Waarom weigeren de Britten Hamilton te ridderen voor zijn prestaties in de Formule 1? Formule 1
Formule 1

Waarom weigeren de Britten Hamilton te ridderen voor zijn prestaties in de Formule 1?

Waarom weigeren de Britten Hamilton te ridderen voor zijn prestaties in de Formule 1?

Lewis Hamilton heeft bijzonder veel records gebroken in de Formule 1. Sommigen zullen de Brit zelfs zien als beste Formule 1-coureur ooit, ondanks dat hij het record van Michael Schumacher van zeven wereldtitels nog moet verbreken. Waarom is Hamilton nog niet geridderd?

Critici wezen terecht op het cricket-team, dat na één keer wereldkampioen te worden, de ridderorde al binnensleepte. Maar Hamilton, die dit jaar zijn zesde wereldtitel pakte, moet blijven wachten op de erkenning.

Er spelen verhalen op dat het te maken heeft met zijn afkomst. Ongeveer 9,1% van de Britten die geridderd zijn, hebben een niet-Britse achtergrond. Dit is echter ongeveer evenredig de hoeveelheid etnische minderheden die in Groot-Brittannië wonen volgens RaceFans.

De Mercedes-coureur was enkele keren gesprek van de dag vanwege mogelijke belastingontduiking, zou dat er dan mee te maken kunnen hebben? Zijn inkomsten komen merendeels uit Britse bedrijfsvoering en hij behoort tot de top 5000 belastingbetalers van het land, dus dit lijkt onwaarschijnlijk.

Zuinig met speldjes voor Formule 1

Wat waarschijnlijker lijkt, is dat er simpelweg nauwelijks onderscheidingen gegeven worden aan pioniers in de sport. Van alle Britse Formule 1-kampioenen, tien tot op heden, is er slechts één geridderd, namelijk Sir Jackie Stewart.

Sir Jack Brabham - drievoudig wereldkampioen waarvan twee in een auto van Britse bodem - kreeg zijn onderscheiding maar liefst dertien jaar na het behalen van zijn laatste titel. Weliswaar geen Brit, maar het koningshuis maakte graag een uitzondering en paste het reglement aan zodat de Australiër nog steeds in aanmerking kwam.

Sir Stirling Moss was de tweede man die de titel kreeg, maar wist nooit een kampioenschap te winnen en zou dus niet in dezelfde categorie vallen als Hamilton. Maar grote namen in de sport liepen hem vaak genoeg mis. John Surtees, die in 1964 wereldkampioen werd, een team oprichtte, ambassadeur was voor de Racing Steps Foundation én een zoon aan de sport verloor, kreeg geen ridderorde.

Hamilton blijft wachten

De conclusie is dat binnen de Formule 1 ze zuinig zijn met het uitdelen van speldjes. Sommige van de grootste Britse sleutelfiguren in de sport moeten leven met het feit dat ze nooit geridderd zullen worden, mannen die een (bijna) legendarische reputatie hebben verschaft binnen de sport, zoals Frank Williams, komen in aanmerking. Als dit het criterium is lijkt het echter een kwestie van tijd voordat ook Hamilton de ridderorde in ontvangst mag nemen. (Foto: Mercedes AMG F1)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws