Aanwezigheid McLaren in F1 en IndyCar 'uniek om Amerikaanse coureurs kans te geven in F1' Formule 1
Formule 1

Aanwezigheid McLaren in F1 en IndyCar 'uniek om Amerikaanse coureurs kans te geven in F1'

Aanwezigheid McLaren in F1 en IndyCar 'uniek om Amerikaanse coureurs kans te geven in F1'

IndyCar-coureur en voormalig Formule 1-coureur Alexander Rossi gelooft dat de aanwezigheid van McLaren in zowel de Formule 1 als de IndyCar Amerikaanse coureurs goede kansen biedt om uiteindelijk in de koningsklasse terecht te komen. Doordat McLaren dan kan zien wat voor talent ze hebben in de Verenigde Staten kunnen ze eventueel talentvolle IndyCar-coureurs naar Europa halen. Dat kan een extra motivatie voor de coureurs zijn om zichzelf op de radar te zetten.

In het afgelopen Formule 1-seizoen hebben meerdere IndyCar-coureurs mogen testen voor McLaren. Zo is Colton Herta geen onbekende naam bij de Britse formatie, maar zijn Alex Palou en Patricio O'Ward ook geen vreemden. Herta werd nog even gelinkt aan een stoeltje bij AlphaTauri, maar vanwege het probleem met de superlicentie kon hij de intrede in de Formule 1 uiteindelijk niet maken. Rossi gaat aan de slag bij Arrow McLaren als onderdeel van de IndyCar-set-up, maar denkt dat alle coureurs in de raceklasse zullen profiteren van de overdracht van kennis die plaatsvindt binnen een team dat zowel in IndyCar als in de F1 strijdt.

'Omdat ze met beide benen op de grond staan, zullen ze in dit kampioenschap een heel direct begrip hebben van de prestaties van mensen', vertelt Rossi in gesprek met RACER. 'Ze kennen het materiaal waarmee ze rijden, ze kennen de races waarin rijders iets speciaals hebben gedaan, of ze kennen een kwalificatiesessie die ze heel gemakkelijk kunnen analyseren omdat ze actief betrokken zijn', gaat de Amerikaan verder. 'Het is veel moeilijker als je een Sauber of een Alfa Romeo hebt die naar een IndyCar-race en een coureur kijkt, en niet echt weet dat ze dat seizoen ongelofelijke prestaties hadden van een coureur. Het is veel moeilijker om te weten wanneer je er niet bij betrokken bent.'

Betrokkenheid van McLaren in beide klassen 'gaat kloof overbruggen'

Rossi ziet dus zeker voordelen van hoe hard McLaren aan het werk is in zowel de Formule 1 als de IndyCar. 'Ik denk dat we het moeten hebben van McLaren en hoe nauw het F1-team en het IndyCar-team met elkaar verbonden zijn. Het gaat een kloof overbruggen en waarschijnlijk die jongens een kans geven, als het verdiend is, en dat hoeft niet direct te betekenen dat het van binnen de organisatie komt', vervolgt Rossi. 'Als er iemand is dit iets ongelofelijk speciaals doet, en ons allemaal verslaat, dan is het een kleine wereld waarin nieuws zich snel zal verspreiden.'

Ondanks dat Rossi nu deel uitmaakt van McLaren, heeft hij zelf geen ambities om terug te keren naar de koningsklasse. Rossi verliet de Formule 1 aan het einde van 2015, nadat hij een handjevol races heeft mogen rijden voor het toenmalige Marussia. 'Die tijd is over', besluit Rossi. 'Ik ben ongelofelijk dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Ik heb daar een enorme hoeveelheid relaties en levenslange vrienden opgebouwd', vertelt de Amerikaan. 'Ik heb heel veel dat ik wil bereiken in IndyCar en dat is mijn focus. Natuurlijk, als de kans zich voordoet om een test in een auto of iets dergelijks te doen, dan zou ik die met beide handen aanpakken', sluit Rossi af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws