Hamilton doodeerlijk over voorbije jaren: 'Er zijn dagen dat ik liever niet in de cockpit stap' Formule 1
Formule 1

Hamilton doodeerlijk over voorbije jaren: 'Er zijn dagen dat ik liever niet in de cockpit stap'

Hamilton doodeerlijk over voorbije jaren: 'Er zijn dagen dat ik liever niet in de cockpit stap'

Enkel Max Verstappen en Lewis Hamilton wisten dit seizoen tot dusver elke race punten te scoren. Een mooie statistiek, maar daar besteedt de zevenvoudig wereldkampioen maar weinig aandacht aan. Ook met reeds 103 raceoverwinningen op zak, denkt Hamilton maar aan één ding: winnen. Zijn laatste dateert al van 2021 in Jeddah. Misschien vraagt u zich af waar hij in godsnaam de motivatie vandaan blijft halen? De Brit geeft antwoord op al uw vragen in een exclusief interview met Blick. Van zijn rivaliteit met Verstappen en de transfergeruchten over Ferrari, tot de wagen van volgend jaar en de steeds spannender wordende strijd met zijn teamgenoot George Russell.

In januari volgend jaar mag Hamilton 39 kaarsjes uitblazen. Dat wil zeggen dat hij, door zijn contractverlenging van twee jaar bij Mercedes, op zijn veertigste nog steeds actief zal zijn in de Formule 1. Iets wat de Brit enkele jaren geleden niet had verwacht. 'Ik moet bekennen dat ik destijds mijn liefde voor de sport heb onderschat', zei Hamilton tegen interviewer Roger Benoit. 'Aan de andere kant is het wel een haat-liefderelatie geworden. Er zijn dagen dat ik liever niet in de cockpit stap.' De voormalig wereldkampioen is openhartig over zijn gevoelens nu het sinds vorig seizoen wat minder gaat, maar de concurrentie van zijn teamgenoot helpt daarbij. 'De duels met George (Russell, red.) geven me extra motivatie. Ik moet altijd op mijn best zijn.'

Hamilton telt naar eigen zeggen de dagen af tot aan komende winter. Dan mag hij voor het eerst achter het stuur van de nieuwe bolide kruipen. Maar eerst moeten er nog zes races afgewerkt worden dit seizoen. 'Ik probeer telkens tot het uiterste te gaan en ik geloof in mijn team. Toegegeven, als de auto niet zo goed voelt zoals het geval is, vermindert ook de bereidheid om risico's te nemen.' De F1-legende kijkt duidelijk uit naar het einde van 2023, maar toch was het huidige kampioenschap niet uitsluitend kommer en kwel. 'De poleposition in Boedapest was het hoogtepunt. Als je door een moeilijke periode gaat, ben je daar erg dankbaar voor', gaf Hamilton nog mee.

Tekst gaat verder onder de foto

Hamilton doodeerlijk over voorbije jaren: 'Er zijn dagen dat ik liever niet in de cockpit stap'
Lewis Hamilton na zijn poleposition op de Hungaroring.

De W15: een titeluitdager of een nieuwe teleurstelling

Mercedes gaf het eerder dit seizoen al aan: voor de bolide van volgend jaar gaan ze in Brackley een volledig andere richting uit. Dus rijst de vraag of de Britse renstal weer zo dominant kan zijn als enkele jaren geleden. Hamilton ging er alvast niet te diep op in, maar spreekt graag zijn wensen uit. 'Ik hoop dat alle gegevens die we tot nu toe verzameld hebben van invloed zullen zijn op de nieuwe auto. We moeten allemaal in onze doelen blijven geloven en nooit opgeven. We komen terug. We kunnen het. Het wordt waarschijnlijk de grootste triomf uit mijn carrière', aldus een strijdvaardige Hamilton, die maar al te graag zijn droogte van 38 races zonder overwinning wil verbreken.

De man die tijdens zijn carrière al meer dan honderd keer won en 196 keer op het podium stond, weet al even niet meer wat winnen is. De W13 en W14 waren niet competitief genoeg en ook de concurrentie is de voorbije jaren alsmaar beter en sneller geworden. Verstappen is al twee jaar heer en meester in de Formule 1 en dat wringt duidelijk wat bij Hamilton. 'Wat wil je dat ik zeg? Ik kan alleen maar zeggen dat Max het momenteel buitengewoon goed doet.' Een kort, maar duidelijk antwoord van de Brit, die volgend seizoen de Nederlander weer wil uitdagen. 'Maar daar heb je een geweldige auto voor nodig.' Volgens Hamilton kan je in de Formule 1 de grote doelen niet bereiken zonder een goede wagen onder je zitvlak te hebben.

De contractverlenging bij Mercedes en de interesse van Ferrari

Uiteindelijk tekende Hamilton, die zes van zijn zeven wereldtitels won bij Mercedes, toch een contractverlenging bij de Silver Arrows enkele weken geleden. Maar dat was niet zonder de nodige geruchten over een mogelijke overstap naar Ferrari. Ondanks dat er tijdens de eerste seizoenshelft enthousiast werd gespeculeerd over de toekomst van Hamilton, kwam er volgens hem nooit een concreet bod vanuit Maranello. 'We hebben een paar losse gesprekken gehad omdat ik daar veel goede mensen ken, maar ik voelde me nooit klaar om naar Italië te verhuizen.'

'Ik heb er trouwens ook nooit echt aan gedacht om het schip te verlaten', ging Hamilton verder. 'Het was niet de eerste keer dat ik met Toto Wolff urenlang over de details van mijn contract heb gediscussieerd. Er moest gewoonweg veel besproken worden omtrent mijn promotionele activiteiten. Daarbij, ben ik heel blij met Toto. Hij wordt door iedereen gerespecteerd en bewonderd. Dat maakt hem een geweldige leider. Het is in feite heel eenvoudig om met hem te onderhandelen.'

De toekomst en zijn privéleven

Hamilton zal dus nog zeker twee jaar in de koningsklasse van de autosport te bewonderen zijn en wat er daarna zal gebeuren... dat ziet de voormalig wereldkampioen dan wel. 'Dat zal mij niet overkomen', antwoordde hij alvast op de vraag of hij ooit na zijn pensioen zal terugkeren. 'Ik kan me niet voorstellen dat ik in de paddock sta zonder in de auto te stappen. Maar zoals ik al eerder heb gezegd: zeg nooit nooit.' Hamilton denkt duidelijk ook aan zijn leven buiten de F1 en na zijn roemrijke carrière, al ligt zijn focus nog voor 100% op de sport. 'Ik denk nog niet aan kinderen omdat ik nog doelen heb in de racewagen. De rest moet nog even op de achtergrond blijven. Ik wil mijn werk zo goed mogelijk kunnen doen. Ik zal eens compromissen moeten sluiten tussen dat en mijn privéleven, maar die dag is nog niet gekomen', sloot Hamilton af.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws