Kritiek op 'oneerlijk' besluit GP Nederland: Zandvoort schat stikstofuitstoot te laag in Formule 1
Formule 1

Kritiek op 'oneerlijk' besluit GP Nederland: Zandvoort schat stikstofuitstoot te laag in

Kritiek op 'oneerlijk' besluit GP Nederland: Zandvoort schat stikstofuitstoot te laag in

Circuit Zandvoort heeft de stikstofuitstoot van de Grand Prix van Nederland verkeerd berekend en lager ingeschat, zo meldt de Stichting Duinbehoud aan Trouw. De uitstoot van stikstof zou volgens een betere berekening maar liefst vijftien procent hoger uitvallen dan eerst werd gedacht. Het is nog onbekend wat voor gevolgen dit heeft voor de Nederlandse GP.

Bij de aanvraag van een vergunning om de race te houden werd gebruik gemaakt van uitstoot-cijfers van Amerikaanse wagens uit de jaren vijftig. De uitstoot zou op basis van deze cijfers moeten dalen bij de Grand Prix van Nederland, maar Stichting Duinbehoud geeft tezamen met Rust bij de Kust en Mobilisation for the Environment een andere kijk op de situatie. De nieuwere cijfers uit Oostenrijk laten juist een stijging van vijftien procent zien.

Hiermee schetsen de organisaties een somber beeld van de milieusituatie. 'Dat is gigantisch', vindt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud over een stijging van 20 mol stikstofdepositie per hectare op Circuit Zandvoort. Janssen vergelijkt de situatie met de nieuwe regels op de Nederlandse snelwegen, waar in plaats van 130 kilometer per uur nu 100 wordt gereden: 'Daardoor daalde de stikstofdepositie per jaar 1,6 mol per hectare.'

Onduidelijkheid over GP Zandvoort

Of de nieuwe cijfers gevolgen hebben voor de Grand Prix op het Nederlandse circuit, is niet duidelijk. De race staat gepland voor september en er zijn nog geen signalen dat deze afgelast wordt. Meerdere milieuorganisaties vechten echter de verleende vergunning voor de race aan, waardoor het gerechtshof zich moet buigen over de legaliteit van de vergeven vergunningen.Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws