Albers ziet Alonso als schuldige in incident met Hamilton: 'Wat zit Alonso nou te zeuren?' Formule 1
Formule 1

Albers ziet Alonso als schuldige in incident met Hamilton: 'Wat zit Alonso nou te zeuren?'

Albers ziet Alonso als schuldige in incident met Hamilton: 'Wat zit Alonso nou te zeuren?'

Er was in het weekend in Miami veel te doen over de regen aan straffen, waarbij menig besluit opgetrokken wenkbrauwen bij veel fans opleverde. Christijan Albers ziet het juist anders: de voormalige Formule 1-coureur geeft Lewis Hamilton gelijk in de incidenten waar hij dit weekend bij betrokken raakte, al vond Albers het wel wereldkampioen onwaardig dat Hamilton in de pitstraat zat te slapen.

De oogst was voor Hamilton acht punten na twee races. De sprintrace leverde Hamilton geen punten op, maar wel veel actie. Zo was hij betrokken bij de startcrash met Lando Norris, Fernando Alonso, en Lance Stroll, waarna hij ook nog te maken kreeg met een fanatieke Kevin Magnussen. 'Ik ben helemaal geen fan van al die straffen, want er zit geen lijn in bij de wedstrijdleiding, maar dit weekend moet ik ze wel gelijk geven', laat Albers optekenen in de Formule 1-podcast van De Telegraaf.

Magnussen pakt straf na straf

Daarbij doelt Albers vooral op het rijgedrag van Magnussen, die zeer agressief verdedigde tegen Hamilton, naar eigen zeggen om teamgenootje Nico Hülkenberg te becshermen. 'Ten eerste vond ik het schandalig hoe hij reed tegen Lewis Hamilton. Ik ben geen Lewis-fan, ik ben geen Max-fan, maar wat dat betreft gewoon objectief, maar het ging helemaal nergens over', vindt Albers. 'Hij drukte hem een paar keer de baan af. Daarna kwam hij weer terug de baan op, en gaf hij hem een zetje. Ik vond het niet oké, hoe hij reed.'

Magnussen kreeg in totaal 35 seconden straf. De eerste tien seconden kreeg hij vanwege het afsnijden van het circuit. 'Ik begrijp ook wel zijn frustratie. Nico Hülkenberg is blijkbaar een keer rechtdoor gegaan, begrijp ik uit zijn woorden, waardoor Magnussen uit de DRS viel. Dat is natuurlijk frustrerend, want dan verlies je die dekking op de rechte stukken.' Magnussen pakte in het weekend vijf strafpunten, en staat nu op een totaal van tien punten. Bij twaalf punten in een jaar tijd moet hij een race overslaan. Het slechte nieuws voor de Haas-coureur is dat de eerste punten pas op 9 maart 2025 vervallen, en hij zich dus achttien races lang niks meer kan veroorloven.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

oliver bearman ferrari saoedi arabie 3
Mag Oliver Bearman straks een race invallen bij Haas?

Hamilton gooit punt alsnog weg

Hamilton kon uiteindelijk niet profiteren van de straf van Magnussen. De Brit kwam wel als achtste over de streep, voldoende voor een punt in de sprintrace, maar kreeg zelf ook een straf omdat hij veel te hard reed in de pitstraat, aangezien hij zijn pit limiter achter de Safety Car niet indrukte. 'Dat is gewoon een domme fout. Je rijdt achter de Safety Car, dus hoe krijg je het voor elkaar? Voor een zevenvoudig wereldkampioen is het gewoon heel stom', weet Albers.

Albers ziet Alonso als schuldige

Voor de fout in de pitstraat, en het gevecht met Magnussen, was Hamilton in de sprintrace ook al betrokken bij de startcrash. Hij tikte Alonso aan, die Lance Stroll op zijn beurt raakte, en de Canadees raakte Lando Norris weer aan. Stroll en Norris vielen uit, Alonso liep een lekke band op, terwijl Hamilton zonder schade zijn weg kon vervolgen. De Brit kreeg geen straf, en gaf zelf aan dat hij een gat zag. Albers is het daarmee eens. 'Als ik dat incident bekijk, zie ik een gigantisch gat.'

Albers vindt juist dat de fout vooral bij de Spanjaard lag, die achteraf boos was dat Hamilton geen straf kreeg. Alonso wees daarbij naar de nationaliteit van zijn rivaal en kondigde aan dat hij de situatie met de FIA-president zou bespreken. 'Wat loopt Alonso nou te zeuren, met alle respect?' vraagt Albers zich af.

Alonso raakte Stroll ook, omdat hij in zijn spiegel keek en Hamilton zag komen aanvliegen, en dus uitweek. Albers ziet dat echter anders. 'Hij ziet het altijd heel goed, maar ik kan je één ding vertellen over een Formule 1-auto, want ik heb er zelf ook in gezeten. Als je je commit aan een bocht, heb je geen tijd meer om in je spiegel te kijken', zo wuift Albers de uitleg van Alonso weg. 'Je ziet duidelijk dat zijn linkervoorwiel al in het rechterachterwiel van Lance Stroll gehaakt zit. Natuurlijk komt Hamilton eraan, en die gaat met onderstuur de bocht in, dus hij raakt Alonso dan ook nog wel aan, maar Alonso zat al veel te ver (tegen Stroll aan, red.). Daar had hij nooit uit kunnen komen.'

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws