Verslag VT3 | Verstappen dominant met snelste tijd en lijkt op koers voor het kampioenschap Formule 1
Formule 1

Verslag VT3 | Verstappen dominant met snelste tijd en lijkt op koers voor het kampioenschap

Verslag VT3 | Verstappen dominant met snelste tijd en lijkt op koers voor het kampioenschap

Tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan wist Max Verstappen de snelste tijd neer te zetten. De coureur van Red Bull Racing reed een 1:30,671 waarmee de Oostenrijkse renstal klaar lijkt voor de kwalificatie van later op de zaterdag. Achter Verstappen pakte Carlos Sainz de tweede tijd met een achterstand van bijna drie tienden. Charles Leclerc maakt de top-drie van de derde training compleet.

Doordat het op vrijdag slecht weer was op Suzuka was de derde vrije training ineens de belangrijkste trainingssessie van het weekend. Daardoor stonden vrijwel alle coureurs aan het einde van de pitstraat toen de lampen op groen gingen. In de droge omstandigheden hoopten de teams eindelijk waardevolle data te kunnen verzamelen. Binnen twee minuten was dan ook iedereen onderweg om een flink aantal ronden te rijden.

Verstappen zet vroeg de toon

Aan het begin van de sessie werd het ook duidelijk dat de teams verschillende strategieën hanteerden in de derde sessie. Enkele coureurs stonden op de hards om het bovenste laagje van de band eraf te rijden, terwijl andere rijders op de mediums of de softs te vinden waren. De coureurs van Red Bull waren in de eerste vijf minuten te vinden op de softs. Verstappen wist direct de toon te zetten met een 1:32,050, waarmee hij 1,2 seconde sneller was dan zijn teamgenoot, die de tweede tijd voor zijn rekening nam.

Met de snelle ronden van Verstappen en Sergio Pérez was Red Bull het enige team te dat een zo snel mogelijke ronde wilde zien van haar coureurs in de beginfase. Andere coureurs op de softs reden lang door op hun rubber, terwijl de rijders van de Oostenrijkse renstal binnen het kwartier alweer binnen waren. De coureurs die op ander rubber naar buiten waren gereden, bleven natuurlijk ver boven de tijd van Verstappen in de openingsfase van de sessie.

Ferrari-coureurs duiken onder tijd Verstappen

Na iets minder dan een half uur kwamen enkele andere coureurs naar buiten op een nieuwe set zachte banden. Hiermee zetten de coureurs aan voor een kwalificatiesimulatie, terwijl Verstappen en Pérez juist weer buiten waren gekomen om een flink aantal ronden te rijden op hun gebruikte rode banden. Lewis Hamilton was de eerste coureur die de tijd van Verstappen wilde aanvallen, maar de coureur zat zelfs onder de tijd van Pérez. George Russell was sneller dan zijn teamgenoot, maar nog wel ruim negen tienden langzamer dan Verstappen.

Fernando Alonso en Esteban Ocon kwamen een stuk dichter bij de tijd van de Nederlander. De coureurs van Alpine reden op dat punt echter op de mediums. Alonso wist voor even de snelste tweede sector te rijden en kwam uiteindelijk maar een halve seconde te kort ten opzichte van de tijd van Verstappen. Ocon was een tiende langzamer dan de tijd van zijn teamgenoot.

In de natte omstandigheden had het team van Ferrari het moeilijk, maar op de droge baan kon de Italiaanse renstal laten zien wat het waard was. Sainz was de eerste man van Ferrari die een getimede ronde op de softs wist te klokken en daarmee was hij een klap sneller dan Verstappen. De Spanjaard zette een tijd neer van 1:30,965. Teamgenoot Leclerc kon de tijd van zijn teamgenoot niet aanvallen, aangezien hij ruim vier tienden langzamer was.

Verstappen heel snel op de mediums

Sommige rijders besloten nog even door te rijden op hun banden, terwijl andere coureurs juist weer de pits in doken. Alexander Albon was net naar buiten gereden om zijn getimede ronde op de softs neer te zetten. De Williams-bolide loopt goed op de rechte stukken en het circuit van Suzuka kent een aantal snelle punten. De Thaise coureur wist dan ook een knappe tijd neer te zetten waarmee hij sneller was dan beide Mercedessen.

Verstappen besloot om op de mediums naar buiten te gaan in het laatste kwartier van de trainingssessie. Op de band met de gele wang ging de coureur van Red Bull voor een snelle ronde en die was zeker niet slecht. De regerend wereldkampioen dook op de mediums onder de snelste tijd van Leclerc en hij was maar drie tienden langzamer dan Sainz.

De coureurs van Mercedes besloten het in de laatste tien minuten nog een keer te proberen op de softs. Russell liet een een flinke verbetering zien, maar de jonge Britse coureur wist niet onder de tijd van Leclerc te duiken. Hamilton leek de tijd van de Monegask wel te kunnen aanvallen en met de snelste eerste sector op zak was een nieuwe snelste tijd mogelijk. De zevenvoudig wereldkampioen kende echter een matige tweede en derde sector, waardoor hij zelfs langzamer was dan zijn teamgenoot.

Verstappen pakt snelste tijd

In de laatste fase van de derde vrije training gingen ook de Ferrari- en Red Bull-coureurs nog even zitten voor een kwalificatiesimulatie. Leclerc wist zijn tijd te verbeteren en het leek er ook even op dat hij de nieuwe snelste ronde kon pakken. In de laatste chicane ging het echter mis voor de meervoudig racewinnaar, aangezien hij te hard over de kerb stuiterde. Hierdoor kwam hij vijftien duizendsten te kort voor de snelste tijd. Sainz wist zijn tijd niet te verbeteren.

Verstappen was wel duidelijk snel onderweg. De Limburger wist al in de eerste sector het verschil te maken en ook in de tweede en de derde sector was de Red Bull-coureur sneller dan Sainz. Met drie paarse sectoren zette Verstappen dan ook de nieuwe snelste tijd neer met een 1:30,671. Pérez had in zijn ronde veel last van verkeer en kwam daardoor niet verder dan de vijfde tijd.

Uitslag VT3 Japan

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws