Als alle drama over Mercedes was gegaan in plaats van Red Bull, had niemand zo gereageerd Column
Column

Als alle drama over Mercedes was gegaan in plaats van Red Bull, had niemand zo gereageerd

Als alle drama over Mercedes was gegaan in plaats van Red Bull, had niemand zo gereageerd

Al sinds februari gaat het over de chaos achter de schermen bij Red Bull Racing. Christian Horner zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, Helmut Marko zou geschorst worden, Max Verstappen zou vertrekken. Het silly season lijkt haast sillier than ever. Men schiet massaal uit de slof. Gekkigheid. Als het allemaal over Mercedes of Ferrari was gegaan, had niemand zo gereageerd.

Het silly season begon dit jaar uitzonderlijk vroeg. Al voordat het seizoen was begonnen liet de overstap van Lewis Hamilton naar Ferrari ons allemaal nadenken over wie het zitje bij Mercedes op zou gaan vullen. Omdat de poppen aan het dansen waren in Milton Keynes en in Oostenrijk vanwege het onderzoek naar de mogelijk ongepaste appjes die Horner heeft gestuurd en de machtsstrijd die er gaande is tussen de Oostenrijkse eigenaren en de Thaise eigenaren, werd direct aan Verstappen gedacht. Allemaal onzin die natuurlijk helemaal niets met racen te maken heeft. Maar het hoort erbij.

Silly season, speculaties, glazen bollen die massaal afgestoft worden, hersenspinsels die je links en rechts om de oren vliegen. Het hoort erbij, en meer kan er niet van gemaakt worden. Het is naar mijn idee niet meer dan logisch dat Red Bull nu constant onder een vergrootglas ligt. Het is het winnende team, het is het team dat 'het grote Mercedes' van de troon heeft gestoten, en flink hard ook. Natuurlijk gaat iedereen stoken en dingen roepen die nergens op slaan. Natuurlijk worden er voorspellingen gedaan over wat Verstappen gaat doen nu er hommeles is bij Red Bull.

Vanzelfsprekend wordt elke scheet die Newey, Horner, Marko of Verstappen laat op de voorpagina van elke krant ter wereld gezet. De reacties op deze speculaties snap ik echter niet helemaal. Ik denk dat een groot deel van de huidige generatie fans heel anders had gereageerd als de zaken betreffende de interne chaos over Toto Wolff ging, of over Frédéric Vasseur. Dan werd er waarschijnlijk om gelachen en dan werd er gezegd: wat een klootzak, die moeten ze echt ontslaan. Als de roddels over een vertrek van George Russell waren gegaan, zouden de reacties luiden: waar hij heengaat boeit me toch niet. Niemand had gezegd: hou op met deze onzin, dit klopt niet.

Eigenlijk weet helemaal niemand er iets van. De enigen die weten hoe het zit zijn de mensen binnen het team zelf. En als Red Bull geen kampioensformatie was, als ze niet zo dominant waren vanaf 2022, dan had men ook heel anders gereageerd. Er gebeurt bij Alpine ook genoeg achter de schermen, maar dat boeit niemand, want zij rijden bijna elk weekend achteraan. Red Bull staat nu eenmaal in de spotlights omdat iedereen wil zien dat haar dominantie eindigt. Zijn al die krantenkoppen en speculaties dan niet juist een compliment? Zoals Fernando Alonso al zei: de teams hopen zo dat het Red Bull destabiliseert, maar dat gaat niet gebeuren.

Toetsenbordkrijgers slaan hun slag

De drama over Red Bull en de speculaties die rondgaan raken een gevoelige snaar bij velen, dat is duidelijk. En begrijp me niet verkeerd, dat mag absoluut en is ook wel begrijpelijk. Als er veel vervelend nieuws over je favoriete coureur of team rondgaat, dat is irritant, dat is naar om te lezen. Red Bull heeft hard gewerkt voor haar dominantie en Verstappen staat er altijd nuchter en realistisch in. Hij kan nog duizend keer zeggen dat hij bij Red Bull blijft, maar elke keer als er weer wat gebeurt betreffende de interne zaken, zal hij die vraag nog vaker moeten beantwoorden. Het hoort erbij.

Als het interne silly season zich bij Mercedes of Ferrari had afgespeeld, dan had men lang niet zo fel, haast agressief in sommige gevallen, gereageerd. Iemand die denkt dat het wel meevalt, of iemand die denkt dat Verstappen wel een overstap naar Mercedes gaat maken, wordt nog net niet op de brandstapel gegooid. Journalisten die meningen of analyses delen die niet in de smaak vallen zijn opeens klootzakken en er wordt geen onderscheid meer gemaakt. Drive to Survive en het 2021-seizoen hebben voor verdeeldheid gezorgd onder de fans, maar ik denk dat het 2024-seizoen daar nog meer aan bij gaat dragen.

Mensen lijken zich dingen zo persoonlijk aan te trekken. Natuurlijk zijn we het allemaal zat dat we al zo'n vier maanden aan het bakkeleien zijn over wat er gaande is bij Red Bull. Vanzelfsprekend is iedereen klaar met de roddels dat Verstappen voor 150 miljoen naar Mercedes zou gaan. De geruchten en speculaties worden met de dag erger. Op dit punt zou het me niet verbazen als iemand met een voorspelling komt dat Verstappen morgen de Formule 1 verlaat en NASCAR gaat rijden. De reacties erop zijn zo fel, zo agressief soms. Waarom? Laat het silly season gewoon gaan. Er zijn in het verleden ook veel gekke dingen gebeurd in de Formule 1, maar omdat er veel minder aandacht van de media was, stond het niet zo in de schijnwerpers als nu.

Silly season en controverses zijn een onderdeel van de Formule 1

Hoe je het ook wendt of keert, voor de media was het 2023-seizoen een saai jaar. We kunnen als kikkerlandje ontzettend trots zijn op wat Verstappen allemaal doet, en wat hij ook zal doen in zijn carrière, zullen we hem ongetwijfeld blijven steunen. Het schandaal van Horner aan het begin van het 2024-seizoen was wat dat betreft perfect om headlines te scoren en gigantische krantenkoppen te maken. Zoals ik al zei: het hoort erbij. Controverses, schandalen en het silly season in het geheel zijn onderdeel van hoe de Formule 1 nu is. 2021 was ook een seizoen waarin de media kon smullen van wat er allemaal gebeurde.

Het 2021-seizoen speelt naar mijn idee nog steeds een grote rol waarom men nu zo reageert op een mogelijke overstap naar Mercedes. Er is toen, vooral bij sommige Red Bull-fans, een bepaalde soort haatgevoelens ontwikkeld waardoor de Duitse renstal voor altijd vervloekt is. Als die Mercedes in 2026 wel loopt als een tierelier en Verstappen maakt de overstap wel en wint met Mercedes nog meer titels, of met Aston Martin, of Audi, of Williams, of Ferrari... dan denk ik dat iedereen wel anders piept. Maar goed, niemand weet hoe de teams ervoor zullen staan in 2026, en dat is momenteel ook een groot onderdeel van het silly season.

Ik hoop alleen dat men een beetje respect kan hebben voor elkaars meningen. Als de een het fantastisch zou vinden dat Verstappen naar Mercedes gaat, maar de ander zou dat absoluut niet willen, prima! Laat diegene dan in zijn of haar waarde. Ik heb het altijd mooi aan de Formule 1 gevonden dat de fans zo goed met elkaar door een deur konden. Het maakt niet uit of je Red Bull-fan, Mercedes-fan, of Ferrari-fan bent, je houdt van de sport. Het was mogelijk om een discussie te voeren over de zaken. Helaas draait de sport dit jaar wat meer om controverses en speculaties dan anders, maar gelukkig staan er genoeg raceweekenden voor de deur waarin Verstappen al die mensen die de ondergang van Red Bull willen meemaken het tegendeel kan bewijzen. En of hij wil vertrekken bij Red Bull en waar hij dan heen wil? Dat mag hij lekker zelf bepalen.

Meediscussiëren? Prima! Houd het civiel. Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws