Surer erkent Red Bull-dominantie, maar: 'Het veld zit dichter bij elkaar dan vroeger' Formule 1
Formule 1

Surer erkent Red Bull-dominantie, maar: 'Het veld zit dichter bij elkaar dan vroeger'

Surer erkent Red Bull-dominantie, maar: 'Het veld zit dichter bij elkaar dan vroeger'

De dominantie van Red Bull Racing en Max Verstappen dit seizoen is indrukwekkend. En dat ziet ook voormalig Formule 1-coureur Marc Surer. In een interview op het YouTube-kanaal van Formel1.de analyseert hij de progressie van Max Verstappen, vergelijkt hij de dominante periodes uit het verleden met die van Red Bull en doet hij uit de doeken wie hem het meest heeft verrast tijdens de eerste seizoenshelft.

Echt spannend is het niet dit jaar en dat kwam voor Surer toch wel enigszins als een verrassing. 'Voordat het seizoen van start ging, had ik niet verwacht dat het verschil tussen Red Bull en de rest zo groot zou zijn', stak de Formule 1-expert van wal. 'De regels zijn grotendeels hetzelfde gebleven, afgezien van een kleine wijziging aan de sidepods en de vloer. Maar normaal gezien kopiëren andere teams dat.' En dan is er natuurlijk nog het fenomeen Verstappen. 'Max heeft een bepaalde zelfzekerheid gevonden. Hij is gewoon oppermachtig.' De prestatie van Red Bull gaat Surer allerminst onopgemerkt voorbij, maar toch wijdt hij het succes van de Nederlander niet enkel aan de snelheid van zijn bolide. 'Ja, hij zit in de beste wagen, maar Sergio Pérez ook. En hij presteert niet op hetzelfde niveau', stelt de Zwitser duidelijk.

Daarnaast ziet Surer ook dat Verstappen zich heeft ontwikkeld als coureur. 'Toen hij zijn debuut maakte voor Torro Rosso was hij wat onstuimig, maar ook al erg snel. Tegenwoordig is Max nog sneller geworden en maakt hij geen fouten meer.' De 71-jarige Zwitser zag hoe Verstappen zich in 2020 en 2021 nog liet betrappen op foutjes als gevolg van ongeduldigheid, maar dat is anno 2023 volledig verdwenen. 'Max heeft geleerd van dat seizoen. Hij beseft nu dat hij in de beste auto zit en dat hij niet per se deze ronde er voorbij moet. Hij weet dat hij nog een rondje langer kan wachten.'

Geen reden tot paniek

Ondanks de dominantie van de Oostenrijkse renstal, geeft Surer aan dat dit fenomeen door de jaren heen veelvuldig is voorgekomen. Zo verwijst hij onder meer naar de hegemonie van Ayrton Senna en Alain Prost bij McLaren eind jaren tachtig. 'Ik weet nog goed dat er toen ook nauwelijks iemand in hun buurt kwam', illustreert de 71-jarige. 'En ook het tijdperk Schumacher bij Ferrari was ongelooflijk dominant.' Toen hij de vraag kreeg of Red Bull dominanter is dan de teams in het verleden, was het antwoord van de Zwitser duidelijk: 'Volgens mij is het tegenovergesteld waar. Het veld zit vandaag de dag veel dichter bij elkaar dan vroeger.'

De verrassingen van de eerste seizoenhelft

Surer is duidelijk onder de indruk van Verstappen en Red Bull, maar toch was het niet de regerende wereldkampioen die hem het meeste kon bekoren. Als grootste verrassing wijst Surer naar Fernando Alonso. 'Hij is de oudste, maar lijkt de jongste. Hij wilt nog steeds voor het wereldkampioenschap strijden. Zijn motivatie is onwaarschijnlijk, zeker voor zijn leeftijd. Daarnaast is het contrast met zijn teamgenoot Lance Stroll o zo groot', vertelt de Zwitser. Surer kijkt ook verder dan podiums en successen in zijn analyse. Volgens hem heeft Nico Hülkenberg tijdens de eerste seizoenshelft duidelijk laten zien hoe getalenteerd hij wel niet is. 'Ten eerste, start hij vaak ver voor zijn teamgenoot Kevin Magnussen. Wat Hülkenberg in één rondje uit die Haas kan halen, is indrukwekkend.' En eigenlijk herkent hij zich ook wel een beetje in de Duitser. 'Ik zie veel gelijkenissen tussen ons', lachte hij. 'Tijdens mijn carrière viel ik ook altijd buiten de top drie. Het is triest, maar zo is het', sloot hij af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws