Red Bull gaat nieuwe windtunnel bouwen: Newey tegenstander van het project Formule 1
Formule 1

Red Bull gaat nieuwe windtunnel bouwen: Newey tegenstander van het project

Red Bull gaat nieuwe windtunnel bouwen: Newey tegenstander van het project

Red Bull Racing is van plan om een nieuwe windtunnel te bouwen. Hiermee is de Oostenrijkse renstal het derde team dat aan de slag gaat met een nieuwe windtunnel, nadat ook Aston Martin en McLaren hebben aangegeven een nieuw project te zijn gestart. Het komt enigszins als een verrassing dat deze teams voor een nieuwe windtunnel gaan, aangezien windtunnels niet meer gebruikt mogen worden vanaf 2030. Adrian Newey is dan ook geen voorstander van het project van Red Bull.

Auto, Motor und Sport meldt dat het team van Max Verstappen en Sergio Pérez haar zinnen heeft gezet op een nieuwe windtunnel. 'We zitten op het moment nog in de goedkeuringsfase', zegt Helmut Marko tegenover het Duitse medium. Het project moet binnen twee jaar afgerond zijn en de windtunnel komt te staan in de faciliteiten van Red Bull in Milton Keynes. Hierdoor zullen alle afdelingen onder één dak terecht komen. De productie, de motorafdeling en dus de windtunnel zullen allemaal in Engeland te vinden zijn.

Newey tegenstander nieuwe windtunnel

In 2030 stapt de Formule 1 volledig over op Computational Fluid Dynamics (Numerieke stromingsleer, red.). De teams zullen op deze manier de stroming van een gas of vloeistof bestuderen via het numeriek oplossen van de stromingsvergelijkingen. Newey is een groot voorstander van de methode. 'Ik zou alles limiteren tot CFD-ontwikkeling. Alleen hadden we daar niet genoeg stemmen voor, ondanks dat het duurzamer is. De gebruikelijke mensen waren tegen het idee.'

Newey vindt dat de windtunnel die Red Bull nu gebruikt nog steeds van goede kwaliteit is. 'Het duurt alleen te lang voor de windtunnel om op gang te komen. Dat kost ons gewoon kostbare tijd die we wel mogen spenderen in de windtunnel.' De kosten voor de nieuwe windtunnel zullen tussen de vijftig en 75 miljoen euro liggen. Het is een dure onderneming voor Red Bull, zeker gezien de budgetlimieten en het feit dat de windtunnel in 2030 niet meer gebruikt mag worden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws