Prijzengeld vastgesteld: Las Vegas spekt de kas bij Red Bull en topverdiener Ferrari Formule 1
Formule 1

Prijzengeld vastgesteld: Las Vegas spekt de kas bij Red Bull en topverdiener Ferrari

Prijzengeld vastgesteld: Las Vegas spekt de kas bij Red Bull en topverdiener Ferrari

Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1, heeft de winstcijfers over 2023 bekendgemaakt, en daaruit wordt meteen duidelijk waarom er flink geïnvesteerd in een lap grond in Las Vegas: de inkomsten en daardoor ook de winsten zijn flink gestegen, en daar profiteren de teams zelf ook van.

Het weekend in Las Vegas stond in eerste instantie in het teken van de show, en toen de actie uiteindelijk op gang kwam, zorgde vooral een losse putdeksel voor veel oproer en een kapotte Ferrari. Teambaas Frédéric Vasseur was not amused toen het duidelijk werd dat de kosten van de schade niet vergoed werden, en Carlos Sainz als klap op de vuurpijl ook nog een gridstraf kreeg vanwege het wisselen van motorelementen. Het leidde tot een aanvaring in de persconferentie toen Toto Wolff een journalist, die kritiek had op de race in Las Vegas, flink de les las.

Formule 1 gokt met Las Vegas

Op basis van de cijfers wordt ook duidelijk waarom Wolff, van oorsprong een zakenman, zo positief over het evenement was. In het financiële rapport wordt Las Vegas meerdere keren genoemd voor de enorm financiële groei in het vierde kwartaal van 2023. Liberty Media gaf zo'n 500 miljoen dollar uit aan een lap grond, waarop een nieuw pitcomplex gebouwd werd, maar dat lijkt een goede investering te zijn geweest. De inkomsten in het laatste kwartaal stegen van 754 miljoen dollar in 2022, naar 1,23 miljard dollar in 2023.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Prijzengeld vastgesteld: Las Vegas spekt de kas bij Red Bull en topverdiener Ferrari
Het Las Vegas-weekend leverde de Formule 1 de jackpot op.

Daarmee was het laatste kwartaal ook goed voor de grootste stijging van de inkomsten op jaarbasis. Die stegen van 2,57 miljard dollar naar 3,22 miljard dollar, een stijging van 25 procent. Van de gestegen inkomsten kwam maar liefst 73 procent uit het laatste kwartaal. Daarbij kwam het overgrote deel uit sponsoring, verkoop van televisierechten, en toegangsgeld. Dankzij die hogere inkomsten stegen ook de winstcijfers, op jaarbasis met maar liefst 64 procent naar 392 miljoen dollar.

Teams profiteren mee, vooral Ferrari blij

Op basis van het Concorde Agreement wordt 1,215 miljard dollar uitgekeerd aan de tien teams, een stijging van vijf procent ten opzichte van het voorgaande jaar, en een gemiddelde van ruim 120 miljoen dollar per team. Per team wordt aan de hand van een verdeelsleutel bepaald welk bedrag wordt uitgekeerd. Daarbij spelen de prestaties een rol, maar ook hoelang een team al actief is in de Formule 1, en welke resultaten teams in het verleden behaald hebben.

Topverdiener is niet constructeurskampioen Red Bull Racing, maar Ferrari, omdat het Italiaanse team al vanaf 1950, bij de start van het wereldkampioenschap, van de partij is en daarom onder het huidige Concorde Agreement een bonus ontvangt. Die bonus zal bij het Concorde Agreement van 2026 een van de veelbesproken discussiepunten gaan vormen. Het percentage van het oudste Formule 1-team stijgt nu als de totale inkomsten stijgen.

Het legendarische merk ontvangt maar liefst 208 miljoen dollar, terwijl de werkgever van Max Verstappen 184 miljoen dollar mag bijschrijven, net wat meer dan de 179 miljoen dollar van Mercedes. De rest ontvangt beduidend minder, waarbij Alpine, Stake, en Haas de enige teams waren die minder kregen dan in 2022.

Team Inkomsten 2022 (miljoenen $) Inkomsten 2023 (miljoenen $)
Ferrari 200 208
Red Bull Racing 169 184
Mercedes 156 179
McLaren 112 117
Alpine 112 105
Aston Martin 82 101
Williams 80 97
Visa Cash App RB 73 80
Stake F1 92 74
Haas 78 70

Teams financieel gezond

Met een budgetplafond van 135 miljoen dollar in 2024 is het logisch dat de teams er financieel nu goed voor staan. Er zijn echter veel kosten die niet onder het budgetplafond vallen. Zo liet Mercedes in oktober nog weten dat de totale kosten over 2022 447 miljoen dollar waren. Daarmee worden zo'n veertig procent van de totale kosten gedekt door het prijzengeld. Het sponsorgeld ligt bij de meeste teams nog een stuk hoger dan het prijzengeld, waardoor alle teams nu financieel gezond zijn.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws