Boordradio's zaterdag Imola | Ergernissen alom, een woedende Tsunoda en blije Verstappen Formule 1
Formule 1

Boordradio's zaterdag Imola | Ergernissen alom, een woedende Tsunoda en blije Verstappen

Boordradio's zaterdag Imola | Ergernissen alom, een woedende Tsunoda en blije Verstappen

De vrijdag in Imola bestond uit de derde vrije training en de kwalificatie. De derde vrije training bevatte flink wat actie nadat Alonso én Pérez beiden voor een rode vlag zorgden. Meerdere coureurs uitten hierover hun onvrede via de boordradio. De kwalificatie ging er een stuk rustiger aantoe. Maar zoals een goed coureur betaamt, viel er wel het een en ander op te merken. F1Maximaal.nl zet de leukste boordradio's van de zaterdag voor je op een rijtje.

Het is dit weekend voor alle coureurs weer even wennen om terug te zijn op het circuit van Emilia-Romagna in Imola. Vorig jaar kon de race niet doorgaan vanwege de overstromingen in het gebied. Voor sommigen, zoals Piastri en Hülkenberg, is het zelfs de eerste keer dat ze op dit iconische circuit rijden. Dat het weer even wennen was, blijkt uit de twee rode vlaggen die tijdens de sessie moesten worden gehesen.

De eerste rode vlag werd veroorzaakt door een crash van Aston Martin-coureur Fernando Alonso. In de laatste bocht kwam de Spanjaard in de muur terecht. Het team van Aston Martin heeft vervolgens ontzettend hard moeten werken om zijn auto in orde te maken voor de kwalificatie. Alonso liet via de boordradio onmiddellijk weten 'in orde' te zijn en gelukkig werd dit ook door de artsen in het medisch centrum bevestigd.

Ergernissen vanwege Norris

Amper acht minuten na de herstart van de race was het Red Bull Racing-coureur Sergio Pérez die voor de volgende rode vlag zorgde. In bocht 14-15 raakte de Mexicaan de kerb waardoor hij de controle over zijn auto verloor en linea recta de muur in ging. Ook de Mexicaan liet via de boordradio weten 'in orde' te zijn. De rode vlag werd vervolgens met nog maar twee minuten te gaan opgeheven. Het was Lando Norris die als eerste uit de laatste bocht kwam waardoor hij vrij baan had om nog een ronde te rijden. Toch hield de Brit zich in om op die manier zijn banden te laten koelen, maar dit werd hem absoluut niet in dank afgenomen door de andere coureurs.

Het lukte Norris uiteindelijk nog om een rondetijd neer te zetten, maar voor veel andere coureurs was het al te laat. Onder andere Williams-coureur Alexander Albon en Alpine-coureur Esteban Ocon deden via de boordradio hun beklaag over het getreuzel van Norris. 'Die McLaren maakt er een potje van', mopperde Albon. 'Hij is de eerste auto in de rij en dan doet hij dit!'. Ook Ocon was het niet eens met de acties van de Brit. 'Niet echt eerlijk wat Norris hier deed', begint hij over de boordradio. Vervolgens kiest de Fransman ervoor zich iets minder zacht uit te drukken dan Albon dat deed. 'Hij verkloot de ronde van alle anderen!', concludeert hij.

Positieve Verstappen, voeterende collega's

Al crashte niemand tijdens de kwalificatie, was er volgens meerdere coureurs toch nog genoeg reden om hun beklag te doen via de boordradio. Het eerste akkefietje tussen twee coureurs deed zich al in Q1 voor. Bij het ingaan van zijn laatste ronde in Q1, kwam McLaren-coureur Oscar Piastri namelijk Haas-coureur Kevin Magnussen tegen. 'Ik kan dit niet geloven. Het is werkelijk ongelofelijk, echt ongelofelijk', voeterde Magnussen over de boordradio nadat hij de Australiër was tegengekomen op de baan. Piastri heeft flink op zijn donder gekregen voor het blokkeren van de Deen en heeft drie plekken gridstraf gekregen waardoor hij morgen vanaf de vijfde plaats start.

Tijdens Q2 reden de meeste coureurs op een gegeven moment op een nieuwe set banden. George Russell was echter in eerste instantie de baan opgestuurd met een gebruikt setje banden. Daar was de Brit het niet mee eens en hij schroomde er niet voor dat te delen met zijn team. 'Ik snap niet waarom jullie mij op een gebruikte set naar buiten hebben gestuurd. Het zorgt voor onnodig veel druk in deze laatste ronde', liet Russell weten.

Waar de Red Bull Racing-auto van Max Verstappen het aan het begin van het weekend nog moeilijk leek te hebben, leek daar niets meer van over te zijn tijdens de kwalificatie. In Q3 wist de Limburger zijn achtste polepositie op een rij binnen te harken. Via de boordradio was te horen dat die mijlpaal hem echt wel wat deed. 'Wow. Dit is echt een hele goede polepositie. Wat was dat een moeilijke start, maar we hebben het kunnen omkeren. Dank aan iedereen, dit was echt fantastisch. Ik ben echt heel blij.'

Wie minder blij was was Tsunoda. In Q1 en Q2 deed de Japanner nog serieus mee in de top drie, maar daar bleef in Q3 weinig van over. Toen zijn race-engineer hem via de boordradio op de hoogte stelde van zijn zevende startpositie voor tijdens de race en hem hiermee feliciteerde, ontplofte Tsunoda. 'Wat de *** is dit?!', raasde de driftkikker door de koptelefoon.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws