Croft stelt verandering Sprintrace voor: 'Kunnen er een apart kampioenschap van maken' Formule 1
Formule 1

Croft stelt verandering Sprintrace voor: 'Kunnen er een apart kampioenschap van maken'

Croft stelt verandering Sprintrace voor: 'Kunnen er een apart kampioenschap van maken'

Tijdens de laatste editie van de Sky Sports F1-Podcast heeft commentator David Croft zijn mening gegeven over het sprintrace-format. De Brit heeft naar eigen zeggen namelijk de ideale oplossing om het concept voor iedereen spannender en interessanter te maken en stelt opnieuw een regelwijziging voor, nadat het sprintformat eerder dit jaar al werd aangepast, en vorig jaar nog werd voorzien van een nieuwe puntensysteem.

'Ik begrijp dat we aan de spektakelwaarde moeten denken en dat marketing soms belangrijker is dan engineering', stak Croft van wal, 'maar met de sprintraces verdwijnt die balans.' De Brit is duidelijk wel fan van het relatief nieuwe concept, maar volgens hem staat het nog steeds niet op punt. 'Het sprint-format is goed, maar ik zou het liever niet als deel van het gewone kampioenschap zien. Ik zou het beter vinden, als er twee aparte kampioenschappen gemaakt worden', zei Crofty tijdens de podcast.

Volgens de commentator van Sky Sports kunnen de hoge omes van de Formule 1 dus best een afzonderlijk sprint-kampioenschap het leven in roepen. Tijdens het seizoen 2021 deden de sprintraces voor het eerst hun intrede in de sport. En ondanks dat het concept al voor enkele memorabele momenten heeft gezorgd, blijft het toch nog te vaak op zijn limieten stuiten. Anno 2023 is het aantal sprintraces al verdubbeld en dus lijkt het erop dat het in de toekomst de traditionele raceweekends enkele keren per jaar zal blijven afwisselen.

Maar hoe zou een sprint weekend er dan precies uitzien?

Momenteel vindt de enige vrije training en de traditionele kwalificatie op vrijdag plaats tijdens een sprintweekend. Op zaterdag is het dan tijd voor de Sprint Shootout en de sprintrace. De fans malen er niet al te veel om dat er maar één vrije training plaatsvindt - daar zit namelijk niet al te veel spektakel in - maar vanuit de paddock klinkt wel kritiek. Door de parc fermé-regels mogen de teams na de training niets meer aan hun wagen veranderen, en dat voor de rest van het weekend.

Ook daar heeft Croft aan gedacht. 'Als we alle Sprint-evenementen nu eens op vrijdag plannen in plaats van op zaterdag', stelde de commentator voor. 'Zo hoeven de teams geen rekening meer te houden met parc fermé-regels voor de race, want dan vindt de vrije training gewoon plaats op zaterdagochtend, de kwalificatie in de namiddag en de Grand Prix op zondag. Zo kunnen we er een apart kampioenschap van maken.'

Wat vinden de coureurs van het Sprint-format?

Nee, Max Verstappen is alvast geen fan. De tweevoudig wereldkampioen gaf al meermaals aan geen voorstander te zijn van het concept, onder meer omdat 'de kalender voortdurend verandert'. Natuurlijk zijn er ook coureurs die wel zin hebben in een sprintrace en dus houdt Croft rekening met beide partijen. Volgens de Brit moeten de coureurs namelijk de mogelijkheid krijgen om niet deel te nemen aan de verkorte race. 'Als ze niet willen rijden in het Sprint-kampioenschap, dan zijn er voldoende reserve coureurs die dat wel willen. Dat is trouwens ook een goede manier om hen tijd in de wagen te geven', sloot Crofty af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws