Bottas: 'Ik ben altijd zelfverzekerd als we naar Sochi gaan, dus dit jaar ook' Formule 1
Formule 1

Bottas: 'Ik ben altijd zelfverzekerd als we naar Sochi gaan, dus dit jaar ook'

Bottas: 'Ik ben altijd zelfverzekerd als we naar Sochi gaan, dus dit jaar ook'

Valtteri Bottas is zelfverzekerd nu de Formule 1 weer naar Sochi gaat voor de Russische GP. In 2017 behaalde hij zijn eerste race overwinning en ook vorig jaar stond hij bovenaan het podium. Het is een circuit waar Mercedes in de afgelopen 7 jaar al domineert. Toch denkt hij dat de winst voor Mercedes dit jaar niet vanzelfsprekend is.

Deze week was Bottas te gast in de F1 Nation-podcast. In de podcast kijken Natalie Pinkham en Tom Clarkson vooruit naar de Russische Grand Prix. Vorig jaar won Bottas de race met overtuiging en de vraag is of hij dat dit jaar weer kan doen. Bottas: 'Ik ben altijd zelfverzekerd als we naar Sochi gaan maar dit jaar is het niet vanzelfsprekend dat we zullen winnen. Red Bull en McLaren voeren de druk op en het zal daarom niet makkelijk voor ons worden.' Er valt naar verwachting veel te halen voor Mercedes, maar Bottas is daar niet zeker van.

'Je moet precies zijn op dit circuit'

Ondanks dat Mercedes als 7 jaar domineert in Rusland betekent dat nog niet dat het dit jaar hetzelfde zal zijn. Het circuit staat in de top vijf van langste circuits en heeft uitdagende bochten die precisie vragen van coureurs. 'Op dit circuit moet je heel precies zijn, wanneer je remt, instuurt en zelfs wanneer je de kerb meepakt. Precisie is het hoofdonderwerp van dit circuit. Het verschil met je teamgenoot is altijd heel klein en dat maakt het ook nog meer uitdagend', vertelt Bottas.

De druk ligt hoger op Mercedes dan voorgaande jaren. Red Bull staat dichtbij de Duitsers en heeft al eerder laten zien dat op circuits waar Mercedes zou moeten winnen, zij ook heel goed zijn. Bottas: 'Dingen zijn anders dit jaar, het is geen garantie dat we leiden vanaf het begin. Er zal competitie zijn van Red Bull en misschien zelfs van McLaren. Daarom zal het geen gemakkelijk weekend worden. Maar onze auto is goed op de rechte stukken en in minder hoge snelheidsbochten. Maar de andere zullen ons uitdagen en dat maakt het interessant.'

Bottas en winst in Sochi

De Fin debuteerde in 2012 in de Formule 1 bij het team van Williams. Hij heeft daar laten zien dat hij goed kan rijden en vaak binnen de top tien zit en punten scoort. In 2017 kwam dan ook zijn promotie naar Mercedes. In zijn vierde race voor het Duitse team pakte hij zijn eerste overwinning, in Sochi. Voor elke coureur heeft het circuit van de eerste overwinning mooie herinneringen, zo ook voor Bottas: 'Je vergeet nooit je eerste overwinning. Het was een geweldige ervaring en winst. Velen denken dat het een soort thuisrace is geworden voor mij maar dat is zeker niet zo, het circuit heeft wel een gouden randje voor mij.'

In 2020 kreeg Bottas veel kritiek en werd hij weggeschreven als de tweede coureur binnen Mercedes. Helemaal na het voorval in 2019 waarin de Fin zijn plek weg moest geven aan Lewis Hamilton. Dit werd aan hem gevraagd om zo meer ruimte te maken tussen Sebastian Vettel en Hamilton in het kampioenschap. Deze keuze van het team was er één waar Bottas niet al te blij mee was. Dit was dan ook te merken in te interviews na de race. Maar de Fin liet dit allemaal achter hem toen hij zijn negende overwinning pakte op hetzelfde circuit waar hij voor het eerst won. En zijn boordradio werd iconisch: 'Wie dit aan gaat, f*ck you', waarin hij duidelijk uithaalde naar de mensen die zijn racen bekritiseerde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws