Norris niet eens met FIA-besluit om Sainz P3 terug te geven: 'Het is oneerlijk' Formule 1
Formule 1

Norris niet eens met FIA-besluit om Sainz P3 terug te geven: 'Het is oneerlijk'

Norris niet eens met FIA-besluit om Sainz P3 terug te geven: 'Het is oneerlijk'

Lando Norris vond het oneerlijk dat Carlos Sainz weer vanaf de derde plaats mocht starten in Monaco, nadat de sessie door een rode vlag werd stilgelegd. De Spanjaard kwam in de eerste ronde met een lekke band aan de kant van de weg te staan, maar kon deze tijdens de stillegging van de race wisselen. Volgens McLaren-teambaas Andrea Stella heeft de FIA de regels gewoon nageleefd bij de herstartvolgorde, maar had Sainz daarbij zeker geluk.

De chaotische openingsronde in Monaco zorgde ervoor dat de race al gauw met een rode vlag werd stilgelegd, alvorens de coureurs via een herstart weer aan de race begonnen. Volgens het sportreglement van de Formule 1 wordt de volgorde voor de herstart 'genomen op het laatste punt waarop het mogelijk was om de positie van alle auto's te bepalen'. Omdat Zhou Guanyu nog niet door de eerste sector was voordat de rode vlag uitging, betekende dat dat de coureurs weer via de originele startopstelling aan de race mochten beginnen.

Vooral Sainz had hierbij geluk. De Spanjaard kwam naast de baan terecht na het oplopen van een lekke band door contact met Piastri in de eerste meters van de race. Dankzij de stillegging van de race kon Sainz niet alleen zijn banden wisselen, maar mocht hij ook weer vanaf zijn originele P3 aan de race meedoen. Tot groot ongenoegen weer van Norris. 'Ik denk niet dat het het meest eerlijke is, maar ik weet zeker dat er in het verleden momenten zijn geweest waarop ik misschien geluk heb gehad en ze de auto een beetje hadden kunnen repareren of iets dergelijks (tijdens een rode vlag, red.),' zei Norris eerlijk, tegenover Motorsport.com.

Toch vindt de McLaren-coureur het oneerlijk, en had hij graag de derde plek die hij van Sainz had overgenomen in de openingsronde zelf gehouden. 'Als je het zo bekijkt, is het frustrerend en oneerlijk dat omdat iemand een fout maakt en door een bepaald aantal auto's of wat dan ook, wat de regel ook is, niet over de lijn ging voor de rode vlag (uitging, red.) en bla, bla, dat hij die fout ongedaan mag maken en een gratis pitstop krijgt. Het is oneerlijk', aldus Norris. Ook George Russell was het met zijn collega eens dat het oneerlijk was, en 'een beetje vreemd'.

'Geluksvogel Carlos'

McLaren-baas Andrea Stella was het op zijn beurt juist niet met zijn coureur eens, en accepteerde dat de regels op de juiste manier werden toegepast. Wel heeft Sainz geluk gehad, denkt de Italiaan 'Wat betreft de manier waarop de herstartvolgorde werd bepaald, denk ik dat wat de FIA deed het beste was om te doen', zei Stella. 'Het is ook in overeenstemming met het precedent, waarbij je de safety car lijn twee gebruikt als er geen sectortijden beschikbaar zijn. Ik denk niet dat het gebruik van de minisectoren een goede manier is om dat te doen.'

Stella benadrukt dat de vertraging van Zhou in de eerste ronde uiteindelijk Sainz een podiumplaats heeft opgeleverd. 'Uiteraard was het hele punt dat Carlos (Sainz, red.) redde dat Zhou de sectortijd niet had overschreden op het moment dat de race werd onderbroken. Geluksvogel Carlos. Ik denk dat hij vandaag geluk heeft gehad en ook met de milde aanpak van de stewards, want de botsing in bocht één veroorzaakte duidelijk aanzienlijke schade aan Oscar's auto', verwijst Stella naar het contact tussen Sainz en zijn coureur Piastri in de eerste meters van de Monegaskische race.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws