Update | McLaren komt met statement: 'Het nieuws van overname klopt niet' Formule 1
Formule 1

Update | McLaren komt met statement: 'Het nieuws van overname klopt niet'

Update | McLaren komt met statement: 'Het nieuws van overname klopt niet'

Er is een mogelijke overname voor McLaren op komst. Het Brits autobedrijf zou vermoedelijk overgenomen kunnen worden door zowel BMW als Audi. BMW richt zich op McLaren Automotive, de tak van McLaren die de auto's produceert. Audi heeft het voorzien op zowel de supercar-business als het Formule 1-team van McLaren.

Het is niet voor het eerst dat de naam Audi rondspookt rond de Formule 1, zo meldt Carmagazine. Porsche en Audi, beide onderdeel van Volkswagen Group, willen al langer meedoen met de Formule 1. McLaren is kwetsbaar voor een overname. Het bedrijf is zwaar geraakt door de coronapandemie en leed in 2020 een verlies van 222,9 miljoen pond. Er moesten 1200 werknemers ontslagen worden. Hoewel de situatie in 2021 iets is gestabiliseerd, is een overname nog steeds mogelijk.

Volkswagen-Group tegen Mercedes en Ferrari

Audi is aan het bieden op de Formule 1-eenheid van McLaren, die ongeveer één miljard waard zou zijn. Audi zou graag, net als Porsche, in 2026 willen instappen. De reglementen voor het seizoen 2026 worden binnenkort officieel aangekondigd. Daarna zal Volkswagen-Group officieel een aanvraag doen om intrede te doen bij de Formule 1.

Audi en Porsche zullen dan gaan fuseren met bestaande teams. Zo is er een mogelijkheid dat Audi samen gaat werken met McLaren, waardoor er een team Audi/McLaren ontstaat. Ook Porsche wilt zijn intrede doen en samen werken met Red Bull. Er wordt gesuggereerd dat de teams dan samen zullen werken om te strijden tegen Mercedes en Ferrari in het nieuwe tijdperk van duurzame brandstoffen.

Update 11:55 (15/11) | Audi neemt McLaren over en verzekert plek in Formule 1

McLaren is overgenomen door Audi, waarmee een Formule 1-plek is verzekerd, zo meldt Autocar. De Duitse autofabrikant heeft volledige controle over het Britse autobedrijf. Paul Welsh, voorzitter van McLaren, nam het bod van Audi mee naar de raad van bestuur. Na verdere onderhandelingen lijkt de deal nu toch rond.

De raad van bestuur van McLaren, de meerderheid is in handen van de Mumtalakat Holding Company uit Bahrein, wees het eerst bod af. Ze eisten een verdubbeling van Audi waarna beide partijen vervolgens om de tafel zaten om de deal af te sluiten. De verandering van eigenaar moet ervoor zorgen dat McLaren verzekerd is van een plek in de Formule 1. Het Britse bedrijf was financieel getroffen door de coronapandemie.

Volkswagen-Group doet intrede

Voor de Formule 1 betekent dit nu dat Volkswagen-Group, die eigenaar is van Audi, officieel zijn intrede heeft gedaan. Dit betekent dat het deel kan gaan nemen aan de Grands Prix. De overname van Audi betekent niet dat Porsche, ook onderdeel van Volkswagen-Group, niet meer mee kan doen met de Formule 1. Hoogstwaarschijnlijk zal Porsche zich via Red Bull Racing als partnerfabrikant voor de motor willen vestigen in de Formule 1.

Update 13:45 (15/11) | McLaren komt met statement: 'Het nieuws klopt niet'

McLaren heeft maandagmiddag gereageerd op de geruchten van onder meer Car Magazine en Autocar over een beweerde overname van het automerk en het Formule 1-team. Volgens McLaren kunnen de geruchten de prullenbak in en is er niets van de verhalen in de media waar.

'McLaren Group is op de hoogte van de nieuwsberichten die circuleren over een mogelijke overname', schrijft men. 'De geruchten zijn inaccuraat en het nieuws klopt niet.'

'McLarens strategie is altijd geweest om naar samenwerkingen te zoeken met relevante partners en leveranciers. Daar horen ook automerken bij. Echter verandert dat niets aan het eigenaarschap van McLaren Group', aldus de organisatie uit Woking.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws