Horner prijst invaller Lawson na verraderlijk weekend: 'Die arme jongen heeft heel goed standgehouden' Formule 1
Formule 1

Horner prijst invaller Lawson na verraderlijk weekend: 'Die arme jongen heeft heel goed standgehouden'

Horner prijst invaller Lawson na verraderlijk weekend: 'Die arme jongen heeft heel goed standgehouden'

Liam Lawson maakte dit weekend in Zandvoort onverwachts zijn debuut in de koningsklasse van de autosport voor AlphaTauri. De Nieuw-Zeelander, die vrijdag nog dienst deed als reservecoureur van Red Bull Racing, moest vanaf de laatste vrije training plots de geblesseerde Daniel Ricciardo vervangen. Lawson startte op P19 aan de Grand Prix en werd uiteindelijk dertiende. Dat heeft hem dan ook complimenten van grote bazen Christian Horner en Franz Tost opgeleverd.

Red Bull-teambaas Horner stak na afloop maar al te graag de loftrompet af voor de nog maar 21-jarige Lawson, die in uiterst moeilijke omstandigheden indruk wist te maken. 'Die arme jongen wordt in een auto gezet waar hij nog nooit in heeft gereden en krijgt daarbovenop nog eens alles naar zich toegeworpen. Van regen tot droge omstandigheden. Ik vind dat hij het best goed deed', analyseerde de Brit achteraf. 'Om zo'n race uit te rijden met het gebrek aan ervaring dat hij heeft... Hij heeft in deze zeer lastige omstandigheden heel goed standgehouden.'

Tost, uittredend teambaas van AlphaTauri, vond het daarentegen nog te vroeg om conclusies te trekken, maar zag ook dat de jonge, onervaren Lawson voortreffelijk met de druk omging dit weekend. 'Hij heeft het goed gedaan, het was echt lastig', zei hij tegen Motorsport.com. 'Hij moest de baan op in natte omstandigheden en heeft niet veel ronden kunnen rijden op een droog circuit. Liam heeft geen fouten gemaakt, maar nu moet hij geduld uitoefenen. De Formule 1 bereiken is één, maar hoe hij zich verder ontwikkelt en verbetert, is een ander verhaal. We moeten afwachten', concludeerde Tost nuchter.

Hoe ziet de toekomst van Lawson eruit? En wat met Ricciardo?

Aangezien Ricciardo tijdens de tweede vrije training een middenhandsbeentje brak in zijn hand, en daar ondertussen al aan geopereerd is, zal de reservecoureur van Red Bull ook in Monza achter het stuur van de AT04 kruipen. Indien de Australiër niet tijdig fit geraakt voor de Grand Prix van Singapore, zal Lawson ook voor die race mogen opdraven. De 21-jarige greep afgelopen weekend alvast zijn kans met beide handen aan. De race in Zandvoort begon nochtans met een domper voor de vervanger van Danny Ric. Na de openingsronde kwam hij vlak achter teamgenoot Yuki Tsunoda de pitsstraat ingereden - AlphaTauri was namelijk van plan om een double stack-pitstop te maken - en kreeg een tijdstraf van tien seconden voor het hinderen van Kevin Magnussen. Daarna klom Lawson op in de ranking en wist zelfs de (beschadigde) Ferrari van Charles Leclerc in te halen. Uiteindelijk eindigde hij zelfs twee plaatsen voor Tsunoda.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws