Brown over vriendschap met Vasseur: 'Zo hoort de sport te zijn' Formule 1
Formule 1

Brown over vriendschap met Vasseur: 'Zo hoort de sport te zijn'

Brown over vriendschap met Vasseur: 'Zo hoort de sport te zijn'

Winnen, winnen, en en nog eens winnen - daar draait het om in de Formule 1. Dat de coureurs, hun teambazen, en alle anderen binnen het team in staat zijn daar heel erg ver voor te gaan is niets nieuws. Zelfs binnen teams gunnen coureurs elkaar regelmatig het licht in de ogen niet. Toch is het niet alleen maar haat en nijd op de grid. McLaren-teambaas Zak Brown vertelde onlangs aan Motorsport.com over zijn vriendschap met Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur.

Waar het team van McLaren in de tweede helft van het 2023-seizoen al een enorme groeispurt wist door te maken, heeft het in 2024 ieders verwachtingen overtroffen. Het Britse team maakt inmiddels bijna standaard deel uit van de top 5 tijdens raceweekenden en bewijst steeds vaker de strijd met Mercedes, Ferrari, en zelfs Red Bull Racing aan te kunnen. McLaren heeft momenteel een achterstand van maar 40 punten op Ferrari. Verbazingwekkend genoeg betekent dat niet dat de spanning tussen de twee teams ook buiten de baan om te snijden is. 'Het is veel leuker om te weten dat er ethische grenzen zijn', vertelt Brown.

Een natuurlijke vriendschap

Het grote hoogtepunt voor het team van McLaren tot dusver in het 2024-seizoen is de overwinning van Lando Norris in Miami. De McLaren van Norris was uitgerust met het volledige pakket aan upgrades en dat mocht baten. Veel eerder dan het team zelf gedacht had, kon het de strijd aangaan met Red Bull. Vanzelfsprekend werd er na de race flink gefeest door het team van McLaren. Maar ook Vasseur wilde de viering niet missen en was volgens Brown van harte welkom om deel te nemen aan de viering. Vasseur kreeg zelfs een McLaren pet op.

Volgens Brown is de vriendschappelijke verstandhouding tussen hem en Vasseur heel natuurlijk ontstaan in Miami. 'Hij kwam langs en ik wierp hem een petje toe. Zo hoort de sport te zijn - hard strijden op de baan en zodra alles achter de rug is, elkaar de hand schudden. Het is veel leuker om op die manier te gaan racen, dus ik geniet hiervan', vertelt de McLaren-teambaas.

De Amerikaan vertelt wel dat het een unicum is dat de twee concurrenten zo met elkaar om kunnen gaan. 'Fred verricht geweldig werk. Ik wens, en dat kan met sommige teambazen meer dan met anderen, dat we op en naast de baan hard met elkaar knokken, maar dat we netjes blijven racen. Ik kan dat over de helft van het veld niet zeggen.' Brown denkt dat er een duidelijke reden is waarom de vriendschap met Vasseur mogelijk is. 'Ik geniet veel meer van de duels met Fred. Het is veel leuker om een kameraadschap te hebben en te weten dat er ethische grenzen zijn.'

Dat het er niet altijd even netjes aan toegaat achter de schermen heeft Brown ook het een en ander geleerd over de sport. 'Ik heb ontdekt dat je tegen mensen moet racen zoals ze ook tegen jou racen. Ik race graag netjes, maar helaas doen niet al mijn tegenstanders datzelfde', vertelt hij. 'Er zijn er een aantal in de pitstraat waar je helaas alleen tegen kunt racen op de manier zoals zij racen. Dat is zonde, want dat is niet de manier waarop ikzelf graag race, maar zij duwen je van de baan als je hen niet eerst van de baan hebt geduwd', sluit hij af.

Ben je in het buitenland en wil je live het EK kijken? Verbind met een NL-server door middel van een VPN.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws