Dit zijn de mogelijkheden voor Red Bull om de straf van Hamilton aan te vechten Formule 1
Formule 1

Dit zijn de mogelijkheden voor Red Bull om de straf van Hamilton aan te vechten

Dit zijn de mogelijkheden voor Red Bull om de straf van Hamilton aan te vechten

Red Bull Racing heeft aangegeven dat het de mogelijkheden om Hamiltons tijdstraf van tien seconden aan te vechten, gaat onderzoeken. Het team heeft er een advocaat voor ingehuurd en hoopt de straf te kunnen verhogen naar bijvoorbeeld een schorsing. Protesteren kan in de Formule 1, maar Red Bull zal daarvoor eerst voldoende data moeten verzamelen.

Artikel 14 van de International Sporting Code geeft teams de mogelijkheid om een ​​situatie opnieuw te laten beoordelen, schrijft Motorsport-Magazin. Om dit te doen, moeten er echter 'belangrijke en nieuwe elementen' zijn die voorheen niet beschikbaar waren voor het team. Red Bull heeft 14 dagen om een ​​intentieverklaring voor het recht op herbeoordeling in te dienen bij de FIA. Als het gepresenteerde bewijs 'belangrijk en nieuw' genoeg wordt bevonden, wordt de zaak opnieuw geopend.

De kans op succes is alleen klein. Verschillende tv-opnames en telemetriegegevens waren al beschikbaar voor de stewards tijdens de besluitvorming. Zelfs als sommige camerabeelden alleen achteraf kunnen worden beoordeeld, is het onwaarschijnlijk dat dit materiaal als 'significant' wordt geclassificeerd. Als de zaak toch wordt heropend, is het nog maar de vraag of de straf wordt herzien.

De mogelijke straffen

In principe kunnen de stewards bij heropening van de zaak de volgende straffen opleggen:

- Vijf seconden tijdstraf
- Tien seconden tijdstraf
- 'Drive Through' of twintig seconden tijdstraf wanneer deze achteraf toegepast wordt
- Tien seconden stop-and-go of dertig seconden tijdstraf wanneer deze achteraf toegepast wordt
- Variabele tijdstraf
- Waarschuwing
- Strafoverdracht naar het volgende evenement
- Diskwalificatie
- Race schorsing voor het volgende evenement

Een strafoverdracht wordt meestal alleen gebruikt als een coureur zijn straf niet meer kan uitzitten in de betreffende race. Maar er is nog een mogelijkheid. De stewards mochten tijdens de race niet beslissen over een mogelijke diskwalificatie of schorsing. Daarvoor is een hoorzitting met de betrokken coureur nodig.

Er is dus een kans dat Red Bull via een hoorzitting Hamilton een diskwalificatie of schorsing kan opleggen, maar de kans is vrij klein. Dat geldt ook voor de strafmogelijkheden die minder streng zijn. Aan de andere kant kunnen de stewards nog beslissen om de straf van Hamilton juist te verlagen. Eerst zal moeten blijken of Red Bull een significante hoeveelheid nieuw bewijsmateriaal kan aanleveren.

Wil je ook reageren op dit artikel? Registreer je hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws