Cijfers GP Australië | 'Ik denk dat ze zich in Maranello toch wel achter de oren krabben' Formule 1
Formule 1

Cijfers GP Australië | 'Ik denk dat ze zich in Maranello toch wel achter de oren krabben'

Cijfers GP Australië | 'Ik denk dat ze zich in Maranello toch wel achter de oren krabben'

Met het wegvallen van Max Verstappen en Lewis Hamilton werd de Grand Prix van Australië plots een stuk interessanter. We kregen hoe dan ook een nieuwe winnaar en dat er twee gebruikelijke puntenscorers uitvielen, betekende dat ook in de achterhoede uitblinkers punten konden meepakken. Heeft Carlos Sainz met zijn eerste overwinning van het jaar hoge ogen gegooid? En hoe kijkt het F1Maximaal-panel naar de prestaties van de rest van de grid?

Sainz bewijst Ferrari ongelijk met foutloze prestatie - 9,9

We vatten de koe maar meteen bij de horens. Sainz was de enige niet Red Bull Racing-rijder die in 2023 een Grand Prix wist te winnen. In 2024 heeft hij de eerste overwinning in ieder geval ook al op zijn naam staan. Indrukwekkend, zeker wanneer je in acht neemt dat hij twee weken geleden nog in het ziekenhuis lag met een blindedarmontsteking. De rentree van de Spanjaard heeft ongetwijfeld aan de verwachtingen voldaan van Ferrari, het team dat hem na 2024 bedankt voor zijn diensten en verdergaat met Charles Leclerc en Lewis Hamilton.

Redacteur Stephan Koolschijn belicht waarom hij het weekend van Sainz een 10 gegeven heeft: 'Wat een ongelooflijk weekend voor Sainz. Slechts twee weken na zijn operatie is de Spanjaard alweer helemaal terug, en hoe! In de vrije trainingen had Leclerc de bovenhand, maar Sainz stond er op de momenten dat het moest. In de kwalificatie hoefde de nu drievoudig Grand Prix-winnaar enkel Verstappen voor zich te dulden en gezien de dominantie van de regerend wereldkampioen is dat natuurlijk geen schande. Ook in de race was de Ferrari-coureur eigenlijk niet op een foutje te betrappen en dat is zeer indrukwekkend, helemaal als je bedenkt dat hij nog altijd niet volledig hersteld is van de operatie.'

'Gezien de omstandigheden is het bijzonder knap dat juist hij, en niet teamgenoot Leclerc, degene was die wist te profiteren van de tegenslag bij Verstappen. Met zijn optreden in Melbourne heeft de Spanjaard Ferrari, maar bovenal zichzelf een enorme dienst bewezen. De 29-jarige heeft nog geen contract voor volgend jaar, maar na zijn fenomenale prestatie in Australië is Sainz ongetwijfeld weer een stuk interessanter geworden voor teams als Mercedes en Red Bull, die beiden nog stoeltje vrij hebben in 2025. Ik denk dat ze zich in Maranello toch ook achter de oren krabben. Hebben ze er wel goed aan gedaan om Sainz te laten gaan? Zijn vervanger bij Ferrari, Lewis Hamilton, maakte ook in Melbourne immers weer een povere indruk’, beargumenteert Koolschijn.

Cijfers GP Australië | 'Ik denk dat ze zich in Maranello toch wel achter de oren krabben'
Carlos Sainz pakt zijn eerste zege van het jaar in Australië. (Foto: Ferrari F1 Media)

Thuisheld Piastri grijpt nét naast het podium na solide weekend - 8,5

De romantici in de paddock hoopten na de uitvalbeurten van twee wereldkampioenen dat er voor thuisheld Oscar Piastri wellicht een podiumplek mogelijk was. De Australiër kende een prima optreden, met een schuiver in de laatste bocht halverwege de race als grootste punt van kritiek. Mede daardoor zag hij teamgenoot Lando Norris er uiteindelijk met de laatste podiumplek vandoor gaan, maar dat neemt niet weg dat hij een sterk weekend gekend heeft. Zeker in vergelijking met de andere Australiër op de grid, Daniel Ricciardo.

Redacteur Wim G. Vandebilt legt uit waarom hij de McLaren-rijder beloond heeft met een 9: 'Piastri had een goed raceweekend, ondanks de druk van een thuisrace. In vrije trainingen twee en drie stond hij elke keer ruim voor zijn teamgenoot. In de kwalificatie wist hij Norris in Q1 en Q2 ook achter zich te houden, maar werd hij feitelijk op ervaring verslagen in Q3. Vervolgens werd hem in de race gevraagd om de Brit voorbij te laten omdat deze op nieuwere banden stond, en gezien het enorme voordeel aan race-ervaring was dit voor McLaren ook een logische stap om te maken. '

'Pérez kon echter absoluut geen vuist maken om ook maar in de buurt van de Australiër te komen, ondanks diens in principe betere auto, de RB20. Daarnaast staat hij in de WK-stand nog steeds voor op zijn McLaren-teammaat, en mede gezien het feit dat hij pas een jaar en nu drie races achter de kiezen heeft in de F1, was deze prestatie een hoog cijfer waard. Ruim verdiend', concludeert Vandebilt.

Albon krijgt leenauto van Sargeant niet in de punten - 5,8

Een derde verhaallijn van de afgelopen wedstrijd was de keuze van Williams om Logan Sargeants bolide aan Alexander Albon te geven. Albon crashte in zijn eigen auto en vanwege een gebrek aan reserveonderdelen kon hij het weekend niet afmaken in zijn eigen materiaal. Teamgenoot Logan Sargeant stond met pijn in zijn hart zijn eigen auto af in de hoop dat Albon er punten mee kon scoren. Des te spijtiger is het dat Williams met een elfde plek nét naast de punten greep.

Voor Lieke Jacobs was het weekend van Albon een 6,0 waard: 'Ik zeg het niet graag, maar ik had eigenlijk meer verwacht van Albon. Er lag natuurlijk veel druk op hem nadat hij het chassis van Sargeant in zijn handen geduwd kreeg, maar ik denk niet dat hij en het team de verwachtingen echt waar hebben gemaakt. Zijn twaalfde startpositie had hem echt punten op kunnen leveren, zeker toen Verstappen en Hamilton al vrij snel uitvielen, dus een beter resultaat had er zeker ingezeten als je het mij vraagt.'

'Toch viel hij bij de start al terug naar de veertiende positie, en gaandeweg de race leek het er ook niet op dat hij het de concurrentie nog serieus lastig kon maken', observeerde Jacobs. 'De beide Haas-coureurs zaten er de hele race goed bij, maar dat kostte Albon uiteindelijk de cruciale punten waar ze bij Williams wel op hoopten. Uiteindelijk kwam hij dankzij de late uitvalbeurt van Russell nog wel in de buurt van de punten, maar door als elfde over de streep te komen viel hij alsnog buiten de boot.'

'Zijn prestaties kwamen totaal niet in de buurt van het niveau wat we van hem gewend zijn, maar ik heb wel de nodige waardering voor het feit dat hij niet onder de druk bezweek. Ik denk dat Williams zich als team vooral eens goed achter de oren moet krabben, want de concurrentie blijkt gewoon een stuk beter te zijn dan vorig seizoen. Punten scoren had er zeker ingezeten, maar nu het veld steeds dichter bij elkaar komt denk ik niet dat Albon dit weekend als enige steken liet vallen', sluit Jacobs af.

Cijfers GP-weekend Australië

Coureur Cijfer
1. Carlos Sainz 9,9
2. Lando Norris 8,8
3. Max Verstappen 8,7
4. Yuki Tsunoda 8,6
5. Oscar Piastri 8,5
6. Nico Hülkenberg 7,9
7. Charles Leclerc 7,9
8. Fernando Alonso 7,9
9. Kevin Magnussen 7,2
10. Lance Stroll 7,1
11. Sergio Pérez 6,9
12. Alexander Albon 5,8
13. George Russell 5,5
14. Lewis Hamilton 5,3
15. Pierre Gasly 5,2
16. Daniel Ricciardo 5,0
17. Valtteri Bottas 4,7
18. Zhou Guanyu 4,0
19. Esteban Ocon 3,7

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws