Piastri's debuutseizoen kan wedijveren met dat van Verstappen en Hamilton Formule 1
Formule 1

Piastri's debuutseizoen kan wedijveren met dat van Verstappen en Hamilton

Piastri's debuutseizoen kan wedijveren met dat van Verstappen en Hamilton

De opmars van McLaren vlak voor de zomerstop van het 2023-seizoen zorgde ervoor dat rookie Oscar Piastri opeens de mogelijkheid kreeg om punten te scoren en zelfs een aantal keren op het podium te belanden. Zijn succesvolle debuutjaar is al een aantal keren vergeleken met het debuutseizoen van Lewis Hamilton in 2007. Ook het debuutjaar van Max Verstappen wordt wel eens aangehaald in de context van Piastri. F1Maximaal duikt in de statistieken om te kijken hoe de Australiër het doet ten opzichte van de inmiddels meervoudig wereldkampioenen.

McLaren was aan het begin van het seizoen nergens te bekennen. De Grand Prix van Bahrein werd dramatisch afgesloten en het leek erop dat de Britse renstal niet snel in staat zou zijn om de topteams uit te kunnen dagen. Nadat er veel aan de auto werd gesleuteld in Woking maakte McLaren in het weekend van de Grand Prix van Groot-Brittannië een comeback en sindsdien scoren Piastri en Norris regelmatig punten en podiums. Inmiddels staat de Australiër negende in het kampioenschap met 87 punten.

Hamiltons debuutjaar legt de lat heel hoog voor rookies

De zevenvoudig wereldkampioen reed in 2007 zijn debuutjaar bij McLaren en kreeg daar Fernando Alonso als teamgenoot. Ondanks dat hij een zeer ervaren teamgenoot had, leek het hem allemaal redelijk makkelijk af te gaan. Tot nu toe heeft Hamilton het meest succesvolle debuutjaar ooit gehad, waarin hij negen keer achter elkaar op het podium stond, zes polepositions pakte, vier keer een zege boekte en 109 punten in totaal pakte. Hamilton werd dat jaar tweede in het kampioenschap, slechts één punt achter Kimi Raïkkönen, die dat jaar kampioen werd. Met zijn vier zeges in zijn debuutseizoen stond hij op gelijke hoogte met Jacques Villeneuve, die dat record als eerste op zijn naam wist te zetten.

Voor Max Verstappen was zijn debuutjaar een ander verhaal; hij reed zijn eerste volledige F1-seizoen in 2015 bij Toro Rosso (tegenwoordig AlphaTauri, red.), het zusterteam van Red Bull Racing. De Toro Rosso-bolide was niet in staat om races te winnen, maar Verstappen heeft wel een aantal keren punten kunnen scoren. Zijn eerste WK-punten wist hij in Maleisië te behalen, toen hij als zevende over de finish kwam. De Grand Prix van Maleisië was de tweede race op de kalender. De Nederlander was toen de jongste coureur ooit die een punt scoorde in de Formule 1. In Hongarije en in de Verenigde Staten imponeerde hij het meest met twee vierde plekken. Van de races die hij uitreed, scoorde hij in slechts twee Grands Prix geen punten. In totaal had hij 49 punten en werd hij twaalfde in het kampioenschap.

Hoe verhoudt Piastri's debuutjaar zich tot de debuutjaren van Verstappen en Hamilton? In de onderstaande tabel gaan we kijken naar het aantal punten, zeges, podiums, polepositions (sprintpoles en -zeges niet meegerekend, punten van sprintraces wel), DNFs en percentage van de races waarin er punten werden gescoord.

Coureur Lewis Hamilton* Max Verstappen Oscar Piastri**
Punten 109 49 87
Zeges 4 0 0
Podiums 12 0 2
Polepositions 6 0 0
DNFs 1 3
Percentage races met punten 94 52 43
Plek in klassement 2 12 9
Verschil met teamgenoot 0 +31 -108

* In het 2007-seizoen kregen de coureurs minder punten per positie dan in 2023

** Het 2023-seizoen is nog gaande en alle gegevens van Piastri kunnen nog veranderen

Het indrukwekkende aan het debuutjaar van Hamilton is dat hij in slechts één van de races geen punten wist te scoren, want daar viel hij uit. Vanaf de openingsrace van het 2007-seizoen stond hij negen keer achter elkaar op het podium. In 2007 was overigens ook de oude puntentelling nog van kracht. Toen kregen de coureurs minder punten per positie dan dat het nu het geval is. De eerste plek leverde tien punten op, en daarna telde het af tot één punt voor P8: 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1. De puntentelling veranderde vervolgens in 2010 naar 25 - 18 - 15 - 12 - 10 - 8 - 6 - 4 - 2 - 1, het systeem waaronder Verstappen dus zijn punten scoorde. Het enige wat er daarna veranderde was een punt voor de snelste ronde, dat vanaf 2019 inging.

Hoe vergelijkbaar zijn de debuutjaren echt?

Als er wordt gekeken naar de statistieken en er rekening gehouden wordt met het feit dat er in 2007 minder races waren, geen punten waren voor de snelste raceronde, geen sprintweekenden bestonden en het puntensysteem heel anders was, zijn de debuutjaren van de drie coureurs best moeilijk te vergelijken. In 2015 had Verstappen de mogelijkheid niet om extra punten te scoren door het goed te doen in een sprintrace. Die mogelijkheid had Piastri in 2023 wel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

verstappen norris piastri podium qatar
Piastri vierde zijn voorlopig laatste podium in Qatar 2023, waar hij ook de Sprint won. (Foto: McLaren F1 Media)

Daarbij moet ook genoemd worden dat het materiaal dat de rijders tot hun beschikking hadden ook erg verschilde. In 2007 had Hamilton een goede auto gekregen van McLaren waarmee hij ook in staat was om elke race punten te scoren en zijn tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen. Verstappen had in 2015 geen racewinnende auto, en in sommige races ook geen puntenscorende auto, maar wist zijn eigen succes te creëeren door het verschil te maken.

Verstappen en Hamilton hebben het allebei beter gedaan dan hun teamgenoten, al stonden Hamilton en Alonso op gelijke hoogte met 109 punten in het 2007-seizoen. Carlos Sainz, die in 2015 de teamgenoot was van Verstappen, pakte slechts 18 punten, waardoor de Nederlander er 31 meer had. Piastri staat echter vier plekken lager in het kampioenschap dan zijn teamgenoot Norris, die op P5 staat met 195 punten.

Piastri als de underdog?

Uit de tabel is wel op te maken dat Piastri het in verhouding goed doet. Als hij in de laatste twee raceweekenden nog punten scoort, dan kan hij zijn percentage van de races waarin hij punten scoorde richting de vijftig procent brengen. Aangezien McLaren hem in het begin van het seizoen geen puntenscorende auto kon bieden, is dat best wel knap, want het seizoen van McLaren begon voor hen pas echt in Silverstone. In dat opzicht heeft Piastri in elf races (tot aan Las Vegas) heel wat punten gescoord.

Op zeker zes circuits van de kalender had Piastri nog nooit gereden en toch wist hij er competitief te zijn. Qua consistentie lijkt hij Verstappen in de statistieken van zijn debuutjaar wel bij te kunnen houden. Net als de Nederlander lijkt hij in moeilijke races zijn eigen succes te creëeren, als is hij daarbij wel langzamer dan zijn teamgenoot. Hoe dan ook is Piastri's debuutjaar nog niet afgelopen. Om Hamiltons punten te overschrijden moet Piastri goed zijn best doen, dan moet hij nog 22 punten verzamelen, waarbij de Brit dus wel met een ander puntensysteem reed.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws