Stella geheimzinnig over waarom McLaren Red Bull uit kan dagen: 'Kwestie van verschillende dingen' Formule 1
Formule 1

Stella geheimzinnig over waarom McLaren Red Bull uit kan dagen: 'Kwestie van verschillende dingen'

Stella geheimzinnig over waarom McLaren Red Bull uit kan dagen: 'Kwestie van verschillende dingen'

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft het voor elkaar gekregen om zijn team in een positie te brengen waarin het de dominantie van Red Bull Racing uit kan dagen. De afgelopen paar raceweekenden gaat het McLaren goed af, en gezien de tegenvallende prestaties van Sergio Pérez, heeft de Britse renstal wellicht zelfs een kans op de constructeurstitel, aangezien ze elke race met twee coureurs punten pakt.

De renstal uit Woking zette vorig jaar rond de Grand Prix van Groot-Brittannië, dus rond deze tijd in 2023, haar opmars in, en dat wierp zijn vruchten af. Het team had de stijgende lijn te pakken, en hoe. Aan het begin van het vorige seizoen was McLaren nog net niet het laatste team, en opeens deden ze mee om de podiums. Dit jaar doen ze ook mee voor de zeges, dat is duidelijk. In Miami behaalde Lando Norris zijn allereerste overwinning, en stond hij ook in Imola, Monaco en in Canada op het podium. In Spanje mag hij vanaf poleposition de race aanvangen, en zal hij ongetwijfeld alles uit de kast halen om Max Verstappen achter zich te houden.

De progressie van de Britse renstal is niet alleen te danken aan goede updates en teamwork, maar ook door de man aan het roer van de papaya's. 'Als teambaas moet ik faciliteren, en het is oprecht, niet als een slogan, alleen maar teamwork', zegt Stella in gesprek met The Guardian. 'Waar teamwork een duidelijke richting heeft waar het team naartoe gaat en iedereen het gevoel heeft dat ze willen bijdragen aan het succes omdat ze het gevoel hebben dat ze en belangrijke rol dragen', gaat de Italiaan verder. 'Ik wil eigenlijk niet eens opvallen, omdat het om het team gaat. Ik ben een facilitator', zegt Stella, die alle lof voor het succes dus absoluut niet alleen wil ontvangen.

Stella licht tipje van de sluier op

De opmars van McLaren kwam vorig jaar voor de kijker en voor de andere teams wellicht opeens uit de lucht vallen, maar Stella weet hoe hard er achter de schermen is gewerkt om dichter bij Red Bull te komen en om de Oostenrijkse renstal dit jaar uit te kunnen dagen. Hij doet er echter nog een beetje geheimzinnig over. 'We hebben geen injectie van expertise van buitenaf gehad, en het traject veranderde zodra we begonnen met, zoals we intern zeggen: het talent te ontketenen. Leiderschap is daarbij een fundamentele factor', verklaart de Italiaan. 'Zelden is het probleem het team, het begint bij het leiderschap. We moesten het leiderschap in de meest effectieve toestand brengen', gaat Stella verder.

Het team en Stella willen niet precies in detail treden wat dit echt inhield. Ze beschouwen het als een vitaal onderdeel van hun recente succes, gelijkwaardig aan een game-changing aerodynamisch stuk waar ze net zo weinig over willen delen als met hun rivalen, aldus The Guardian. De ommekeer van McLaren heeft echter in een korte tijd plaatsgevonden. Stella erkent dat het werk dat was gedaan voordat hij teambaas werd, maar noemt ook de veranderingen in de ontwikkelingssnelheid van de auto, wat snel verbeterde toen de juiste mensen op de juiste plekken werden gezet.

Barcelona de echte test 

'Je moet de mensen waarmee je praat helpen om te bepalen of de elementen die ze op tafel leggen de belangrijkste zijn', gaat Stella verder. 'Het is een geleidelijk proces, en een kwestie van visie en intuïtie, een kwestie van precisie en competentie.' De Grand Prix van Spanje zal een echte test zijn hoe ver ze die precisie en competentie hebben gebracht. Als ze dicht bij de Red Bulls zitten in Barcelona, zal dat vanzelfsprekend ook voor de rest van het seizoen positief zijn. Norris zal zijn best moeten doen om Verstappen achter zich te houden, die op slechts twee honderdsten van Norris kwalificeerde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws