Doornbos glashelder over waarde van Newey voor Red Bull: 'Het is het einde van een tijdperk' Formule 1
Formule 1

Doornbos glashelder over waarde van Newey voor Red Bull: 'Het is het einde van een tijdperk'

Doornbos glashelder over waarde van Newey voor Red Bull: 'Het is het einde van een tijdperk'

Het vertrek van Adrian Newey bij Red Bull Racing doet menig persoon eraan terug denken hoe het was om met hem te werken. Zo ook Robert Doornbos, die hiermee een hoofdstuk in de geschiedenis van Red Bull en de Formule 1 afgesloten ziet worden. ‘Het is meer dan een krantenkop, het is het einde van een tijdperk’, schrijft de voormalig Formule 1-coureur op zijn LinkedIn-pagina.

In de post blikt de Nederlander terug op zijn tijd bij Red Bull in 2006, toen Newey zich bij het team voegde. ‘Ik herinner me dat men in de paddock sceptisch was over de toewijding van een zogenaamd feestteam om serieus te gaan racen’, herinnert Doorbos zich. Voor het team, dat eerst de reputatie had vooral geïnteresseerd te zijn in de commerciële kant van de Formule 1 in plaats van het racesucces, was de komst van Newey een waar keerpunt. ‘Het bracht precisie en een zoektocht naar grenzen, wat tekenend werd voor de cultuur en het succes van het team’, meent Doornbos.

‘Mijn eerste ervaring met Adrian was in 2006 en 2007, een tijdperk van ongelimiteerd testen’, vertelt de coureur. ‘Het was een geweldige periode voor mij, ik hielp bij de ontwikkeling en bereidde me voor op mijn debuut als Grand Prix-coureur.’ Doornbos herinnert zich de unieke aanpak van Newey, die constant zocht naar de grenzen van wat mogelijk was binnen de regels van de sport. Vaak gebeurde dit met enkel een schets op een papier en niets meer. ‘Hij dacht out-of-the-box en liet dingen zien die anderen voor onmogelijk hielden.’

Vindingrijkheid van Newey is tijdloos 

Doornbos mocht testen wat Newey had bedacht. ‘Sommige dingen bleken succesvol, andere dingen faalden op spectaculaire wijze’, aldus de voormalig Formule 1-coureur. Newey liet zich er niet door van de wijs brengen, hij vinkte het af op zijn lijst en ging weer verder. ‘Voor mij betekende het dat ik naar de fysiotherapeut moest en daarna direct weer in de auto stapte om een ander idee te testen dat wellicht zou kunnen werken.’ Newey liet een blijvende indruk achter op Doornbos. ‘Ik was misschien niet een van de snelste coureurs waar hij mee heeft gewerkt, maar onze gesprekken waren altijd inspirerend’, meent hij.

‘De sport evalueert door de technologie. De traditionele aanpak van Adrian met op papier geschetste ontwerpen paste niet bij de nieuwe generatie engineers’, weet Doornbos. ‘Maar hij liet zien hoe tijdloos zijn vindingrijkheid was. Onder zijn leiding won Red Bull 13 wereldkampioenschappen, haalden ze 118 zeges binnen en stonden ze 101 keer op pole position’, somt hij de prestaties onder Newey op. ‘Nu hij Red Bull verlaat, doen er geruchten de ronde over de volgende stap. Mogelijk een stap naar Ferrari, een droom die hij al jaren heeft’, weet de coureur. ‘Als dit waar is, dan zou het een illuster hoofdstuk kunnen toevoegen aan zijn toch al geweldige carrière. Zijn nalatenschap binnen Red Bull is onmiskenbaar, maar het verhaal van zijn carrière is verre van afgelopen.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws