Domenicali stelt dat 'elke Grand Prix' anders moet zijn: 'Dat is de magie van de Formule 1' Formule 1
Formule 1

Domenicali stelt dat 'elke Grand Prix' anders moet zijn: 'Dat is de magie van de Formule 1'

Domenicali stelt dat 'elke Grand Prix' anders moet zijn: 'Dat is de magie van de Formule 1'

Formule 1-CEO Stefano Domenicali droomt van een kalender met 24 races voor het aankomende seizoen van de koningsklasse. De Italiaan geeft aan dat de promotors op de deur kloppen en meerdere circuits een plekje op de F1-kalender willen. Daarbij horen ook een aantal historische circuits, maar Domenicali denkt dat als historie alleen verbonden is aan het verleden, dat dat een probleem is.

De kalender van de Formule 1 is de laatste paar seizoenen flink veranderd. Er zijn een aantal circuits gekomen, zoals Miami, Qatar en Imola, maar er zijn ook wat circuits gegaan, zoals Hockenheim en Maleisië. De toekomst van een aantal circuits is ook niet zo heel zeker meer, en daarom vindt Domenicali dat het aan hem en zijn team is om de kwaliteit van de kalender goed te waarborgen. Daarbij is het de droom om de juiste balans te vinden tussen het liefst 24 races in de aankomende jaren. In 2013 stond de teller van het aantal races nog maar op negentien, wat tien jaar later 23 is geworden.

Er wordt gekeken naar een verdere uitbreiding van de kalender. Volgend jaar zou de FOM het jaarprogramma van de koningsklasse al 24 races kunnen organiseren als de Grand Prix van China terugkeert. Daarnaast hebben nog wel meer partijen belang bij het organiseren van een race. 'Ze kloppen op de deur', vertelt Domenicali bij Sky Sports. 'En wij moeten het juiste niveau gaan handhaven, want de interesse is enorm. De kwaliteit van de evenementen en de sport moet wel gewaarborgd worden', gaat de Italiaan verder. 'Dit jaar hebben we 23, volgend jaar waarschijnlijk 24.'

Domenicali: 'Dat is de magie van de Formule 1'

Domenicali lijkt zichzelf een schouderklopje te geven betreffende het werk dat al is verricht door iedereen betreffende het organiseren van races. 'We moeten de promotors echt dankbaar zijn voor wat ze organiseren, het niveau ligt nu aanzienlijk hoger en dat komt de fans en het ecosysteem ten goede', gaat de Italiaan verder. Echter willen veel fans ook bepaalde historische Grands Prix terug zien keren, zoals in Duitsland. Volgens Domenicali zit het hem in dat de historische circuits met de tijd mee moeten gaan. 'Als historie alleen verbonden is aan het verleden, dan zitten we met een probleem', denkt de CEO.

'Als historie waarde heeft en je je richt op het ontwikkelen van de sport in de toekomst, dan heeft dat een grote waarde. Monza is een fantastische locatie, maar aan de infrastructuur voor de fans moet wel gewerkt worden', legt Domenicali uit. 'De toekomst brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en je wil de circuits die er sinds het begin zijn geweest ook blijven zien.' Daaraan zijn niet alleen Hockenheim of de Nürburgring verbonden, ook Kyalami zou graag terugwillen keren op de kalender, maar dan op de plek van de Grand Prix van België?

'Afrika is nog steeds een continent waar we veel tijd en moeite instoppen, maar we moeten de juiste balans vinden voor een plan op de middellange termijn', legt Domenicali uit. 'Ik zou niet willen dat we er één jaar heen gaan en het dan vergeten. Er is veel interesse in Oost-Azië, veel meer dan in Amerika zelfs', vervolgt de Italiaan. 'Het is nu de droom dat de komende jaren het juiste aantal races wordt georganiseerd. Die balans is aan ons. Het belangrijkste is dat elke race anders moet zijn in karakter. We willen dat de Formule 1 leeft in de stad waar we zijn, niet alleen op het circuit. Dat is de magie van de Formule 1.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws