Piastri is er vooral om te racen: 'Als mensen me niet leuk vinden, dan vinden ze me maar niet leuk' Formule 1
Formule 1

Piastri is er vooral om te racen: 'Als mensen me niet leuk vinden, dan vinden ze me maar niet leuk'

Piastri is er vooral om te racen: 'Als mensen me niet leuk vinden, dan vinden ze me maar niet leuk'

Oscar Piastri staat klaar om te starten aan zijn eerste race in zijn eerste seizoen in de Formule 1, en dat is ook precies wat hij wil gaan doen: racen. Na een bewogen jaar met onduidelijkheid over zijn toekomst en voor welk team hij zou uitkomen in 2023, zit hij nu op zijn plek bij McLaren. Bij The Race vertelt hij over zijn verwachtingen van het komende seizoen, wat hij heeft geleerd van 2022 en hoe hij zichzelf zal opstellen als coureur in de Formule 1.

Oscar Piastri staat op het punt om te starten aan zijn eerste echte seizoen in de Formule 1. Naast teamgenoot Lando Norris zal hij dit jaar uitkomen voor McLaren, dat hem tijdig heeft weggekaapt bij Alpine. Het was in 2022 een tijdje onduidelijk waar Piastri uiteindelijk voor zou gaan rijden. Het feit dat McLaren zo duidelijk maakte dat Piastri gezien werd als een toevoeging voor het team maakte de beslissing uiteindelijk makkelijk voor de Australiër, en hij tekende bij de Britse renstal.

Toch heeft Piastri veel kritiek naar zijn hoofd gekregen. Hij heeft tijdens deze periode een dikkere huid gekregen. Naast kritiek over de manier waarop het tussen hem en Alpine gegaan is, kreeg hij ook veel onaardige berichten van teleurgestelde fans van Daniel Ricciardo, die dit jaar vervangen is door Piastri.

Piastri: 'Mensen moeten zelf beslissen wat ze van me vinden'

Piastri is niet een persoon die snel en hard van zich afbijt, en heeft het vooral over zich heen laten komen en andere mensen het woord gegeven. Dit is hij ook van plan om te blijven doen in 2023. Hij vertelt dat hij vooral zijn resultaten in de McLaren-bolide wil laten spreken. 'In mijn ogen is dat de beste manier om mensen aan jouw kant te krijgen: door te winnen, of in ieder geval door alles te geven om te proberen te winnen, ook als het niet mogelijk is.'

De jonge Australiër wil afgelopen jaar loslaten en vooral focussen op zijn toekomst bij McLaren. 'Ik wil gewoon weer gaan racen, dat is waarom ik hier ben. En als mensen mij mogen, dan mogen ze me, en als ze me niet mogen, dan mogen ze me niet', zegt hij nuchter. 'Ik kan dat niet voor hen beslissen, maar ik ben wel gewoon mezelf.'

Piastri heeft ook tijdens zijn tussenjaar veel geleerd

Ondanks dat Piastri een jaar niet op de baan te vinden was, is zijn momentum in de racewereld nog niet gezakt. 'Ik heb niet echt de neiging om aan mensen te bewijzen dat ik hier thuis hoor', vertelt de 21-jarige. 'Het meest recente dat ik heb gedaan is het winnen van een kampioenschap, dat spreek boekdelen. Dat ik er dan een jaar tussenuit ben geweest hoeft niets te zeggen, ik heb zelfs nog veel dingen geleerd in de tussentijd.'

Het is volgens Piastri dus geen verloren jaar geweest, afgezien van het feit dat hij natuurlijk liever wel ergens had willen racen. 'Maar nu mag ik er weer voor gaan en mag ik zelfs een Formule 1-coureur zijn, dat is waar ik het meeste naar uitkijk.' De eerste race van het seizoen staat gepland op 5 maart in Bahrein, waar Piastri samen met teamgenoot Norris in de MCL60 zal gaan strijden voor de eerste punten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws