Marko kent geen genade voor Pérez: 'Het ligt niet aan de auto, dat zie je aan Verstappen' Formule 1
Formule 1

Marko kent geen genade voor Pérez: 'Het ligt niet aan de auto, dat zie je aan Verstappen'

Marko kent geen genade voor Pérez: 'Het ligt niet aan de auto, dat zie je aan Verstappen'

Red Bull Racing-topadviseur Helmut Marko kent geen genade voor Sergio Pérez nadat hij voor de tweede keer op rij niet door is gegaan naar Q2, en voor de derde keer niet naar Q3. De Mexicaan was in de slotfase van Q1 in Canada bezig om zijn tijd te verbeteren, maar het was niet goed genoeg. De Oostenrijker stelt dat Pérez een probleem heeft, en verklaart zich nader.

Pérez ging met een nieuw contract op zak op naar Canada, maar veel geluk heeft het hem tot nu toe niet gebracht. Voorafgaand aan de Grand Prix van Canada kondigde Red Bull aan dat de Mexicaan nog twee jaar langer zou blijven, omdat ze voor continuïteit en stabiliteit gingen, en omdat ze de succesvolle samenwerking tussen Max Verstappen en Pérez wilden voortzetten. Op deze manier zal er op zondag in Montreal weinig samenwerking tussen de Red Bull-coureurs plaatsvinden, aangezien de Mexicaan vanuit het achterveld start, en Verstappen vanaf P2.

Het verschil is opnieuw pijnlijk blootgelegd, en dat zag Marko ook. 'Het ligt niet aan de auto, dat zie je aan Max', zegt de 81-jarige tegenover ServusTV. 'Ik denk dat het eerder psychologisch is', gaat Marko verder. Pérez had tijdens de kwalificatie slechts 37 duizendsten sneller hoeven te zijn om wel in Q2 terecht te komen. De 34-jarige sprak na afloop van een complete ramp. Vorig jaar in Canada was zijn kwalificatie ook al niet zo denderend, maar toen waren de weersomstandigheden wat heftiger. 'Het was nipt. Als de omstandigheden veranderen, dan heeft hij het moeilijker. Maar dat het nu al de derde keer is, is pijnlijk.'

Marko weet waar Verstappen de pole verloor

Na de problemen met de kerbs en hobbels in Monaco werd verwacht dat Red Bull weer een lastig weekend te wachten zou staan in Canada. Tot nu toe valt te stellen dat het beter gaat dan verwacht. Dat komt deels door de tegenvallende prestaties van Ferrari, maar Verstappen wist behoorlijk goede rondes uit zijn RB20 te halen. Hij klokte dezelfde tijd als George Russell, die uiteindelijk de poleposition pakte. 'Ik denk dat we tevreden kunnen zijn met dit resultaat', besluit Marko. 'Zeker na de gebeurtenissen in de tweede vrije training.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Max Verstappen, kwalificatie Grand Prix van Canada 2024.
Bijna een pole voor Verstappen op Montreal, maar Russell ging ermee vandoor. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Verstappen kon op vrijdagmiddag niet veel rijden vanwege een probleem met het ERS-systeem. Op zaterdagochtend had de drievoudig wereldkampioen wat opmerkingen over de balans. 'Het ging er vooral om hoe je je banden opwarmt en ik denk dat de opwarmronde in Q3 net te snel is geweest. Max raakte in de derde sector de pole kwijt ten opzichte van Russell. We hebben hoe dan ook laten zien dat we geleidelijk beter zijn geworden, in tegenstelling tot wat er gebeurde in Monaco', zegt de Oostenrijker.

Nog optimistisch voor de race: 'Wordt niet gemakkelijk'

De top drie van de startopstelling bestaat uit Russell, Verstappen en Norris, de Ferrari's starten op zondag buiten de top tien. Marko ziet nog wel wat kansen liggen. 'We hebben de zwakke punten weg kunnen werken en ik denk dat we ook een goede set-up hebben voor de race, zelfs als het gaat regenen', klinkt Marko. 'De Mercedessen zijn twee tot drie kilometer per uur sneller op de rechte stukken. Inhalen is wel mogelijk, maar het wordt niet gemakkelijk. Ik hoop dat we iets minder last hebben van bandenslijtage. Max kan de race ondertussen uitstekend lezen. Hij weet wanneer hij moet aanvallen en hoe snel hij kan gaan zonder de banden te overbelasten. Ik hoop dat we vooraan meedoen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws