Ricciardo aast op promotie: 'Hij krijgt nu vijf miljoen, en na een promotie veertien miljoen' Formule 1
Formule 1

Ricciardo aast op promotie: 'Hij krijgt nu vijf miljoen, en na een promotie veertien miljoen'

Ricciardo aast op promotie: 'Hij krijgt nu vijf miljoen, en na een promotie veertien miljoen'

Bij het Race Café van Ziggo Sport is teruggeblikt op het 2023-seizoen in de Formule 1, waarbij Max Verstappen bijna alles won dat er te winnen viel. De Nederlander oversteeg alle verwachtingen, terwijl achter Verstappen om de restjes gevochten werd. Verder kwam de ongewijzigde coureursindeling voor 2024 aan bod, al denken de analisten dat de druk er bij Sergio Pérez meteen vanaf het begin van het seizoen vol op zal staan.

In 2016 sloot Verstappen bij Red Bull Racing aan, waar hij vijf jaar lang moest toezien hoe Mercedes en Lewis Hamilton jaar na jaar weer de hoofdprijzen ophaalden. In 2021 kwamen Red Bull en Mercedes op gelijke hoogte, waarna Red Bull het stokje in 2022 definitief overnam. Dat resulteerde dit jaar in het dominantste seizoen van een coureur in de historie van de sport, met tal van records.

Verstappen heerst van begin tot eind

Verstappen leverde aan het begin van het seizoen een voorspelling in waarbij hij zichzelf vijftien overwinningen toedichtte. Optimistisch, maar achteraf bekeken niet optimistisch genoeg. 'Jos heeft wel een aantal jaar geleden gezegd: wacht maar een keer tot hij een auto krijgt die zo dominant is als die van Lewis Hamilton, dan gaan we het allemaal nog wel even zien. Dat het zó uit zou pakken, had Jos ook niet gedacht', haalt Rob van Gameren aan.

Het is dan ook de vraag hoeveel kans de concurrentie in 2024 zal hebben, want zelfs met een auto die al maandenlang niet meer doorontwikkeld werd, won Verstappen de laatste zeven Grands Prix van het seizoen. 'Die Max-factor moet je niet onderschatten. Ze zijn vanaf dag één dominant geweest', stipt voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos aan, die denkt dat er een reële kans is dat Verstappen zelfs in 2024 met de 2023-auto wereldkampioen zou kunnen worden.

Russell stelt teleur in 2023

Een van de teamduels waar voor het seizoen reikhalzend naar werd uitgekeken, was de strijd tussen de beide Britten van Mercedes. In 2022 sloot George Russell aan bij het Duitse team, en liet hij Hamilton meteen achter zich in het kampioenschap. Uit de voorspellingen van de analisten bleek dan ook dat de winst in het onderlinge duel van Hamilton voor een aantal mannen aan de tafel als verrassing was gekomen. 'Ik had echt verwacht dat Russell Hamilton zou verslaan', geeft Jack Plooij toe. 'Lewis is toch beter dan ik denk. Hij blijft maar weer piepen, die Lewis', voegt hij eraan toe. Ook Van Gameren had Russell als winnaar van het duel voorspeld. 'De wens is de vader van de gedachte!'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

mercedes george russell baku 2023 lewis hamilton
George Russell moest dit jaar zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton.

Ricciardo aast op opslag bij Red Bull

Voor het eerst in de historie van de sport rijden alle coureurs in het nieuwe seizoen weer bij hetzelfde team als waar ze het voorgaande seizoen hebben afgesloten, al staat Sergio Pérez toch nog onder druk als teamgenoot van Verstappen. 'Dat gaat bij Red Bull nu ook anders zijn met Pérez. Als Pérez in de eerste paar races niet levert, zie ik daar echt wel een wijziging komen volgend jaar. Dan schuiven ze Daniel Ricciardo door, en komt Liam Lawson', voorspelt Doornbos.

Autosportjournalist Rick Winkelman weet meer details te delen over wat er mogelijk op het spel staat voor Ricciardo, die in 2018 zelf vertrok bij Red Bull. De 34-jarige coureur zou in zijn contract al enkele details hebben laten opnemen die van kracht worden bij een overstap naar het hoofdteam. 'Ricciardo wil dat graag. Nu krijgt hij vijf miljoen per jaar, en als hij naar Red Bull gaat, krijgt hij veertien miljoen', aldus Winkelman, die daarmee de woorden van journalist Joe Saward beaamt.

Plooij is echter minder overtuigd van de kansen van de Australiër. 'Ik zou ook niet gek opkijken als Yuki Tsunoda die kant opgaat, want die heeft het aan het einde van het seizoen supergoed gedaan.' AlphaTauri pakte in de laatste vijf weekenden nog twintig punten, waarbij Tsunoda veruit het beste scoorde met veertien punten verspreid over drie weekenden, terwijl Ricciardo alleen in Mexico, waar Tsunoda vanwege gridstraffen achteraan moest starten, zes punten pakte.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws