Brokkenpiloten | Leclerc opent het seizoen, terwijl vader Stroll de portemonnee weer mag trekken Formule 1
Formule 1

Brokkenpiloten | Leclerc opent het seizoen, terwijl vader Stroll de portemonnee weer mag trekken

Brokkenpiloten | Leclerc opent het seizoen, terwijl vader Stroll de portemonnee weer mag trekken

Dat er in de Formule 1 regelmatig een voorvleugel, Pirelli-band of ander stuk materiaal sneuvelt, daar kijkt niemand raar van op. Per wedstrijd verdwijnen er wel enkele stukken Formule 1-auto in de prullenbak door spins, crashes en aanvaringen tussen de coureurs. Wie maakt de meeste schade? Wie is de grootste brokkenpiloot in de sport? F1Maximaal houdt met Brokkenpiloten de stand van zaken bij.

Het was een beetje een langzame start van het Formule 1-seizoen betreffende de schade bij de coureurs. De coureurs waren voorzichtig tijdens de openingsrondes van 2024, maar tijdens de testdagen liepen verschillende teams toch nog wat schade op door een ondertussen welbekend fenomeen in de Formule 1: een losgeraakte putdeksel. Carlos Sainz was vorig jaar tijdens de Grand Prix van Las Vegas het slachtoffer van een putdeksel die op de baan terecht was gekomen, en teamgenoot Charles Leclerc was de eerste pechvogel van dit jaar.

Doordat de Monegask wat wijd was gegaan, raakte de putdeksel los, en kwam deze op het circuit van Bahrein terecht. Ferrari bevestigde dat de vloer van Leclercs SF-24 hierdoor was beschadigd, en de Ferrari-coureur opende hiermee het brokkenpilotenseizoen. Het herstellen van de vloer van Leclercs bolide heeft Ferrari naar schatting €225.000 gekost. Ook Lewis Hamilton reed over dezelfde putdeksel, maar kwam er zonder schade (en bijhorende hoge kosten) mee weg.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Brokkenpiloten | Leclerc opent het seizoen, terwijl vader Stroll de portemonnee weer mag trekken
Ook in 2024 heeft Ferrari weinig geluk met putdeksels (Foto: Pirelli)

Voorvleugels vliegen door de lucht in Bahrein

Na de testdagen begonnen alle coureurs ook vrijwel schadevrij aan het nieuwe Formule 1-seizoen. Er waren amper incidenten tijdens de vrije trainingen in Bahrein, en ook de kwalificatie kwamen alle coureurs zonder kleerscheuren of ook maar een losgeraakt schroefje door. Tijdens de openingsronde van de zaterdagsrace in Bahrein kwam hier echter verandering in, en Nico Hülkenberg was de eerste man die tijdens een race voor een rekening zorgde voor zijn Haas-team.

De Duitse coureur kwam niet zo goed weg van zijn tiende startpositie, en schoot vervolgens bij bocht één iets te veel door, waardoor hij tegen de achterkant van Lance Stroll reed. De Aston Martin-coureur spinde, en kwam achteraan het veld terecht. Ook Hülkenberg verloor plaatsen, en moest de race van achteraan hervatten na een pitstop om een nieuwe voorvleugel op zijn Haas-bolide te zetten.

Het vervangen van de voorvleugel kostte Haas €125.000. Stroll bofte en kwam zonder een rekening weg bij de eerste race van het seizoen, maar Kick Sauber had dit geluk niet. Valtteri Bottas raakte namelijk zijdelings ook betrokken bij het incident tussen Hülkenberg en Stroll, en ook zijn team mocht €125.000 neerleggen voor een nieuwe voorvleugel.

Zhou en Stroll zorgen voor eerste serieuze klappers

Hoewel het met de schade dus nog wel meeviel tijdens de Grand Prix van Bahrein, bracht de tweede race van het jaar, verreden op het snelle Jeddah Corniche Circuit, daar verandering in. Zhou Guanyu zorgde ervoor dat Stake F1 Team weer een flinke rekening op de deurmat hoorde vallen, dankzij zijn ontmoeting met de barrière tijdens de derde vrije training. De Chinese coureur was bezig met een snelle ronde, toen hij de achterkant van zijn auto verloor, en hard tegen de muur bij bocht 8 terechtkwam.

Zhou mankeerde zelf niks, maar de Sauber-bolide was behoorlijk beschadigd. De schade was zo groot dat het Sauber-team de auto niet op tijd voor de kwalificatie gerepareerd kreeg. De coureur uit Shanghai moest daardoor de hoofdrace achteraan het veld beginnen. Onder andere de voorvleugel, de remmen, de voorwielophanging, de wielen, de sidepod, de achterwielophanging en de vloer moesten worden vervangen, wat het kostenplaatje voor Sauber tot nu toe op een totaal van €832.000 brengt.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Brokkenpiloten | Leclerc opent het seizoen, terwijl vader Stroll de portemonnee weer mag trekken
Zhou is koploper in het klassement dankzij zijn klapper tijdens VT3 in Jeddah (Foto: Stake F1 Team Mediahub)

Zhou was niet de enige coureur van het Grand Prix-weekend in Jeddah die ervoor zorgde dat zijn team met flink wat kosten weer huiswaarts ging, want ook Stroll nam een flinke hap uit het budget van Aston Martin. De Canadees zorgde voor de eerste safety car van het seizoen tijdens de hoofdrace op zaterdag, nadat hij bij het insturen van bocht 22 de muur raakte. Stroll verloor de controle over het stuur en reed daardoor rechtdoor de barrières in. De rekening voor Aston Martin komt nu op €775.000 terecht, waardoor Stroll op dit moment alleen Zhou voor zich moet dulden in het kampioenschap.

Benieuwd hoe het brokkenpiloten-kampioenschap precies werkt? Lees het op deze pagina.

Coureursstand F1-brokkenpiloten

Coureur Totaal opgelopen schade Gesneuvelde onderdelen
1. Zhou Guanyu €832.000 1x voorvleugel, 1x remtrommeldeflector, 1x voorwielophanging, 2x wielen, 1x sidepod, 1x achterwielophanging, 1x achtervleugel, 1x vloer, 2x remmen
2. Lance Stroll €775.000 1x voorvleugel, 2x remtrommeldeflector, 2x voorwielophanging, 2x wielen, 1x sidepod, 1x vloer, 2x remmen
3. Kevin Magnussen €225.000 1x vloer
3. Charles Leclerc €225.000 1x vloer
5. Alexander Albon €125.000 1x voorvleugel
5. Nico Hülkenberg €125.000 1x voorvleugel
5. Valtteri Bottas €125.000 1x voorvleugel
8. Logan Sargeant €0 -
8. Carlos Sainz €0 -
8. Sergio Pérez €0 -
8. Esteban Ocon €0 -
8. Pierre Gasly €0 -
8. Oscar Piastri €0 -
8. Daniel Ricciardo €0 -
8. Lando Norris €0 -
8. Yuki Tsunoda €0 -
8. Lewis Hamilton €0 -
8. Fernando Alonso €0 -
8. George Russell €0 -
8. Max Verstappen €0 -

Constructeurssstand F1-brokkenpiloten

1. Stake F1 Team €957.000
2. Aston Martin €775.000
3. Haas €350.000
4. Ferrari €225.000
5. Williams €125.000
6. Alpine €0
6. McLaren €0
6. RB €0
6. Mercedes €0
6. Red Bull Racing €0

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws