Steiner over Verstappen: 'Je kan hem niet de schuld ervan geven dat hij te goed is' Formule 1
Formule 1

Steiner over Verstappen: 'Je kan hem niet de schuld ervan geven dat hij te goed is'

Steiner over Verstappen: 'Je kan hem niet de schuld ervan geven dat hij te goed is'

Haas-teambaas Günther Steiner heeft een lastig seizoen achter de rug, en heeft in een interview met Ziggo Sport-verslaggever Jack Plooij teruggeblikt op het seizoen van zijn team, en zijn mening gegeven over de dominantie van Max Verstappen in 2023, na een eindeloze reeks aan records.

Voor de tweede keer in drie jaar tijd eindigde Haas als hekkensluiter in het constructeurskampioenschap. In 2021 pakten Mick Schumacher en Nikita Mazepin helemaal geen punten, en hadden we de nodige schadegevallen, dus wat dat betreft is 2023 beter, maar verder viel er weinig positiefs te zeggen over 2023 door Steiner.

Seizoen gaat als een nachtkaars uit bij Haas

'Als je terugkijkt naar het seizoen, was het hoogtepunt eigenlijk toen we begonnen', beseft de Italiaan. 'Alles leek goed te gaan. Nico (Hülkenberg, red.) deed het goed, en alles leek op zijn plek te vallen.' Haas pakte in de eerste drie weekenden al zeven punten, maar vervolgens werden er nauwelijks nog punten gepakt. De grootste buit uit de rest van het seizoen was te danken aan een geweldige sprintdag van Hülkenberg in Oostenrijk, die met een zesde plek nog drie punten pakte.

Lange tijd hield Haas de negende plek in het kampioenschap vast, maar uiteindelijk droeg AlphaTauri het stokje als hekkensluiter nog over. 'Het dieptepunt was in het midden van het seizoen. Wij gingen niet achteruit, maar de andere teams zetten stappen vooruit, en wij deden het niet', beseft Steiner. 'Dat was wel het dieptepunt, dat algemene gevoel. We konden de banden niet in leven houden tijdens de race. De kwalificaties gingen nog wel oké, want zelfs in de laatste race kwalificeerden we ons nog als achtste.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hulkenberg verstappen canada
Nico Hülkenberg zorgde op de zaterdagen voor zeldzame lichtpuntjes bij Haas.

Voor Haas begint het een beetje een vast patroon te worden, want ook in 2022 was de start van het seizoen beduidend beter dan de tweede seizoenshelft. In 2023 begon het Amerikaanse team weer met valse hoop aan het seizoen. 'Aan het begin van het seizoen leek het een goed seizoen te worden, maar vijf maanden later dachten we dat het een shit-seizoen zou worden. We vonden gewoon geen snelheid in de auto. Toen we dat beseften, was het al te laat. Dat is onze fout, zo simpel is het. We beseften niet op tijd dat we er iets mis was.' Dat Haas ondanks de laatste plek wel twaalf punten pakte, troost Steiner niet bepaald. 'Ik ben niet blij. Met de tiende plek kan je niet blij zijn.'

Concurrentie moet harder werken om Verstappen bij te houden

Steiner wordt vervolgens ook gevraagd naar de Verstappen-dominantie, maar de teambaas ziet in dat hij grotere zorgen heeft dan zich druk maken over wie de races wel of niet wint. 'Wij hebben andere doelen, we willen weer terugkomen in het middenveld. Ons doel is niet om Max te verslaan. Dat zou onrealistisch zijn, en je kan beter realistisch blijven. Het is meer een algemene vraag of het wel goed is voor de sport dat iemand zo erg domineert', voegt de Zuid-Tiroler daaraan toe.

Wat Steiner betreft wordt er in ieder geval niet ingegrepen. 'De anderen moeten altijd beter worden. Je kan nooit de winnaar de schuld geven dat hij te goed is. Daar geloof ik heilig in: als iemand anders het beter doet dan jij het doet, verwijt hem dan niet dat hij zo goed is', aldus Steiner. 'Je moet Max niks tekortdoen, maar zorgen dat je zelf beter wordt. Er zijn veel teams met dezelfde kwaliteiten en dezelfde infrastructuur, en evenveel personeel als Red Bull. Wij horen uiteraard niet in dat lijstje thuis nu. Er zijn wel wat teams die hier ook toe in staat moeten zijn. Het is niet zo dat deze dominantie nu eindeloos zal aanhouden.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws