Marko onder vuur na uitspraak over 'Mexicaanse mentaliteit' Pérez: 'Dit moet echt stoppen' Formule 1
Formule 1

Marko onder vuur na uitspraak over 'Mexicaanse mentaliteit' Pérez: 'Dit moet echt stoppen'

Marko onder vuur na uitspraak over 'Mexicaanse mentaliteit' Pérez: 'Dit moet echt stoppen'

De manier waarop Helmut Marko over Sergio Pérez spreekt, staat Scott Mitchell-Malm, journalist van The Race, totaal niet aan. De Brit vindt de recente opmerking van de Red Bull Racing-adviseur over de 'Mexicaanse mentaliteit' van de nummer twee in het wereldkampioenschap niet door de beugel kunnen. Kritiek hebben op de prestaties van de Mexicaan is tot daaraan toe, maar om te suggereren dat er tekortkomingen zijn omdat Pérez een Mexicaan is, gaat Mitchell-Malm te ver.

Het is algemeen bekend dat Marko niet vies is van harde en soms controversiële uitspraken. De uitlatingen van de Oostenrijker worden niet door iedereen gewaardeerd, maar vaak kleurt hij wel binnen de lijntjes. Afgelopen weekend ging Marko echter volgens velen over de schreef met zijn opmerking over de afkomst van Pérez. Bij ServusTV zei de 80-jarige het volgende: 'Zoals we allemaal weten, heeft hij problemen in de kwalificatie. Hij heeft last van schommelingen omdat hij Zuid-Amerikaans is, waardoor hij niet zo gefocust is in het hoofd zoals Max (Verstappen, red.) of Sebastian (Vettel, red.) was'.

Afgezien van het feit dat Mexico niet in Zuid-Amerika ligt en zijn uitspraak dus niet feitelijk onjuist is, haalde Marko zich de woede van fans op social media op de hals. Ook The Race-journalist Mitchell-Malm vindt de uitlating van de Red Bull-adviseur niet door de beugel kunnen. 'Dit kan zo niet doorgaan. Hij verdient beter dan te moeten grijnzen en denigrerende opmerkingen te moeten verdragen van een hooggeplaatste figuur in de Formule 1-organisatie van Red Bull. De manier waarop Marko over hem praat, dat moet stoppen', zegt Mitchell-Malm op de website van The Race.

Niet de eerste keer dat 'onwetende' Marko verkeerde opmerkingen maakt

Volgens Mitchell-Malm is de opmerking van afgelopen weekend niet de eerste controversiële van Marko aan het adres van Pérez en de journalist noemt een aantal andere voorbeelden waarin de Oostenrijker zich op zijn zachtst gezegd niet chic uitliet over de Mexicaan. 'Een niet uitputtende lijst bevat onder meer de suggestie dat Perez niet bang hoefde te zijn voor de nabijgelegen raketaanval in Saoedi-Arabië vorig jaar, omdat Mexico-Stad (de stad waar Pérez niet eens vandaan komt) ook gevaarlijk is. Daarnaast grapte hij dat Pérez de avond voorafgaand aan de Franse GP mogelijk tequila had gedronken, omdat hij 'niet wakker was' bij de herstart.' Afgelopen weekend kwam daar dus de opmerking over zijn mindere focus vanwege zijn afkomst bij.

Marko probeerde zijn uitspraak bij het Oostenrijkse oe24 nog te verduidelijken door te zeggen dat de mentaliteit van een Mexicaan verschilt van die van een Nederlander of een Duitser. Volgens Mitchell-Malm lijkt Marko zich totaal niet te beseffen wat hij verkeerd doet. 'Dit is precies wat iedereen in de eerste plaats al uit zijn oorspronkelijke opmerking afleidde. Marko lijkt werkelijk niet te begrijpen waarom dit een probleem is. Vandaar de controverse. Dat is zo ongeveer het probleem. Het is prima om Pérez als F1-coureur onder de loep te nemen of om hem te bekritiseren vanwege zijn prestaties, maar om te beweren dat zijn tekortkomingen te wijten zijn aan het feit dat hij Mexicaan is, is wat anders.'

Onwetendheid geen excuus

Mitchell-Malm is ervan overtuigd dat Marko het niet zo kwaad bedoelde, maar dat maakt volgens de Brit eigenlijk verder niet uit. 'Het zou vreemd zijn als Marko Pérez of iemand anders wilde beledigen. Maar dat doet er eigenlijk niet toe, niet in de laatste plaats omdat onwetendheid geen excuus is voor zo'n prominent figuur. Marko is een bekend persoon met een enorme invloed en bereik, die regelmatig met grote platforms spreekt over de F1 en over alles wat met Red Bull te maken heeft. Wat hij zegt heeft een impuls gegeven en kan meer schade aanrichten aan de persoon over wie hij het heeft, in dit geval Pérez', zo oordeelt Mitchell-Malm.

Moet Red Bull Racing ingrijpen?

Het laatste wat Red Bull zal willen, is dat de woorden van Marko voor controverse zorgen. Maar waarom grijpt Red Bull dan niet in? Het is antwoord is volgens Mitchell-Malm heel eenvoudig. 'Het simpele antwoord is dat hij geen medewerker van Red Bull Racing is. Hij is niet hun officiële woordvoerder. Hij is een adviseur, verbonden aan het moederbedrijf Red Bull GmbH, die voorheen alleen maar verantwoording aflegde aan Dietrich Mateschitz, de man achter het Red Bull F1-imperium en tevens Marko's oude vriend. Dus hoewel Marko het merk Red Bull vertegenwoordigt wanneer hij op de kanalen van Red Bull verschijnt, Red Bull-teamkleding draagt ​​tijdens races en duidelijke invloed uitoefent op de F1-activiteiten van Red Bull, is hij onafhankelijk van de structuur van Red Bull Racing.'

'Hij kreeg eerder toestemming van Red Bull om zijn mening te verkondigen', gaat de journalist verder. 'Als gevolg daarvan is Marko aan niemand verantwoording schuldig binnen Red Bull Racing, dat niet eenzijdig iets aan hem kan doen, ook al zou men dat willen. Van buitenaf lijkt het makkelijk om een ​​verklaring af te geven waarin het team afstand neemt van zijn opmerkingen of waarin hij wordt veroordeeld. Maar als het team niet daadwerkelijk de bevoegdheid heeft om dat te doen, dan kan het dat ook niet doen. Maar als Red Bull geen actie onderneemt, zal Marko ongecontroleerd blijven en zal deze situatie zich weer voordoen. En Pérez verdient beter', aldus Mitchell-Malm.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws