AlphaTauri zet in op jong talent en kijkt naar Piastri: 'Daarom was hij meteen succesvol' Formule 1
Formule 1

AlphaTauri zet in op jong talent en kijkt naar Piastri: 'Daarom was hij meteen succesvol'

AlphaTauri zet in op jong talent en kijkt naar Piastri: 'Daarom was hij meteen succesvol'

AlphaTauri - voorlopig nog de naam van het zusterteam van Red Bull Racing - wil zich blijven inzetten voor de ontwikkeling van jong talent. De Italianen hebben een duidelijk plan voor ogen en een klassiek B-team worden, past daar niet in. Managing Director Peter Bayer en teambaas Laurent Mekies leggen uit hoe de toekomst er bij AlphaTauri precies zal uitzien en hoe zij jonge talenten willen klaarstomen voor de meedogenloze wereld van de Formule 1.

Halfweg het seizoen 2023 werd Nyck de Vries bij AlphaTauri vervangen door Daniel Ricciardo. De Nederlander had de grote bazen bij Red Bull niet kunnen overtuigen en werd aan de kant geschoven. Deze coureurswissel deed toen al wat wenkbrauwen fronsen - de 34-jarige Ricciardo is namelijk een pak ouder dan De Vries (28) - en paste allerminst in de visie van AlphaTauri, dat niet langer enkel het trainingscentrum voor Red Bull wil zijn. Zo meldt de Duitse tak van Motorsport.com.

Piastri als voorbeeld

Bayer en Mekies staan erop om bij de Italiaanse renstal te blijven werken met jong talent. En daarvoor keken ze afgelopen seizoen aandachtig naar Oscar Piastri, de rookie van McLaren die meteen indruk maakte tijdens zijn debuutseizoen in de Formule 1. 'Oscar heeft duizenden kilometers gereden voordat hij in de F1 terecht kwam, en daarom was hij meteen succesvol', aldus Managing Director Bayer. 'Hij was vertrouwd met de dynamiek en kende de talloze functies op het stuur. Dat maakt een enorm verschil. Zo ben je er gewoon helemaal klaar voor.'

Diezelfde Piastri genoot zijn opleiding nochtans niet in Woking (de thuisbasis van McLaren, red.). De Australiër werd gevormd aan de andere kant van Het Kanaal bij Alpine, en daar wil AlphaTauri zich aan spiegelen. 'We willen een deel van onze inkomsten gebruiken om onze jonge rijders zo goed mogelijk voor te bereiden', ging Bayer verder. 'Daarom plannen we een groot programma voor Liam Lawson, Isack Hadjar en misschien ook voor Ayumu Iwasa. Franz Tost (ex-teambaas van AlphaTauri) zegt altijd dat een jonge coureur drie jaar nodig heeft om zich aan te passen aan de F1 en ik ben het honderd procent met hem eens.'

(Lees verder onder de afbeelding)

lawson qatarjpg
Liam Lawson viel afgelopen seizoen enkele races in voor de geblesseerde Daniel Ricciardo.

Concreet betekent dit dat de jonge coureurs zoveel mogelijk rijervaring, in een F1-bolide weliswaar, moeten opdoen alvorens er aan een vast zitje binnen het team kan gedacht worden. Om dat te bewerkstelligen wil Bayer de AT02, de AlphaTauri-auto van 2022, gebruiken om komend seizoen het jonge Red Bull-geweld te laten proeven van de Formule 1 tijdens testsessies. Wagens van voorbije jaren kunnen namelijk dienen als een ideale trainingsauto aangezien de voertuigen over dezelfde technologie beschikken als de nieuwe bolide voor 2024.

De voordelen van ervaring

De comeback van Ricciardo past misschien niet in de langetermijnvisie van het team, toch ziet Bayer dat er ook voordelen verbonden zijn aan de komst van de ervaren ex-Red Bull-coureur. 'Een ervaren man als Daniel geeft informatie door aan de engineer, die op zijn beurt het hoofdkantoor informeert. Bij een jonge coureur gaat het in de tegenovergestelde richting (van het controlecentrum naar de engineer en dan naar de coureur, red.).

En dus begrijpt Bayer dat hij op zoek moet gaan naar een goede balans tussen ervaring en jong geweld. 'Het verschil tussen beide is merkbaar. Een ervaren man die een jonge coureur begeleidt, zou ideaal zijn, maar de jonge coureur moet natuurlijk ook goed voorbereid zijn. De Formule 1 is erg complex. Een coureur moet veel informatie verwerken. Dat kost allemaal tijd. Ik realiseerde me dat toen we een jonge coureur in de auto hadden (met Lawson, red.), omdat er een verandering is in de uitwisseling van informatie."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws