Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton

Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton

Max Verstappen viert vandaag zijn 26e verjaardag! De Nederlander is hard op weg naar zijn derde wereldtitel, en nadert zijn vijftigste Grand Prix-zege, maar mag nu eerst nog aan de bitterballen om zijn verjaardag te vieren. Verstappen kan uiteraard terugkijken op een succesvol levensjaar: hij pakte zijn tweede wereldtitel, de nodige records, en ook titel nummer drie is een kwestie van tijd.

De Formule 1-carrière van Verstappen wordt al sinds het begin gekenmerkt door de vele records. Als jongste coureur ooit betrad hij de sport, en na een technische kater uit de debuutrace in Australië werd hij twee weken later in Maleisië ook de jongste puntenscoorder uit de geschiedenis van de sport. Op 17-jarige leeftijd kreeg hij het als Toro Rosso-coureur niet alleen voor elkaar om in de top tien te eindigen, maar hij hield daarbij ook nog eens teamgenoot Carlos Sainz, plús beide Red Bull Racing-coureurs achter zich met een zevende plek.

Tegen die tijd was het wel duidelijk dat Verstappen nog wel meer records op zijn naam zou schrijven. De jongste polesitter en de jongste wereldkampioen ooit gingen aan zijn neus voorbij, maar inmiddels zijn de meeste records niet meer gerelateerd aan zijn leeftijd, maar aan de pure dominantie die hij tentoonspreidt. Voor de slotrace van 2020 stond Verstappen op welgeteld negen overwinningen; nog geen drie jaar later zijn dat er 48, met nog zes kansen om het totaal verder te verhogen in 2023.

Een jaar geleden had Verstappen 31 races gewonnen. In twaalf maanden tijd voegde Verstappen daar dus zeventien zeges aan toe, en ook dat is uiteraard een absoluut record. De Grand Prix van Japan won de Limburger zelfs tweemaal op 25-jarige leeftijd. Dit jaar is Verstappen in zijn RB19 met grote regelmaat een klasse apart, en zo hij nadert met zijn huidige statistieken in noodtempo de cijfers van Lewis Hamilton en Michael Schumacher.

Verstappen niet de jongste tweevoudig wereldkampioen

Verstappen is één van de zeventien coureurs die minimaal twee wereldtitels wisten te pakken. Zoals in Tabel 1 te zien is, is hij niet de eerste die dit nog voor zijn 26e voor elkaar kreeg: Sebastian Vettel, Fernando Alonso, en Lewis Hamilton wisten allemaal hun eerste wereldkampioenschap op iets jongere leeftijd te pakken. Vettel en Alonso prolongeerden die titel ook, terwijl Hamilton pas vlak voor zijn dertigste verjaardag de tweede titel pakte. Michael Schumacher pakte zijn tweede titel toen hij 26 was, maar moest vervolgens vijf jaar wachten op titel drie.

Zelfs als Verstappen dit seizoen niet meer meedoet aan de races, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn derde wereldtitel toch gaan pakken. De Limburger kwam drie punten tekort om de 2023-wereldbeker nog voor zijn verjaardag veilig te stellen. Hoogstwaarschijnlijk zal hij de prijs nu op zaterdag in Qatar pakken, met 26 jaar en 7 dagen. Enkel Vettel kreeg het voor elkaar om die derde titel wel al te pakken toen hij pas 25 was. De Duitser pakte in 2013 vervolgens ook nog zijn vierde titel, maar daarna wist hij de hoofdprijs nooit meer te pakken.

Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton
Tabel 1. Verstappen pakte zijn derde titel nog net niet voor zijn 26e verjaardag. De meeste meervoudige kampioenen pakten hun eerste titel pas op hogere leeftijd.

Verstappen nadert zijn honderdste podiumfinish

Er is één andere statistiek waarin Verstappen Vettel voor zich moet dulden op zijn 26e verjaardag: het aantal polepositions. In de vorige periode van dominantie van Red Bull was het Oostenrijkse team juist sterk in de kwalificaties, terwijl Red Bull tegenwoordig meer uitblinkt tijdens de races dan tijdens de kwalificaties.

De ongehoorde consistentie van Verstappen op de zondagen is in Tabel 2 dan ook goed te zien. Verstappen staat al op 92 podiums, en zal vermoedelijk dus aan het begin van 2024 de honderd podiums gaan halen. Hij heeft hiermee een grote voorsprong op de andere grootheden. Recordkampioenen Hamilton en Schumacher komen samen nog niet aan het totaal van Verstappen, die in de afgelopen seizoenen zelden naast het podium viel.

Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton
Tabel 2. Vettel had op jonge leeftijd al veel polepositions, maar Verstappen torent boven de rest uit qua podiums.

Verstappen ruim voor op schema van Hamilton en Schumacher

In Tabel 3 is te zien dat Verstappen ook qua aantal overwinningen weinig te dulden heeft van de andere meervoudige wereldkampioenen. Sterker nog, Hamilton en Schumacher wonnen samen 24 Grands Prix voor hun 26e verjaardagen, terwijl Verstappen inmiddels op het dubbele staat. Het meerendeel van de meervoudige wereldkampioenen won zelfs geen enkele race voordat ze 26 kaarsjes mochten uitblazen.

Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton
Tabel 3. Verstappen ligt mijlenver voor op het schema van Schumacher en Hamilton

Verstappen op weg naar bizarre cijfers

In Tabel 4 is te zien dat Verstappen zijn 48e Grand Prix-zege zo'n vijf jaar eerder pakte dan Vettel. De Duitser loopt in die statistiek nog net voor op Hamilton en Schumacher. De beide zevenvoudige wereldkampioenen staan ver bovenaan wat betreft het aantal zeges en wereldkampioenschappen, maar bereikten hun 48e zege dus terwijl ze zes jaar ouder waren dan Verstappen nu is.

Verstappen viert 26e verjaardag en ligt mijlenver voor op schema van Hamilton
Tabel 4. Verstappen ligt zo'n zes jaar voor op het schema van Hamilton en Schumacher

Met zeventien overwinningen in zijn 26e levensjaar zou Verstappen in zes jaar tijd precies op 150(!) overwinningen kunnen uitkomen voor zijn 32e verjaardag, als hij dit gemiddelde aanhoudt. Uiteraard is het onwaarschijnlijk dat de huidige dominantie in deze mate zal aanhouden, maar het geeft wel weer hoe snel Verstappen inloopt op de zegerecords van Hamilton en Schumacher. Tot en met het einde van 2025 lijkt het erg waarschijnlijk dat Verstappen de nodige overwinningen kan blijven pakken.

Vanaf 2026 zijn de records vooral afhankelijk ervan hoe goed Red Bull, met eigen krachtbron, voor de dag komt na de introductie van de nieuwe reglementen, en of de Limburger zijn in 2028 aflopende contract nog zal verlengen. Zowel Hamilton als Schumacher wisten tot hun 37e verjaardag hun cijfers behoorlijk aan te scherpen, dus dan zou Verstappen in theorie nog elf jaar hebben om ogenschijnlijk onhaalbare records te vestigen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws