocht Verschoor race twee vanaf poleposition beginnen en van die kans maakte de Nederlander goed gebruik. Na een foutloze start leidde de coureur van MP Motorsport de wedstrijd van begin tot eind. Verschoor hield het hoofd koel en was erop gebrand zijn eerste overwinning in de juniorklasse te scoren: twee neutralisaties, waarvan eentje voor het uitvallen van landgenoot Viscaal, wisten hem niet van de wijs te brengen.

Het podium wordt gecompleteerd door Ferrari-talent Marcus Armstrong (P2) en Dan Ticktum (P3), die onder contract staat bij het Formule 1-team van Williams. Klassementsleider Piastri deed goede zaken in de tweede sprintrace met een vierde plaats en breidt zijn voorsprong ten opzichte van teammaat Shwartzman, die spinde in de slotfase en buiten de punten eindigde, verder uit. Ook de Chinese Zhou scoorde wederom geen punten en verliest terrein. Piastri heeft daarbij een goed vooruitzicht voor de hoofdrace op Silverstone: de Australiër claimde poleposition in de kwalificatie op vrijdag en mag de hoofdrace zodoende vanaf de eerste startplaats beginnen. Voor Shwartzman is het een kans om terug te slaan: de Rus begint zondag vanaf plaats twee. Verschoor begint de hoofdrace van de derde plek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws