Onder de loep | Volgt Verstappen op korte termijn het voorbeeld van Newey? Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Volgt Verstappen op korte termijn het voorbeeld van Newey?

Onder de loep | Volgt Verstappen op korte termijn het voorbeeld van Newey?

Voorafgaand aan het seizoen stonden er nog slechts twee circuits op de kalender waarop Max Verstappen nog nooit had gewonnen, maar na zijn overtuigende optreden op het Shanghai International Circuit van anderhalve week geleden, is het er nog maar één. Aan deze statistiek kan de Red Bull Racing-coureur komend weekend niets veranderen, maar wel kan de drievoudig wereldkampioen voor zijn derde opeenvolgende zege in Miami, dat tevens het tweede sprintweekend van 2024 organiseert, gaan. Is er iemand die Verstappen dit weekend kan stoppen? In Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf belangrijkste verhaallijnen richting het Grand Prix-weekend.

1. Kan Verstappen er drie op een rij van maken?

De Grand Prix van Miami staat pas sinds 2022 op de Formule 1-kalender en is dus pas twee keer verreden. Hoewel het twee totaal verschillende races waren, hadden beide edities wel een aantal dingen met elkaar gemeen. In beide gevallen kwam Verstappen immers als winnaar uit de bus en beide keren verliet de Red Bull-coureur Miami met de maximale score van 26 punten (dankzij het punt voor de snelste raceronde). Komend weekend kan de 26-jarige Nederlander voor een onvervalste hattrick gaan op het Miami International Autodrome, waar hij in 2023 mede dankzij goed bandenmanagement een flinke dreun uitdeelde aan zijn titelrivaal Sergio Pérez.

Het zal geen eenvoudige opgave worden voor de regerend wereldkampioen, maar aan zijn vorm zal het in ieder geval niet liggen. Verstappen won tot dusver vier van de vijf races en schreef in China ook de eerste sprintrace van het seizoen op overtuigende wijze op zijn naam. Door zijn uitstekende optredens in Japan en China heeft de Nederlander de opgelopen schade na de uitvalbeurt in Australië alweer ruimschoots goedgemaakt en inmiddels is de voorsprong in het kampioenschap gegroeid naar 25 punten op zijn eerste achtervolger en teamgenoot Pérez.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

max verstappen sergio perez rb19 red bull racing f1 gp miami 2023
Verstappen wist poleman Pérez ondanks P9 in de kwalificatie alsnog te verslaan dankzij geweldig bandenmanagement (Foto: ProShots)

2. Newey verlaat Red Bull, F1-toekomst nog niet duidelijk

De situatie rondom Adrian Newey hield de gemoederen een aantal dagen flink bezig. Afgelopen week meldde onder meer het doorgaans zeer betrouwbare Auto, Motor, und Sport dat de Britse topontwerper zijn vertrekwens aan het Oostenrijkse team kenbaar had gemaakt. En hoewel Red Bull in eerste instantie stelde niet op de hoogte te zijn van de wens van de 65-jarige ontwerper, maakte het Oostenrijkse team woensdagochtend via een persbericht wereldkundig dat Newey inderdaad vertrekt bij Red Bull. Beide partijen zijn overeengekomen dat de Brit zijn F1-taken per direct naast zich neerlegt, maar nog wel het hypercar-project van Red Bull zal voltooien. Aan het begin van 2025 verlaat Newey de kampioensformatie definitief.

Wat Newey daarna gaat doen, is vooralsnog niet duidelijk. Mercedes, Aston Martin en Ferrari zijn allemaal geïnteresseerd in de diensten van de 65-jarige, maar Ferrari lijkt de beste papieren in handen te hebben. Newey liet vorig jaar immers ook al weten het betreuren nooit voor de Italiaanse grootmacht te hebben gewerkt en daarnaast had hij ook graag met Lewis Hamilton samen willen werken. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport stelde woensdag al te weten dat de komst van de topontwerper naar Maranello na de Grand Prix van Miami zelfs al wereldkundig wordt gemaakt.

3. Volgt Verstappen voorbeeld van Newey?

Met Newey heeft het eerste kopstuk van Red Bull inmiddels zijn vertrek aangekondigd. Ook van Verstappen is het na de onrust bij de kampioensformatie niet langer zeker dat hij het Oostenrijkse team trouw blijft. Sterker nog: volgens het Duitse F1-Insider gaat het management van de Nederlander na het Grand Prix-weekend in Miami om de tafel zitten met Mercedes om een mogelijke overstap te bespreken. Mercedes-aandeelhouders Toto Wolff, CEO Ola Källenius, en James Ratcliffe, eigenaar van sponsor INEOS zouden volgens het Duitse medium bij de ontmoeting aanwezig zijn.

Mercedes-teambaas Wolff ontkrachtte dit verhaal dinsdag en stelde dat dit enkel een gerucht is. 'Mensen verzinnen vergaderingen, verzinnen wat er moet gebeuren met de coureurs, maar deze dingen zouden achter gesloten deuren moeten blijven en alles wat naar buiten is gekomen was niet echt juist', was de Oostenrijker duidelijk.

Of beide partijen na het weekend in Miami met elkaar in gesprek zullen gaan, blijft nog even afwachten. Maar een vertrek van Verstappen bij Red Bull lijkt in ieder geval niet langer onbespreekbaar te zijn. Vader Jos Verstappen stelde enkele dagen geleden dat 'we ook verder moeten kijken'. Daarmee leek de voormalig F1-coureur een overstap van zijn zoon naar een ander team niet uit te sluiten.

Tekst gaat na de afbeelding verder.

verstappen jos max raymond vermeulen rb
Max Verstappen, Jos Verstappen en manager Raymond Vermeulen zouden volgens de geruchten na het raceweekend in Miami in gesprek gaan met de Mercedes-top. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

4. Upgrades McLaren en Mercedes, nieuwe livery Ferrari

McLaren is goed begonnen aan het 2024-seizoen, maar moest zijn meerdere erkennen in het oppermachtige Red Bull en vaak ook in Ferrari. In China wist de Britse renstal het laatstgenoemde team zelfs voor te blijven en met de nieuwe upgrade moet dit nog frequenter gebeuren. Het goede resultaat op het Shanghai International Circuit kwam voor McLaren als een verrassing, in de wetenschap dat het vooral wachten was op een grote upgrade. Die upgrade wordt dit weekend in Miami verwacht en mocht het weer een vergelijkbare winst opleveren als vorig jaar in Oostenrijk, dan zal McLaren zeer competitief zijn.

Ook het geplaagde Mercedes komt zeer waarschijnlijk met enkele updates voor de teleurstellende W15. Na de Grand Prix van China, waarin coureurs George Russell en Lewis Hamilton niet verder kwamen dan respectievelijk de zesde en de negende plaats, liet teambaas Toto Wolff al optekenen dat er snel updates zouden volgen. 'We hebben wat gepland voor Miami en dat lijkt een goede stap voorwaarts te zijn', zei de Oostenrijker daarover. Het feit dat beide teams de upgrades brengen in een sprintweekend is enerzijds riskant vanwege de beperkte trainingstijd, maar anderzijds toont het ook het vertrouwen dat de teams hebben in de updates.

Ferrari komt eveneens met een update, al gaat het bij het team van Leclerc en Sainz enkel om een eenmalige wijziging aan de livery. De SF-24 zal in Miami namelijk voorzien worden van blauwe tinten. Ferrari staat dit weekend namelijk stil bij het zeventigste jubileum van de toetreding tot de Amerikaanse markt. Daarom heeft de renstal de kleuren Azzurro La Plata en Azzurro Dino, die deel uitmaken van de geschiedenis van het Italiaanse merk, een prominente plek op de bolides van dit weekend gegeven.

5. Weug en De Heus maken zich op voor tweede F1 Academy-weekend

De talenten uit de Formule 2 en de Formule 3 moeten nog even wachten voordat ze weer achter het stuur van hun bolides mogen kruipen, zij komen pas over drie weken tijdens het Grand Prix-weekend in Imola weer in actie. Dat geldt echter niet voor de dames van de F1 Academy. In Miami staat namelijk de tweede ronde van het kampioenschap op de planning. Mercedes-protegé Doriane Pin zal zich ongetwijfeld willen revancheren voor haar kostbare fout tijdens de tweede race in Jeddah, waar ze de finishvlag over het hoofd zag en nog een ronde op volle snelheid doorreed. De Française ontving daar een tijdstraf van twintig seconden voor en zakte van P1 helemaal terug naar P9.

Door de straf van Pin schoof de Nederlandse Maya Weug op naar de tweede plaats en ging de winst naar de Britse Abbi Pulling. Omdat Pulling in de eerste race op het Jeddah Corniche Circuit als tweede eindigde, leidt de Britse het klassement voor Weug, die in de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen als derde over de meet kwam. In de persoon van Emely de Heus, die op de steun van Red Bull kan rekenen, neemt er nog een tweede Nederlandse deel aan de F1 Academy. De 21-jarige zal op een beter weekend hopen in Miami, in het openingsweekend bleef ze immers puntloos.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws