Update | Wolff over juridische overwegingen Red Bull: 'Daar maak ik mij geen zorgen over' Formule 1
Formule 1

Update | Wolff over juridische overwegingen Red Bull: 'Daar maak ik mij geen zorgen over'

Update | Wolff over juridische overwegingen Red Bull: 'Daar maak ik mij geen zorgen over'

Helmut Marko geeft aan dat Red Bull Racing een advocaat ingehuurd heeft om de crash tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton te onderzoeken. De Oostenrijkse renstal acht de aanvaring tussen de twee titelkandidaten dusdanig gevaarlijk dat ze willen kijken of ze binnen de grenzen van de wetten van de sport legaal iets kunnen uitrichten tegen het voorval. Zo gaat de strijd tussen Red Bull en Mercedes naast het circuit de komende weken door.

In gesprek met Kronen Zeitung geeft de Red Bull-adviseur aan dat zijn team aan het kijken is of er wettelijke stappen te ondernemen zijn na de hoge snelheidscrash. Verstappen raakte met een impact van 51g de barrières in Silverstone na aangetikt te worden door Hamilton. Voldoende reden voor het team uit Milton Keynes om ook na het evenement te kijken of de gevolgen niet zwaar genoeg zijn voor de zevenvoudig wereldkampioen. Tot op heden kwam het hem enkel op een straf van twee penaltypunten op zijn racelicentie te staan, naast de tijdstraf die hij gedurende de race ontving.

Marko licht toe: 'De advocaat zal checken wat men binnen de grenzen van de sportwet kan doen in zo'n situatie. Dat is gewenst bij dit incident, met name gezien de consequenties van het ongeluk. We mogen al van geluk spreken dat Verstappen niets serieus overgehouden heeft aan de crash. De auto, en de motor waarschijnlijk ook, zijn total loss. Daar kunnen we het niet bij laten zitten, een schorsing zou gerechtvaardigd zijn.' Het lijkt dat Red Bull dus op rechtelijke grond wil kijken naar het in gevaar brengen van de Red Bull-coureur, terwijl de woorden van de man uit Graz tevens doen vermoeden dat Red Bull de kosten zou willen verhalen op de titelconcurrent.

Marko en Red Bull vol onbegrip over straf Hamilton

Hamilton is door de wedstrijdleiding gedurende het evenement gestraft. Hij kreeg een tijdstraf voor het incident, welke hij uitzat tijdens de Grand Prix. Zodra dit gebeurd was, gebruikte de Brit de W12 om relatief gemakkelijk met de concurrentie af te rekenen. Enkele ronden voor het einde passeerde hij Charles Leclerc voor de leiding in de wedstrijd. Marko kan nog steeds niet geloven dat de stewards het bij een tijdstraf gelaten hebben: 'Dat is belachelijk. Misschien is het te wijten aan de reglementen, die weinig ruimte voor interpretatie laten. Het reglementenboek moet onder handen genomen worden, evenals het systeem van stewards.'

'Sergio Perez kreeg in Oostenrijk twee keer een tijdstraf van vijf seconden omdat hij marginaal contact maakte met een andere coureur, die bovendien tweemaal gewoon op het circuit bleef. Dan had je op zijn minst een stop-go-penalty van tien seconden, of meer, kunnen geven aan Hamilton. Dat hebben ze echter ook niet gedaan', aldus een zeer geërgerde Marko. In vergelijking met andere tijdstraffen lijkt de straf van Hamilton inderdaad wat mild. Zo kreeg Yuki Tsunoda ook in Oostenrijk in totaal tien seconden aan tijdstraf voor het overrijden van de lijn van de pitstraat-ingang, wat hem dus in essentie op dezelfde straf kwam te staan als die Hamilton voor het incident kreeg.

Marko: 'Verstappen reed op de racelijn'

Marko blijft erbij: Verstappen stond in zijn recht in Copse. Hij nam die bocht vanaf de racelijn en omdat hij voor zijn Britse titelconcurrent zat bij het aansnijden van de bocht, was de bocht ook volgens het reglementenboek van de Nederlander. Marko: 'Verstappen reed op de racelijn. Waar Hamilton reed, moest hij van zijn gas. Je kan het achterwiel van je tegenstander simpelweg niet aantikken in een van de snelste bochten van het circuit. Het lichtste contact heeft daar fatale gevolgen. Dit is een onverantwoordelijke actie en Hamilton moet weten dat daar gevolgen aan vast zitten', waarschuwt Marko.

Wil je ook reageren op dit artikel? Registreer je hier.

Update 09.55u (22/07) | Wolff over juridische overwegingen Red Bull: 'Daar maak ik mij geen zorgen over'

Toto Wolff heeft aangegeven zich totaal geen zorgen te maken over het feit dat Red Bull Racing een advocaat ingeschakeld heeft. De renstal uit Milton Keynes wil kijken of er op juridisch gebied een slag te slaan valt uit de aanvaring tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Geen probleem, stelt de Mercedes-teambaas, die er niet wakker van ligt.

'Dit is de Formule 1. Daar maak ik mij totaal geen zorgen over', aldus de reactie van de Oostenrijker wanneer hij over dit onderwerp gepolst wordt door Motorsport.com. Bronnen rondom de F1-teams suggereerden dat Red Bull nieuwe GPS-data zou hebben waaruit duidelijk werd dat Hamilton teveel snelheid meenam de bocht in. Dat lijkt dus niet het geval te zijn.

Wolff gaat praten met Red Bull 

Red Bull liet zich openlijk negatief uit over Lewis Hamilton én Mercedes na afloop van het incident. Wolff, die de uitspraken van zijn Oostenrijkse concurrenten niet kan waarderen, geeft aan de relatie te willen repareren: 'Zodra de gemoederen wat bedaard zijn, zal ik proberen de professionele relatie wat te herstellen. Dat zal de sport ten goede komen.'

'Daarnaast hebben er geen discussies plaatsgevonden tussen Mercedes en Red Bull, en dat is verder ook niet nodig', vervolgt hij. Over de woorden van Horner is hij verder kort en duidelijk: 'Ik hoop dat dit een momentopname was en dat hij gewoon ontzettend baalde. Het was een moment waarop er leiderschap gevraagd werd, niet emotionele uitspattingen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws