Jos Verstappen met harde kritiek op Red Bull: 'Ze moeten zich meer op het racen concentreren' Formule 1
Formule 1

Jos Verstappen met harde kritiek op Red Bull: 'Ze moeten zich meer op het racen concentreren'

Jos Verstappen met harde kritiek op Red Bull: 'Ze moeten zich meer op het racen concentreren'

Zowel Max Verstappen als vader Jos Verstappen sluiten het Grand Prix-weekend in Monaco af met grote zorgen. De Red Bull Racing-coureur stelde zich nog politiek correct op, maar Verstappen senior maakte duidelijk dat het code oranje of misschien wel code rood is bij de constructeurskampioen.

Red Bull Racing heeft drie moeizame weekenden achter de rug. Het weekend in Miami begon zeer moeizaam, en op zondag moest Verstappen de winst uiteindelijk aan Lando Norris laten. In Imola was de vrijdag zo mogelijk nog slechter, maar kwam Verstappen op zaterdag uit geslagen positie nog terug. In de straten van Monaco was er ook voor het Limburgse talent geen redden meer aan. De 26-jarige kwalificeerde zich als zesde, en gaf aan dat hij verbaasd was dat hij Q3 überhaupt gehaald had. Sergio Pérez kreeg het schijnbaar onmogelijk voor elkaar en was nog langzamer dan Logan Sargeant.

Verstappen zet Red Bull op scherp

In het Monaco-weekend hamerde Verstappen op het belang van constante prestaties. 'Eén slechte race zal het kampioenschap niet beslissen, maar ik weet dat, als je de titel wil winnen, je constant moet blijven presteren', aldus de Nederlander, die met de RB20 nu duidelijk niet beschikt over een auto die constant presteert. 'We moeten werken aan de pure snelheid van de auto. In dit weekend verdienen we het gewoon niet om in de top drie te staan', zo wordt Verstappen geciteerd door De Telegraaf.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen rb20 monaco red bull racing
Max Verstappen met de RB20 in Monaco.

Verstappen zag Leclerc tot op 31 punten naderen, en moet ook Lando Norris in de gaten houden. 'Prioriteit nummer één is om te begrijpen wat het probleem is, want dat weten we nu namelijk nog niet', geeft Verstappen eerlijk toe. De Limburger heeft het dan vooral over de oorzaken, en niet over de symptomen, want het is wel duidelijk dat de RB20 niet van kerbstones en hobbels houdt. 'Als we dit oplossen, komt de auto echt weer tot leven, en winnen we veel rondetijd. Overall gezien hebben we nog altijd een goede auto. Ik wist voor dit jaar ook wel al dat het anders zou worden dan vorig seizoen. Een jaar zoals 2023, met al die overwinningen, is vrij zeldzaam.'

Optocht in Monaco

Over de race in Monaco zelf kon Verstappen in ieder geval kort zijn. 'Het was nogal saai. Eigenlijk ben je alleen maar aan het managen, en rij je vier seconden per rondje langzamer dan je zou willen. Dan ben je dus niet echt aan het racen', vindt Verstappen. 'Dit is uiteindelijk een heel slecht weekend voor ons geweest.' Verstappen heeft in het constructeurskampioenschap nog wel enige marge, maar Pérez is teruggevallen naar de vijfde plek, en bij de constructeurs liep Ferrari maar liefst 32 punten in. Het verschil is nu nog slechts 24 punten.

Verstappen senior uitgesproken

Waar Max Verstappen zich politiek correct opstelde, maakte Verstappen senior van zijn hart geen moordkuil. 'Er zullen ook zeker wedstrijden zijn waar Red Bull er weer goed uit zal zien, maar ik ben benieuwd hoe ze dit gaat oplossen. Er moet iets gebeuren bij Red Bull', zo uitte de coureur uit Montfort zijn zorgen. 'Ze moeten zien uit te vinden waar de problemen vandaan komen. Het is duidelijk dat McLaren en Ferrari dichterbij komen. Max heeft het nog enigszins kunnen maskeren, maar je ziet nu ook het grote verschil met zijn teamgenoot, Sergio Pérez.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

jos verstappen helmut marko 2024 monaco
Jos Verstappen wil verandering zien bij Red Bull.

Pérez pakte in de laatste drie weekenden maar veertien punten op de zondagen, met een vijfde plek, een achtste plek, en een uitvalbeurt vanuit kansloze positie. Klap op de vuurpijl voor Red Bull is dat het miljoenen moet uitgeven aan de reparaties van de auto van de Mexicaan; miljoenen die ten koste gaan van het budget voor ontwikkelingen aan de RB20, en later aan de RB21. 'Het lijkt erop dat de tijd dat Red Bull dé dominante periode had voorbij is', is de harde conclusie van Jos Verstappen.

De voormalige Formule 1-coureur ziet dit niet los van de onrust binnen het team, en waarschuwt dat het zo niet goed zal blijven gaan. 'Ze moeten zich misschien weer wat meer op het racen concentreren en op de onderlinge communicatie, in plaats van op andere zaken', zo wijst Verstappen senior er duidelijk op dat het achter de schermen nog altijd niet helemaal goed zit bij de constructeurskampioen en er momenteel sprake is van te veel afleiding. Zo was er een onderzoek naar teambaas Christian Horner, dreigde Helmut Marko in Saoedi-Arabië te vertrekken, en vertrok Adrian Newey daadwerkelijk.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws