Onder de loep | Blijft Verstappen de koning van Zandvoort terwijl hij zijn recordjacht voortzet? Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Blijft Verstappen de koning van Zandvoort terwijl hij zijn recordjacht voortzet?

Onder de loep | Blijft Verstappen de koning van Zandvoort terwijl hij zijn recordjacht voortzet?

In augustus kwam het Formule 1-circus voor het laatst in actie, waarbij Max Verstappen op dominante wijze zijn achtste zege op rij pakte na vanaf een zesde plaats van start te zijn gegaan. Na een aantal weken rust krijgt de concurrentie nu weer een nieuwe kans om de Nederlander voor het eerst sinds april te verslaan, al moet dat wel gebeuren op een grijs lint, dat door een zee van oranje slingert. Alle ogen zullen dus op de wereldkampioen gericht zijn. In Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf belangrijkste verhaallijnen richting het Grand Prix-weekend.

1. De zee in Zandvoort kleurt dit weekend oranje

Een jaar of tien geleden leek het totaal ondenkbaar dat er binnen afzienbare tijd een Grand Prix zou worden verreden in de duinen van het Nederlandse Zandvoort. Toch is het nu voor het derde jaar op rij het geval. Sinds Prins Bernard het circuit kocht, en sinds Max Verstappen in de Formule 1 debuteerde en een alsmaar prominentere rol vertolkte, raakte de terugkeer van de Grand Prix van Nederland in een stroomversnelling, waarbij de Formule 1 in 2021 voor het eerst weer neerstreek in het strandplaatsje.

Verstappen geniet ongekende populariteit en het alsmaar in omvang groeiende Oranjelegioen achtervolgt de Limburger naar steeds meer circuits in met name Europa, maar het echte feestje wordt toch echt in Zandvoort zelf gehouden, waar de kaartjes om de wereldkampioen aan het werk te zien nauwelijks aan te slepen zijn. Verstappen zelf zal zich voor een groot deel ook proberen af te sluiten van de Maxmania waardoor hij tijdens het raceweekend wordt omringd, maar voor de vele fans valt het te hopen dat de Red Bull Racing-coureur een bijdrage kan leveren aan een ervaring om nooit te vergeten.

2. Wordt Verstappen zijn eigen troonopvolger in Zandvoort?

Sinds de terugkeer van de Grand Prix van Nederland zijn er twee edities verreden, met tweemaal dezelfde racewinnaar: Max Verstappen. De thuiscoureur pakte beide keren ook de poleposition, en voerde in 122 van de 144 ronden het veld aan. In 2021 hield hij titelconcurrent Lewis Hamilton achter zich, waarmee hij de leiding in het kampioenschap heroverde van de Brit. Met twee polepositions en twee overwinningen klinkt het eenvoudig, maar de polepositions werden binnengehaald met verschillen van respectievelijk slechts 0,038 en 0,021 seconden. Ook in de beide races was het verschil klein: in 2021 volgde Hamilton Verstappen op de voet totdat hij laat stopte voor de snelste raceronde, en in 2022 zat George Russell slechts vier seconden achter Verstappen.

Verstappen won dit seizoen al tien van de twaalf Grands Prix, en waar de dertien Red Bull-zeges op rij het team al een record opleverden, kan datzelfde nog niet gezegd worden van Verstappen. De Nederlander jaagt in eigen land op zijn negende overwinning op rij, en heeft daarmee een kans om het record van Red Bull-voorganger Sebastian Vettel te evenaren. Het moge duidelijk zijn dat Verstappen de favoriet is: van de laatste 23 Grands Prix won Verstappen er maar liefst negentien, terwijl teamgenoot Sergio Pérez (driemaal) en Russell (in Brazilië) de laatste vier zeges wisten op te rapen.

3. Wat doet het weer?

Sinds de start van het Europese Formule 1-seizoen is geen enkel raceweekend in zijn geheel droog verlopen. In Emilia-Romagna kwam het hele weekend te vervallen, waarna de slotfase van de Grand Prix van Monaco op een nat circuit werd verreden. In Spanje regende het vooral in de derde vrije training, Canada voorzag de coureurs van een natte kwalificatie, Oostenrijk leverde een natte sprintrace op, en in Groot-Brittannië, Hongarije, en België regende het ook, al bleef het tijdens die Grands Prix op de zondagen wél droog.

Dit weekend kan het qua weer nog alle kanten op. Volgens WeerOnline is de neerslagkans op elk van de drie weekenddagen zo'n 65 tot 75 procent, waarbij de verwachting is dat er op vrijdag zo'n vijf millimeter aan regen kan vallen. Die hoeveelheden liggen op de zaterdag en de zondag met zo'n drie millimeter per dag lager, maar er is dus voldoende kans dat het weer ergens tijdens het weekend een sleutelrol gaat vertolken. Dit soort weersomstandigheden kan een vermakelijke spektakel opleveren. Voor degenen die alvast in de juiste stemming willen komen, is de legendarische A1GP-race uit 2006 altijd een aanrader om in zijn geheel terug te kijken.

4. Hoe sterk zijn McLaren en Pérez ditmaal?

Achter de dominantie Verstappen is het de laatste maanden haast niet te voorspellen wie de resterende podiumplekken pakken. In juli zette McLaren een grote stap, en eindigde Lando Norris tweemaal als tweede, terwijl teamgenoot Oscar Piastri diezelfde eindpositie veiligstelde in het Belgische sprintspektakel. De Britse renstal koos in de Ardennen echter voor te veel neerwaartse druk, waardoor de score op zondag beperkt bleef. McLaren toonde daarmee aan dat het niet meer gewend is aan de strijd aan de top, waarin alle details moeten kloppen.

De MCL60 wordt echter nog voorzien van het laatste deel aan upgrades, en dus is het reëel om te verwachten dat ze weer meestrijden voor de podiumplekken. Mercedes deed het vorig jaar echter ook goed in Zandvoort, en de vorm van Ferrari is haast nog moeilijker te voorspellen dan die van de andere teams. McLaren kan met een goede score echter de jacht openen op Aston Martin en Ferrari in het constructeurskampioenschap, dus het wordt een belangrijk weekend voor het team.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Onder de loep | Blijft Verstappen de koning van Zandvoort terwijl hij zijn recordjacht voortzet?
Kan Norris Verstappen het vuur aan de schenen leggen (Bron: ProShots).

Daarnaast zal er ook weer gekeken worden naar de onder druk staande Pérez, die vlak voor de zomerstop eindelijk weer wat beter ging presteren, maar vorig jaar nog crashte in Q3 in Nederland. In 2021 ging het ook niet bepaald goed, met een Q1-exit en een start vanuit de pitstraat als gevolg. Als Pérez ook nu weer niet op het podium kan eindigen, dan kan de voorsprong van Verstappen opnieuw flink gaan oplopen.

5. Laatste keer Formule 2 op Zandvoort

De meeste Europese Formule 1-weekenden hebben met de Formule 2 én de Formule 3 een uitgebreid voorprogramma. De Formule 3 komt dit jaar echter niet in actie in Nederland, en volgend jaar geldt helaas hetzelfde voor de talenten uit het voornaamste voorportaal van de koningsklasse van de Formule 1. De reden hiervoor is simpel, maar het probleem is ook onoplosbaar: een gebrek aan ruimte. De paddock voor de opstapklassen was buiten het circuit zelf, en dus moest een van de ingangen gesloten worden voor toeschouwers om de auto's richting het circuit te laten rijden.

Eén van de beide opstapklassen laten rijden is wél mogelijk, zoals ook dit jaar het geval is met alleen de Formule 2, maar om kosten te besparen willen de F2 en F3 vanaf volgend jaar dezelfde circuits bezoeken. Dat het circuit in Zandvoort midden in een natuurpark ligt, in combinatie met de eindeloze strijd met natuurorganisaties, maakt het heel ingewikkeld om extra ruimte te creëren, zowel voor toeschouwers als voor een uitgebreide paddock. Thuisrijder Richard Verschoor zal dit weekend dus zijn kans moeten pakken voor de vele supporters. In Oostenrijk ging hem dat met een zege voor de oranjetribunes in ieder geval al uitstekend af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws