Onder de loep | Na regen komt... nog meer regen op gunstige baan voor Pérez Formule 1
Formule 1

Onder de loep | Na regen komt... nog meer regen op gunstige baan voor Pérez

Onder de loep | Na regen komt... nog meer regen op gunstige baan voor Pérez

Het wachten op de volgende Formule 1-race na Miami duurde afgelopen week plotseling langer doordat de Grand Prix van Emilia Romagna werd geannuleerd. Zodoende is het tijd om opnieuw een stratencircuit aan te doen en niet zomaar eentje: het is tijd voor de Grand Prix van Monaco. In Onder de loep belicht F1Maximaal de vijf meest belangrijke verhaallijnen richting de aankomende race.

1. Het drama van Imola

Dat er noodweer op komst was, zag iedereen aankomen. Dat het zulke verregaande gevolgen zou hebben, kon echter maar door weinig mensen juist worden voorspeld. Duizenden mensen dakloos, meerdere doden en - eigenlijk veel minder belangrijk - een geannuleerde Formule 1-race. De Grand Prix van Emilia Romagna moest de aftrap van het Europese seizoen zijn, maar dat viel compleet in het water.

Wegen richting het Autodromo Enzo e Dino Ferrari waren onbegaanbaar en zelfs de paddock van de supportklassen raakte overstroomd. Heel gek was het dan ook niet dat de race niet kon plaatsvinden, maar eeuwig zonde was het wel. De Formule 1 heeft in ieder geval goed gehandeld door snel de race te annuleren, waardoor de druk op de hulpdiensten niet werd verhoogd door het organiseren van een sportevenement in een rampgebied.

2. Krijgen we dan toch nog een F1-regenrace?

Nou, die kans is best aanwezig. Wie had gehoopt een regenrace in Imola mee te maken, krijgt deze misschien alsnog. Het enige verschil is dat het dan gebeurt in Monaco en niet in Italië. De weersvoorspelling voor het prinsendom voor komend weekend geeft namelijk één ding aan: de kans op neerslag is absoluut aanwezig. Taferelen zoals in Emilia Romagna gaan we echter niet krijgen.

Voor vrijdag wordt de kans op neerslag geschat op zo'n tachtig procent, zo valt te zien bij WeerOnline. Er zou dan 11,5 millimeter neerslag moeten vallen. Op zaterdag is de kans op regen eveneens tachtig procent en zou er 13,7 millimeter neerslag vallen. Voor zondag ziet het er iets beter uit met 75 procent kans op neerslag. De hoeveelheid neerslag die zou vallen, wordt geschat op 12,9 millimeter.

3. De perfecte kans voor Pérez om Verstappen bij te blijven

Dat we meteen doorgaan met de Grand Prix van Monaco, zal waarschijnlijk niet tot grote teleurstelling leiden bij Sergio Pérez. Het is immers opnieuw een race op een stratencircuit, de specialiteit van de Mexicaanse coureur. Vorig jaar won Pérez ook, zij het nadat Ferrari de strategie van Charles Leclerc compleet om zeep had geholpen door de thuisheld te laat naar binnen te roepen voor een bandenwissel.

Dit jaar zal Pérez opnieuw voor de overwinning gaan en met de oppermachtige RB19 moet dat toch wel goed te doen zijn. Wat vertrouwen geeft, is dat de 33-jarige dit seizoen al tweemaal - en als je de Sprint in Bakoe meeteelt driemaal - heeft gewonnen op stratencircuits. Desondanks heeft Verstappen drie Grands Prix gewonnen en staat hij 'gewoon' bovenaan met veertien punten voorsprong.

4. Mercedes stelt updates niet uit tot GP Spanje en komt met gewijzigde W14 naar Monte Carlo

Mercedes had de gewijzigde W14 maar wat graag mee willen nemen naar het Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Het was immers de meest geschikte baan om het langverwachte updatepakket mee te nemen. Monaco is dat niet, maar toch neemt het Duitse topteam het updatepakket mee. De renstal kan ook niet anders, want de updates zijn volgens een woordvoerder al toegepast.

Kortom: we kunnen spreken van een W14B voor de heren George Russell en Lewis Hamilton. Wat de updates precies zijn, moet nog duidelijk worden. Wat wel zo goed als zeker lijkt, is dat er wordt afgestapt van het sidepodloze concept. Deze uitvinding blijkt toch niet zo goed te werken als gehoopt en dus was verandering wel nodig. We gaan zien of het enig effect heeft in de straten van Monte Carlo.

5. Dubbelweekend Formule 2 én 3 in Imola

Ook de opstapklassen zijn weer paraat in Monaco. Ze hadden al in Imola allebei aanwezig moeten zijn, maar daar stroomde de paddock van de jeugdseries over. Het belooft in ieder geval een spannend weekend te worden, waarin Théo Pourchaire hoopt om zijn voorsprong in de F2 weer eens flink uit te breiden en Gabriel Bortoleto in de F3 richting de dertig punten voorsprong wil gaan op Grégoire Saucy.

In de Formule 2 zullen de ogen waarschijnlijk wel het meest gericht zijn op Oliver Bearman. De Britse protegé van Ferrari pakte tijdens het vorige weekend van de hoogste opstapklasse het maximum aantal punten met poleposition en spectaculaire zeges in zowel de sprint- als hoofdrace. Daarmee gaf de zeventienjarige Prema-coureur zijn titeldroom een enorme boost en staat hij nu vierde in het kampioenschap. Zijn achterstand op Pourchaire bedraagt door de annulering van Imola nog altijd 44 punten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws