Donkere wolken boven Vasseur? 'Hij moet oppassen voor de draaideur bij Ferrari' Formule 1
Formule 1

Donkere wolken boven Vasseur? 'Hij moet oppassen voor de draaideur bij Ferrari'

Donkere wolken boven Vasseur? 'Hij moet oppassen voor de draaideur bij Ferrari'

Sky Sports F1-commentator Martin Brundle ziet het somber in voor nieuwe Ferrari-teambaas Frédéric Vasseur. Brundle ziet weinig redenen om aan te nemen dat Ferrari binnenkort wel weer de stap kan maken naar de absolute top van de Formule 1, en waarschuwt Vasseur daarbij ook door te zeggen dat zijn toekomst op het spel staat.

Vasseur stapte afgelopen winter over van Alfa Romeo naar Ferrari, maar moet vooralsnog toezien hoe het Italiaanse team geen stap vooruit heeft kunnen zetten. Vorig jaar begon Ferrari nog met de snelste auto aan het seizoen, maar dit seizoen staat het slechts op een vierde plek in het kampioenschap, nog achter Mercedes en Aston Martin. Brundle maakt zich vooral zorgen om het gebrek aan stabiliteit als het aankomt op het belangrijkste personeel van het team.

'Het is een beetje een draaideur geweest bij Ferrari, en hij moet oppassen dat hem niet hetzelfde overkomt', waarschuwt Brundle. Ferrari heeft in het afgelopen decennium heel wat teambazen versleten. Tien jaar geleden was Stefano Domenicali nog de teambaas van het Italiaanse team, waarna Marco Mattiacci het korte tijd voor het zeggen had. De Italiaan werd al snel vervangen door landgenoot Maurizio Arrivabene, die het vier jaar uithield, voordat hij plaats moest maken voor Mattia Binotto. Inmiddels is Binotto dus ook aan de kant gezet.

Ferrari buitenbeentje in personeelscarrousel

Vasseur heeft het daarnaast lastig om nieuw personeel aan te nemen. Sinds de introductie van het budgetplafond is er steeds meer strijd gaande om toppersoneel, waarbij Ferrari voorlopig niet als winnaar uit de strijd lijkt te komen. Het team verloor aan het begin van het jaar al David Sanchez als een van de hoofdingenieurs, terwijl Laurent Mekies de overstap naar AlphaTauri zal maken. Vasseur heeft eerder aangegeven dat hij een aantal sterke persoonlijkheden nodig heeft binnen het team. 'Volgens mij heeft hij er dan zeker vier of vijf nodig', omschrijft Brundle de omvang van het probleem bij Ferrari.

Ferrari is uiteraard niet het enige team dat op zoek is naar versterkingen binnen het technische team. 'Ze proberen wel om de beste aerodynamica-specialisten en ontwerpers en technische mensen aan te trekken, maar Aston Martin heeft ook een slag geslagen, en Audi, met Sauber (het huidige Alfa Romeo, red.), is ook personeel aan het inhuren', ziet Brundle. 'Het is niet eenvoudig om dit soort mensen aan te trekken, omdat ze vaak al langdurige contracten hebben, en ze naar Italië moeten verhuizen met hun familie.'

Vanwege dit geografische probleem heeft Ferrari vaak talent zelf opgeleid, 'maar hun echte successen zijn behaald met Stefano Domenicali, Jean Todt, Luca di Montezemelo, Ross Brawn, Rory Byrne, en Michael Schumacher, die allemaal tegelijkertijd bij het team waren. Dat is wat nodig is om met Ferrari te kunnen winnen en daar zitten ze op het moment totaal niet bij in de buurt', aldus Brundle, die de nabije toekomst van Ferrari dus niet rooskleurig inziet.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws