Inhalen niet mogelijk? 'In Zandvoort vonden tot nu toe meeste inhaalacties van het seizoen plaats' Formule 1
Formule 1

Inhalen niet mogelijk? 'In Zandvoort vonden tot nu toe meeste inhaalacties van het seizoen plaats'

Inhalen niet mogelijk? 'In Zandvoort vonden tot nu toe meeste inhaalacties van het seizoen plaats'

De Grand Prix van Nederland 2023 liet afgelopen weekend zien dat inhalen op Circuit Zandvoort wel degelijk mogelijk is. Op het sociale media-platform Reddit is onderzocht dat er in totaal 186 keer is ingehaald tijdens de Dutch GP, en dat zou een absoluut record zijn. Hoe dan ook hebben de officiële modellen hun cijfers er nog niet op losgelaten, dus of Zandvoort echt een record heeft gepakt, is nog niet bekend.

Terwijl de afgelopen drie edities van de Grand Prix van Nederland het publiek trakteerde op mooie races en een overwinning van Max Verstappen, was er toch altijd een 'maar'. Op Zandvoort is het moeilijk om in te halen, en dat zou wel eens kunnen zorgen voor heel saaie races in de toekomst. De derde editie van de race in de duinen bewees echter het tegendeel. De chaos van de weersomstandigheden hielpen natuurlijk mee, maar alsnog werd er erg veel ingehaald. Reddit-gebruiker 'catchingisonething' heeft alle data op een rij gezet en kwam in totaal uit op 186 inhaalacties.

Als dat echt zo is, dan zou het een record zijn, want de Grand Prix van China van 2016 kende een record van 170 inhaalmanoeuvres. In die data worden de inhaalacties in de openingsronde echter niet meegenomen, en in de eerste ronde van Zandvoort waren er volgens de Reddit-gebruiker al 63. Hoe dan ook bleef dit aantal in 2021 en 2022 hangen op 23 en 24 in totaal. Betreffende deze cijfers is er echter wel een heel grote 'maar', want de echte cijfers worden door verschillende partijen berekend, aldus De Telegraaf. De Formule 1 en de FIA gebruiken verschillende modellen en maken deze documenten dan niet officieel bekend. De FIA heeft zo berekend dat het niet om 186 inhaalacties ging, maar om minder dan de helft. Wel kan het bestuursorgaan aangeven dat het tot nu toe de race was met de meeste inhaalacties.

Verstappen niet voorbij te steken, maar Lawson glipte er wel langs

In dit seizoen is Verstappen tot nu toe in geen enkele situatie na de eerste ronde ingehaald. Het feit dat hij tijdens de Zandvoort-race een keer werd gepasseerd door Liam Lawson is geen uitzondering, omdat de Nieuw-Zeelandse coureur zichzelf terughaalde naar dezelfde ronde en er geen daadwerkelijke positiewisseling plaatsvond. Verstappen behaalde zijn negende opeenvolgende overwinning in Zandvoort en bevindt zich op weg naar zijn derde titel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws