Verslag kwalificatie | Verstappen levert magie in Q3, Hamilton geëxecuteerd door Tsunoda Formule 1
Formule 1

Verslag kwalificatie | Verstappen levert magie in Q3, Hamilton geëxecuteerd door Tsunoda

Verslag kwalificatie | Verstappen levert magie in Q3, Hamilton geëxecuteerd door Tsunoda

Max Verstappen pakte de poleposition na een zinderde strijd om de snelste tijd met Carlos Sainz. De kwalificatie verliep niet vlekkeloos voor de Nederlander, maar Red Bull Racing wist het voor elkaar te krijgen om een goede auto te leveren voor Q3. Sainz sloot achter Verstappen aan op P2. Beide heren versloegen hun teamgenoten, met Pérez op P3 en Leclerc op P5.

Alexander Albon was de eerste auto op de baan toen de lampen op groen sprongen voor de kwalificatie van de Grand Prix van Australië 2024. De Britse Thai nam plaats in de auto van Logan Sargeant nadat hij zijn eigen bolide, inclusief chassis, had afgeschreven op vrijdag. De Williams-coureur was dan ook de eerste die een vliegende ronde neer ging zetten. Achter hem zat praktisch het hele veld, op de Mercedes-coureurs en de Visa Cash App RB-coureurs na. Ook Verstappen en Pérez waren vroeg in Q1 op de baan te vinden.

Verstappens eerste snelle ronde was goed voor een tijd van 1:17,478, maar de Nederlander was er absoluut niet tevreden over. Op de boordradio klaagde hij over onderstuur, maar hij was wel bijna twee tienden sneller dan de Mexicaan. Nadat de Red Bull-coureurs hun rondjes hadden geklokt was het aan de heren van Ferrari, en Sainz dook direct onder de tijd van Verstappen door. Leclerc was vervolgens nog wat sneller, al was het verschil slechts 45 duizendsten. Na Ferrari richtte de camera zich op George Russell die ook bezig was met een snelle ronde.

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen kwalificatie gpaustralie
Verstappen had een moeilijke Q1 waarbij de RB20 niet helemaal in het gareel liep. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

De coureur uit Kings Lynn kwam echter niet verder dan de dertiende tijd, terwijl Lewis Hamilton naar de vijfde tijd schoot. Hij wist zich tussen Red Bull en McLaren te nestelen. Norris hield het daarom nog niet voor gezien en ging nog een ronde doen. Verstappen was ook weer onderweg. De snelste tijd werd vervolgens doorgegeven tussen Fernando Alonso en Carlos Sainz, de Nederlander pakte een paarse sector, maar kon er geen P1 uitpersen. Hij ging vervolgens even naar binnen om aan de voorvleugel te laten sleutelen, waarna hij direct weer op pad ging. Het leverde hem een paarse eerste sector op, maar niet de eerste tijd. Hij miste 88 duizendsten op Sainz, de snelste man.

Tsunoda drukt Hamilton uit de top tien

Q1 maakte duidelijk dat de onderlinge verschillen niet groot zijn, en dus werd de kwalificatie spannender naarmate de tijd vorderde. Sainz, de man die in Q1 de voorlopige poleposition in handen had, ging als eerste beginnen aan zijn snelle run. Verstappen was ondertussen ook onderweg en pakte de paarse tweede sector af van de Spanjaard. Bij Red Bull leek het erop dat ze de afstellingen langzaam maar zeker voor elkaar kregen, de drievoudig wereldkampioen was namelijk meer dan twee tienden sneller dan Sainz.

Norris was vervolgens bezig met een snelle run en had heel even een paarse eerste sector in handen, maar die moest hij afstaan aan teamgenoot Piastri. De top drie werd op dat moment door drie coureurs van drie verschillende teams vertegenwoordigd, met Verstappen op P1, Piastri op P2 en Sainz op P3. De Ferrari-coureur was echter bezig met een snellere ronde en dook direct in de eerste sector een tiende onder de tijd van de Nederlander.

De Madrileen wist inderdaad de eerste tijd te pakken en liet Verstappen ongeveer twee tienden achter zich. De voorsprong op de tweede Red Bull-coureur was echter groter, namelijk meer dan vier tienden. Leclerc kwam ook niet aan de tijd van zijn teamgenoot, de Monegask pakte namelijk de derde tijd op iets minder dan vier tienden. In de laatste seconden van Q2 kon Hamilton ook niet imponeren, de zevenvoudig wereldkampioen bleef op P9 steken, met teamgenoot Russell een plekje daarvoor op P8. Tsunoda zorgde opnieuw voor een verrassing, de Japanner verbeterde en schoot naar P8. Daarmee drukte hij Hamilton uit de top tien.

Tekst gaat verder onder het X-bericht.

Verstappen verwijst Ferrari naar P2

De laatste sessie van de kwalificatie werd afgetrapt met een drukke baan waarop alle coureurs bezig waren om op te warmen. Sainz ging direct aanzetten en pakte vanzelfsprekend een paarse sector. Alonso en Russell zaten tegelijkertijd in een snelle ronde. Leclerc kon niet aan de tijd van zijn teamgenoot komen, maar Verstappend ook eronder. De Nederlander pakte twee paarse sectoren, maar kreeg tegenstand van Pérez, die een paarse middensector pakte.

Het regende paarse sectoren en snelle tijden, maar Verstappen stak er bovenuit met een ronde van 1:16.048. Daarmee was de Nederlander bijna drie tienden sneller dan Sainz, en het was ook een compleet ander beeld dan eerder tijdens de kwalificatie. Hoe dan ook waren er nog vier minuten te gaan en gezien de kleine verschillen was het nog niet zeker of de poleposition al bepaald was. De laatste snelle rondes leverden een strijd tussen Verstappen en Sainz, maar Verstappen was sneller. Het werd ongelooflijk spannend, maar de Nederlander pakte de poleposition.

Niets missen van Verstappen in 2024? Sluit dan een abonnement af bij Viaplay.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws