F1 Live 15:00u | Grand Prix van Oostenrijk 2024 Formule 1
Formule 1

F1 Live 15:00u | Grand Prix van Oostenrijk 2024

F1 Live 15:00u | Grand Prix van Oostenrijk 2024

Na een druk sprintweekend staat het hoofdmenu op het programma: de Grand Prix zelf. Tijdens de sprint kreeg het publiek en de kijker thuis al een klein voorproefje betreffende de competitiviteit van Red Bull Racing en McLaren. Max Verstappen was diegene die de sprintrace echter won en later op zaterdag ook de concurrentie op vier tienden zette tijdens de kwalificatie. Kan McLaren een comeback maken tijdens de race?

Bij de sprintrace op zaterdagmiddag mocht Verstappen ook al van poleposition vertrekken, al had hij die pole niet met overmacht gepakt. De Nederlander was 93 duizendsten sneller dan Lando Norris, de coureur die in Barcelona de poleposition in handen had. Verstappen wist de leiding te behouden bij de start en in de openingsfase, maar toen de DRS eenmaal beschikbaar was, kon McLaren snel dichterbij komen. Verstappen kreeg in een keer Norris en teamgenoot Oscar Piastri in zijn versnellingsbak.

Norris wist een inhaalpoging te laten slagen, maar Verstappen pakte hem snel terug, en toen was Piastri de lachende derde. De Australiër kon langs zijn teamgenoot glippen om P2 over te nemen. De coureur uit Bristol baalde: 'Ik liet de deur openstaan als een amateur', zei Norris tegenover de internationale media na afloop. Hij heeft een kans om ervoor te zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Bij de start van de Grand Prix heeft hij echter George Russell achter zich, Piastri raakte zijn tijd kwijt vanwege track limits in bocht zes en zal vanaf P7 starten.

Verstappen met twee sets hard, McLaren twee sets medium

Verstappen gaat de race in met twee nieuwe sets harde banden beschikbaar en één set nieuwe mediums. McLaren heeft het tegenovergestelde beschikbaar, beide coureurs hebben twee nieuwe sets mediums en één nieuwe set hard. Het is duidelijk dat die twee compounds de hoofdrollen zullen spelen betreffende de strategie, al zou een gebruikte set soft aan het einde van de race nog kunnen worden ingezet om een korte stint te overbruggen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 Live 15:00u | Grand Prix van Oostenrijk 2024
De beschikbare bandensets per coureur voor de Grand Prix van Oostenrijk 2024. (Bron: Pirelli)

Een gebruikte set is uiteraard een set waar slechts een handjevol rondjes op zijn gereden, dus Verstappen heeft als het ware twee sets mediums beschikbaar. Het zal echter een race worden van bandenslijtage gezien de hitte, dus is het momenteel nog een beetje koffiedik kijken of Verstappen die set in gaat zetten of niet. McLaren heeft dus alleen nog een gebruikte set harde banden over. Ferrari en Mercedes staan er net zo voor als McLaren, zij hebben ook nog twee nieuwe sets mediums en één set hard over.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

F1 Live 15:00u | Grand Prix van Oostenrijk 2024
De mogelijke strategieën van Pirelli. (Bron: Pirelli)

Volgens de Italiaanse bandenleverancier is een tweestopper noodzakelijk en kunnen de teams ervoor kiezen om twee keer de mediumband en een keer de harde band in te zetten, of juist twee keer de harde band en een keer de gele band. Gebruikmaken van alle beschikbare compounds is ook een optie. Zoals het nu lijkt wordt er geen regen meer verwacht, terwijl dat eerder deze week wel werd voorspeld. De formatieronde start om 15:00u.

F1 Live 15:00u | Grand Prix van Oostenrijk 2024

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws