Horner en Newey kwamen verhaal halen: 'Ze wilden weten of de beslissing rechtvaardig was' Formule 1
Formule 1

Horner en Newey kwamen verhaal halen: 'Ze wilden weten of de beslissing rechtvaardig was'

Horner en Newey kwamen verhaal halen: 'Ze wilden weten of de beslissing rechtvaardig was'

Sky Sports-pitreporter Ted Kravitz weet te melden dat Red Bull Racing-teambaas Christian Horner een Adrian Newey een gesprek voerden met sportief directeur Jonathan Wheatley of de beslissing om de kwalificatie te beëindigen wel rechtvaardig was. Vanzelfsprekend was het team blij dat Sergio Pérez vanwege de rode vlag de poleposition kon pakken, maar ook waren ze teleurgesteld dat Max Verstappen daardoor geen ronde meer kon rijden. Kravitz noemt de situatie bitterzoet.

Er was nog één minuut en 36 seconden te gaan toen de rode vlag Q3 stillegde vanwege een crash van Charles Leclerc. De sessie werd niet hervat, maar dat had Red Bull graag anders gezien. Er was wellicht nog genoeg tijd geweest voor Verstappen om nog een ronde te doen en een kans te maken op een plek op de eerste startrij. 'Na de kwalificatie zochten Horner en Newey Wheatley, de man van de regels bij Red Bull, op aan de pitmuur. Ze wilden weten of het wel rechtvaardig was, dat wil zeggen, onder welke omstandigheden de wedstrijdleiding mag bepalen dat de sessie niet wordt hervat', zegt Kravitz in Ted's Notebook.

'Natuurlijk waren ze blij dat Pérez op pole stond. Als je cynisch zou zijn, zou je kunnen zeggen dat ze Verstappen liever op pole wilden hebben, maar ik denk niet dat ze zo denken. In feite weet ik dat ze niet zo denken', vervolgt de Brit. 'Waarom konden we dan niet verder? De tijd tikte, toen hij (Niels Wittich, wedstrijdleider, red.) Leclercs crash zag, schakelde hij de rode vlag in. De tijd die nog over was, was misschien genoeg voor een out lap. Waarschijnlijk niet, maar misschien wel', legt Kravitz uit. 'Maar dat gebeurde niet, Wittich moest door de procedures heen en toen hij dat deed was er geen tijd meer voor een out lap. Daarom werd de sessie niet hervat.'

Het lot van de kwalificatie van Verstappen lag in de handen van de wedstrijdleiding

De tweevoudig wereldkampioen had uiteindelijk pech, want hij kon niet nog een ronde doen om een tijd neer te zetten. Daar baalde Verstappen ook van, die gaf op de boordradio aan dat hij vond dat er nog wel tijd was voor een ronde. 'Het was een moeilijke beslissing, want het betekende dat Verstappen niet nog een ronde kon doen', gaat de Brit verder. Hoe dan ook heeft Red Bull ten minste één coureur op de eerste startrij voor de race.

'Ze zijn zeer evenwichtig tussen hun twee coureurs. Wat ze wel wilden, was duidelijk: dat beide coureurs één-twee zouden zijn. Om dat te laten gebeuren, moest de sessie worden hervat. Horner en Wheatley wilden weten of het aan de wedstrijdleiding was om te zeggen dat de sessie niet zou worden hervat, wat in feite ook het geval was. Toen ze dat eenmaal hadden uitgezocht, was het de definitie van een bitterzoete situatie voor Red Bull.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws