Update | 'Spa dicht bij eenjarige contractverlenging, race voor zomerstop' Formule 1
Formule 1

Update | 'Spa dicht bij eenjarige contractverlenging, race voor zomerstop'

Update | 'Spa dicht bij eenjarige contractverlenging, race voor zomerstop'

De Grand Prix van België kan volgend jaar 'gewoon' nog op de kalender staan. Dat laat Stefano Domenicali, CEO van de Formule 1, weten in gesprek met onder meer Motorsport.com. Het Circuit de Spa-Francorchamps heeft een aflopend contract en moet mogelijk plaatsmaken voor terugkerende en nieuwe evenementen, maar Domenicali zegt nog volop in onderhandeling te zijn met België.

Spa telt op dit moment wel min of meer als eerste reserve wanneer andere locaties niet in staat zijn om in 2023 op de kalender te staan. De Grands Prix van China en Zuid-Afrika willen allebei terugkeren, terwijl Las Vegas sowieso op de kalender zal staan volgend seizoen. Zuid-Afrika lijkt echter pas vanaf 2024 op de kalender te staan, wat de deur op een kier zet voor België. Het zal ook meehelpen dat Frankrijk niet meer op de kalender zal staan vanaf 2023.

Domenicali benadrukt wel dat de balans van de kalender belangrijk is. Zo is het het doel om een derde van de races in Europa te verrijden, een derde in het verre Oosten en het laatste deel verdeeld over Amerika en het Midden-Oosten. De financiële aspecten zijn daarnaast ook van belang. 'Maar we hebben altijd gezegd dat de traditionele races, de races waarvan we weten dat ze het geld niet kunnen brengen dat de anderen brengen, al ons respect krijgen.'

België zal gerespecteerd worden, zegt Domenicali. 'Niet alleen dit jaar, maar ook in de toekomst. Met België zijn de onderhandelingen nog volop gaande.' De Italiaanse topman denkt echter wel dat een keertje geen Spa op de kalender geen probleem is. Immers: dit is al vaker voorgekomen. 'En toen kwamen ze ook terug. Soms ben je kort van memorie. Het is een geweldige plek, geen twijfel over mogelijk. En daarom discussiëren we.'

Andretti 'meest uitgesproken' over F1-deelname

Waar op de kalender nieuwe toevoegingen aanstaande zijn, is dit ook het geval bij de teams. Porsche en Audi zullen zo goed als zeker vanaf 2026 deelnemen aan de Formule 1 en er is ook nog interesse van andere merken. Waaronder Andretti Autosport, dat volgens Domenicali het meest uitgesproken is over de interesse. De F1-CEO wil dan ook naar alle partijen luisteren en niet alleen degene die het luidst is', vertelt hij tegen Motorsport Week.

'Dus de evaluatie is niet alleen met Andretti, maar de evaluatie is met anderen die de stilte respecteren en proberen productiever te zijn door te bewijzen wie ze zijn en het protocol te respecteren dat we hebben ingevoerd', legt Domenicali uit. Hij vreest niet dat een merk als Andretti de waarde van de sport naar beneden brengt. 'Het gaat om een protocol waaraan moet worden voldaan en iedereen – Andretti inbegrepen – volgt dat.'

Minder trainingstijd, meer mogelijkheden op punten

Domenicali gaat ten slotte bij RaceFans in op het verminderen van het aantal vrije trainingen om zo meer ruimte te bieden aan mogelijkheden op punten. De voormalig teambaas van Ferrari denkt er zelfs aan om van drie trainingen naar slechts één te gaan, om zo op iedere dag van een raceweekend sessies te creëren waarin het ergens om draait. Dit zou vooral goed zijn voor de fans, denkt Domenicali.

'Ik bedoel, vrije training is erg interessant voor de ingenieurs of de coureurs. Maar uiteindelijk moet je in de sport ergens voor vechten', vertelt de Italiaan. 'Er zijn al beperkingen op de kalender om buiten het raceweekend vrij te oefenen. Dus ik zal heel agressief zijn om vrijdagochtend één vrije training te hebben en dan elke keer dat we de baan op gaan, iets hebben om de coureurs te belonen.' Wel moet de waarde van de hoofdrace op zondag hetzelfde blijven, aldus Domenicali.

Pak bijna twee keer je inzet terug als Verstappen de GP van België wint! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Update 22.00u (27/08) | 'Spa dicht bij eenjarige contractverlenging, race voor zomerstop'

De kans is groot dat de Formule 1 gewoon terug zal keren op Spa-Francorchamps, meldt RaceFans. Volgens enkele bronnen zal het Belgische circuit een eenjarige contractverlenging tekenen. De Grand Prix van Zuid-Afrika zal daardoor nog een jaar moeten wachten op een terugkeer op de kalender van de koningsklasse van de autosport. De Grand Prix van België zal in 2023 dan worden verreden voor de zomerstop in plaats van erna.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws