Marko: 'Het budgetplafond moet gewoon omhoog, zo simpel is het' Formule 1
Formule 1

Marko: 'Het budgetplafond moet gewoon omhoog, zo simpel is het'

Marko: 'Het budgetplafond moet gewoon omhoog, zo simpel is het'

Helmut Marko is het eens met Red Bull Racing-teambaas Christian Horner: het budgetplafond moet omhoog. Vanwege inflatie komen diverse Formule 1-teams financieel in de problemen en volgens Marko moet de FIA ingrijpen. De hoogte van het plafond moet opnieuw vastgesteld worden, terwijl hij ook graag duidelijkheid wil omtrent wat een overschrijding van dat budgetplafond voor gevolgen zal hebben.

'Het budgetplafond moet gewoon omhoog, zo simpel is het. Dat komt doordat de inflatie altijd één à twee procent is geweest, maar nu krijgen we met ruim acht procent te maken', aldus de Oostenrijker, die daarmee op één lijn zit met de eerdere woorden van Horner. Horner schatte de inflatie in Groot-Brittannië echter op zo'n 11 procent aan het einde van het jaar. Marko's inschatting is iets conservatiever.

De prijzen stijgen, maar de totale hoeveelheid die Red Bull uit mag geven aan operationele zaken blijft gelijk. Dat veroorzaakt een discrepantie tussen de ingecalculeerde kosten en de werkelijk gemaakte kosten. 'Dat raakt je als team op vrijwel alle vlakken, al is de toename in reiskosten het ergst. Die kosten zijn enorm gestegen', benadrukt de Red Bull-adviseur bij Motorsport.com.

Marko wil dat de FIA ingrijpt

Marko wil dus dat de FIA ingrijpt, en dit in tweevoud doet. Allereerst hoopt hij dat het motorsportorgaan duidelijker vastlegt wat er precies gebeurt wanneer een team te veel geld uitgeeft: 'Je moet vaststellen wat voor sancties er staan op het overschrijden van de limiet, en je moet besluiten hoe hoog het budgetplafond ligt, maar dit besluit moet wel het juiste besluit zijn.'

De kleinere Formule 1-teams zijn het nog niet eens met de topteams, deels omdat ze vrezen dat het extra geld gebruikt gaat worden voor de ontwikkeling van het materiaal. Een alternatief is om kostenverlichting na te streven op bepaalde gebieden, maar daar ziet Marko dan weer niets in. Eén bepaald aspect eruit pikken werkt voor hem niet.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws