Update III | Red Bull geeft officiële verklaring af na dubbele DNF Bahrein Formule 1
Formule 1

Update III | Red Bull geeft officiële verklaring af na dubbele DNF Bahrein

Update III | Red Bull geeft officiële verklaring af na dubbele DNF Bahrein

Helmut Marko vertelt dat de problemen die ervoor hebben gezorgd dat Max Verstappen én Sergio Pérez uitvielen tijdens de Grand Prix van Bahrein hetzelfde zijn. In de slotfase viel het rijdersduo van Red Bull Racing uit, nadat ze op koers lagen voor respectievelijk een tweede en vierde plaats.

'De mankementen van Verstappen en Pérez lijken hetzelfde te zijn', citeert Motorsport-Total.com Marko bij ORF. 'Bij Max hadden we een probleem met de stuurbekrachtiging. Hij kon nauwelijks sturen.' Dat was alleen niet de grootste boosdoener: 'Uiteindelijk is het ergens in de brandstoftoevoer in beide auto's mislukt. Dat is ook de reden waarom Pérez spinde, omdat hij geen vermogen had in de bocht.'

Eén ding staat in ieder geval wel vast: 'Dit heeft niets te maken met de aandrijvingen. Het is iets in de benzinevoorraad.' Marko vindt het dan ook zwaar zonde dat beide RB18's de finishvlag niet zagen op het Bahrain International Circuit: 'Het is meer dan ongemakkelijk om na zulke goede testdagen met beide auto's met hetzelfde probleem uit te vallen.'

Marko zag Red Bull het afleggen tegen Ferrari

Marko betwijfelt daarnaast of Verstappen kans maakte op de overwinning. De snelheid zat er simpelweg ook gewoon niet in volgens de adviseur van Red Bull: 'We waren ook te traag. In sector 2 hadden we geen kans. We waren niet optimaal gepositioneerd qua strategie.' Zo is de Oostenrijker van mening dat de undercuts van Verstappen op racewinnaar Charles Leclerc toch niet zo goed uitpakten als gehoopt.

Nu is het zaak om te kijken wat precies de oorzaak was achter de dubbele uitvalbeurt van Red Bull. Marko benadrukt nog maar eens dat de stuurproblemen die Verstappen had niet hadden kunnen zorgen voor een uitvalbeurt: 'Dat dacht Max, maar er was gewoon niet genoeg brandstof. Dat moeten we eerst onderzoeken. Over een uur of zo hebben we de feiten.'

Update 20.25u (23/3) | Marko onthult oorzaak DNFs Verstappen en Pérez in slotfase GP Bahrein

Helmut Marko heeft onthuld hoe het kon dat beide Red Bulls in de slotfase van de Grand Prix van Bahrein uitvielen. Op het oog leek het eerst te gaan om motorproblemen en later bleek al dat het te maken zou hebben met de brandstoftoevoer in beide bolides. Het gaat volgens Marko in ieder geval niet om een tekort aan brandstof, dat gerucht kan dus ook meteen de prullenbak in.

De Red Bull Racing-adviseur legt het uit aan F1-insider. 'Om het simpel uit te leggen: een vacuüm in het brandstoftoevoersysteem zorgde ervoor dat de motor zonder brandstof kwam te zitten.' Ook vertelt hij dat het verhaal over dat Red Bull zou hebben geblunderd met de brandstofhoeveelheid klinkklare onzin is. 'Zonder dat ik exacte cijfers zal geven: beide auto's hadden nog genoeg brandstof in hun tank zitten.'

Update II 13.25u (24/03) | Red Bull zegt probleem met benzinesysteem te hebben opgelost

Op woensdagavond onthulde Helmut Marko al dat het probleem achter de uitvalbeurten niet lag aan de standaardonderdelen van de FIA. Ook vertelde hij dat het verhaal over dat Red Bull zou hebben geblunderd met de brandstofhoeveelheid klinkklare onzin was. Marko gaf aan dat het vacuüm in het brandstoftoevoersysteem ervoor zorgde dat de motor zonder brandstof kwam te zitten. Het team zelf wil niet inhoudelijk reageren, maar Red Bull geeft wel aan dat het probleem verholpen moet zijn.

Update III 09.55u (25/03) | Red Bull geeft officiële verklaring af voor dubbele DNF Bahrein

Red Bull Racing heeft een officiële verklaring gegeven voor de dubbele uitvalbeurt die het team ervoer in Bahrein. Max Verstappen was voor de Oostenrijkse renstal lang op weg naar een podiumplaats, maar moest in de slotfase de handdoek in de ring gooien toen zijn Red Bull RB18 ermee stopte. Het team heeft uitgelegd wat er misging.

BBC-journalist Andrew Benson citeert in een tweet het team van Verstappen: 'Beide auto's verloren brandstofdruk. Er was een juiste hoeveelheid brandstof aanwezig bij beide auto's, maar vanwege een vacuüm kon er geen brandstof meer richting de motor gepompt worden', aldus berichtgeving van Red Bull, dat daarmee de schuld van zich af lijkt te schuiven.

Meteen wordt opgemerkt dat het probleem in Saoedi-Arabië in principe niet meer op zal treden. 'We hebben de nodige stappen ondernomen om dit probleem in de toekomst te voorkomen. We verwachten geen problemen dit weekend', zo sluit Red Bull de verklaring rondom de dubbele DNF af. Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez lijken zich dus geen zorgen te hoeven maken over de tweede Grand Prix van 2022.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws